Gezond kerstmenu samenstellen? De tips! 

Diner, Food, Recepten  /   - 

Nu de dagen donkerder en natter worden, trekken we massaal weer naar binnen. Niet iedereen is hier dol op, maar gelukkig zijn er ook leuke dingen die deze tijd van het jaar ons biedt. Want laten we eerlijk zijn; het is ook wel weer de gezelligste tijd van het jaar! Alle gezelligheid in december is natuurlijk heerlijk, om daarna weer vol frisse voornemens aan een vers jaar te beginnen. Het kerstdiner is in veel gezinnen en families het hoogtepunt van het jaar. Maar de tijd dat er standaard een gourmet vol vlees en (andere) vettigheid op tafel stond is wel voorbij. Gelukkig zijn er vandaag de dag ook ontzettend veel leuke, lekkere én gezonde kerstmenu’s mogelijk. Een goede voorbereiding is hierbij aan te raden en het zal daarnaast de voorpret nog meer versterken. Iets wat in deze donkere dagen soms best welkom is. Hoe jij vandaag nog start met het samenstellen van een gezond kerstmenu? Hier de tips van I Love Health!

Verzamel inspiratie 

Er is veel mogelijk op het gebied van eten, menu’s en diners. Wanneer je vroeg genoeg begint kun je nog volop inspiratie opdoen. Waar kan dat tegenwoordig beter dan online? Een goede iPhone kopen is aan te raden om vervolgens alle leuke en gezonde recepten te verzamelen. Vergeet hierbij ook niet de aankleding van de kersttafel, ook dit is onderdeel van de beleving. We love gezelligheid! Wanneer je een telefoon met goed abonnement hebt kun je de gestolen momentjes gebruiken om eens lekker rond te kijken op internet. Denk aan die momenten in de trein dat de regen tegen de ramen tikt, je even heerlijk online onderdompelen in al dat kerstgeweld is dan zeer welkom. Dus kijk op de sites van de grote supermarkten, bekende foodblogs maar ook naar de kerstmenu’s in bekende restaurants. Genoeg inspiratie! 

Eerst even oriënteren…


Wanneer je lekker online van alles hebt verzameld en diverse print screens hebt gemaakt, is het slim om te kijken wat steeds terugkomt. Is dat toch een rollade, Beef Wellington of een lekker vega gerecht? Ook wanneer de basis niet zo gezond lijkt, kun je met een paar eenvoudige aanpassingen er een verantwoord en duurzaam gerecht ervan maken. Een rollade van pompoen, een beef wellington met champignons en een stoofgerecht op basis van jackfruit. De eetswitch van de kerstklassieker naar een healthy versie. Hoe leuk is dat! Dus kijk na een oriënterende fase wat vaak terugkomt, maak er een gezonde versie van en stel het kerstmenu vast.  

De testronde 

De meest gemaakte fout bij kerstdiners is wel dat mensen voor het eerst een recept maken wanneer de dag daar is. Doe dit niet. Probeer de gerechten eerst een keer uit. Wanneer het toch gezonde alternatieven zijn, is dit natuurlijk ook helemaal niet erg. Ook je tafelgenoten zullen dit geen straf vinden. Pas de gerechten eventueel wat aan en schrijf de verschillende handelingen op. Wanneer je dan tijdens het kerstdiner je een beetje opgejaagd voelt, heb je iets om op terug te vallen. Een goede voorbereiding is het halve werk!

Kortom, een gezond én feestelijk kerstdiner gaan heel goed samen vandaag de dag. Investeer in een oriënterende fase, pas gerechten aan naar gezonde keuzes en probeer het eerst een keer uit. Gun jezelf de tijd en rust, daarmee weet je zeker dat je kerstmenu een succes wordt en is de voorpret optimaal! 

Fijne feestdagen en geniet van het heerlijke eten!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *