Wat word ik toch blij van inspirerende eetdagboekjes! Toen ik deze van Jet van Nieuwkerk binnenkreeg, maakte mijn healthy (hoop ik) hart een sprongetje. Geen moeilijk gedoe, gewoon gezond en heerlijk geschreven – maar wat wil je ook anders als de online editor van ’s lands leukste online magazine Amayzine.com in de pen klimt? Lees je mee?!
JET: ‘Kijk, daar is Jet weer met haar bord sla’. Dat voel ik altijd wel iemand denken, als de meeste mensen van de redactie op fatty friday aan de friet, kroketten en frikadellen gaan. Aan de andere kant hoor ik ook wel eens: ‘God, wat zou ik dat ook graag kunnen’. Nou, ik zal je vertellen, het is niet voor mij een kwestie van kunnen. Ik word nou eenmaal niet warm of koud van een gefrituurde hap.
Als we over cheesecake praten, of over een plankje Franse kaas of een échte pain raisin, tja, dat is ook vet, maar kan ik zeker niet weerstaan. Ren ik de volgende dag een extra rondje. Dat dan weer wel.
Zolang ik mij kan herinneren eet ik gezond en het liefst biologisch. Bij ons thuis werd er never nooit gekookt uit de pakjes, kwam het liefst alles uit eigen (school)tuin en werd ik soms gek van de bruine rijst of pasta, want mijn vriendinnen kregen van die lekkere witte. Nu wil ik niet meer anders. Ik ga het allerbeste op puur eten, met liefst zo min mogelijk vlees, hoewel ik een gegrild stuk wagye beef natuurlijk nooit zal afslaan. Hetzelfde geldt voor wijn. Over het algemeen drink ik de hele dag door water en groene thee, maar ’s avonds een goed glas wijn is wel een traktatie.
Ik geloof niet per se in diëten. Zodra je jezelf iets ontzegt, ga je ernaar snakken. Opletten wat je eet is iets anders. Je moet vooral genieten, en niet alles maar in je mond stoppen zonder er bij na te denken. Ik denk ook dat gevarieerd eten belangrijk is; niet elke dag maar die bak met cruesli, omdat dat nou eenmaal in je systeem zit.
Wat ik nog meer doe om fit en slank te blijven? Ik sport me suf; boksen, hardlopen, yoga, bootcamp. Ik begin de dag bijna niet beter. Eerlijk is eerlijk, een strakke kont gaat niet vanzelf. Niet bij mij in ieder geval. En verder zorg ik dat ik altijd gezonde dingen in huis heb. Zaterdag haal ik een grote mand met groente en fruit van de markt. En ik heb altijd een hoop Tupperware bakjes in mijn ijskast staan, met gesneden fruit, gekookte linzen, hummus, porties gewassen groenten en kliekjes. Zo kom ik nooit in de verleiding om even snel een puddingbroodje te halen als ik honger heb.
Eetdagboek Jet van Nieuwkerk
Zondag
Ik ben vroeg wakker. Ik begin mijn dag altijd met citroensap en lauw water, hop in een keer naar achteren. Daarna meestal nog een groot glas water.
Ik pak mijn yogamat en doe de 7minute work out app, ondertussen laat ik in de blender chiazaadjes weken in rijstmelk. Gedoucht en aangekleed, doe ik er een halve banaan en stukjes ananas bij, een grote hand kokossnippers en een beetje kaneel. Mixen en smullen.
Ik lunch bij mijn favoriete saladebar, Venkel, niet langer dan een minuut lopen van mijn huis. Ik eet daar (of ik neem iets mee naar huis) zeker één keer per week. Ik kies voor de salade ‘lekker kleurtje’: gegrilde aubergine, gepofte paprika, kikkererwten, Parmezaan en pijnboompitjes. Daarbij drink ik groene thee en twee Spa rood.
Later op de dag komen er wat vriendinnen bij mij op bezoek. Ik ben nog niet zo lang geleden verhuisd en ik heb een tuin met zon, dus de hang out is sinds kort vaak bij mij. De helft is brak van een festival. Ik maak een grote fruitsalade. En home made limonade.
’s Avonds maak ik een salade met groene asperges, tomaat, feta, zwarte olijven en geroosterde pijnboompitjes.
Maandag
Na mijn dagelijkse shot water/citroensap ren ik de deur uit naar het Vondelpark om een rondje te lopen (bij elkaar 5 km ). Thuis doe ik op mijn matje wat buikspieren. Ik geloof dat ik er niet langer dan 3 minuten over deed. Zo veel zin had ik er ook weer niet in.
Ik eet een bakje sojayoghurt met een eetlepel lecithine poeder erdoorheen, en ook nog een paar schepjes boekweitvlokken, blauwe bessen, aardbeien en wat ananas.
Tussendoor neem ik een Rawbite coconut reepuit de natuurwinkel
Op de redactie van Amayzine hebben we om de beurt lunchdienst. Dat betekent dat je voor twaalf man de lunch moet verzorgen. Ieder doet dat op zijn eigen manier. Vandaag maakt een van ons een courgette soep en een salade met tomaat, avocado en zalm.
’s Avonds eet ik bij mijn broer. Oma was er ook en zij kookte. Heerlijk prutje van cantharellen en tomaatjes, gegrilde courgette en een salade van ijsbergsla. Daarnaast een sneetje speltbrood. Als toet een paar stukken cantaloupe meloen.
Dinsdag
Na mijn gebruikelijke glas water met citroen doe ik de 7 min. work out app.
Onderweg naar werk haal ik bij de juicebar Vitaminboost op de Beethovenstraat een ‘Green Magic’: ananas, spinazie, appel en een shot vers tarwegras. Ik drink ‘m op de fiets op.
Aangekomen op werk neem ik nog een Go! Greenbar, één van mijn favoriete energyrepen.
Ik lunch op kantoor met scrambled eggs en een salade van linzen, veldsla, tomaat en geitenkaas.
Om een uur of vier neem ik nog een klein bakje van de overgebleven salade van de lunch en vul dat aan met tomaatjes en komkommer.
’s Avonds eet ik courgettepasta.: olijfolie in de (hapjes)pan, rood uitje fruiten, gehalveerde cherrytomaatjes erbij en een beetje laten sudderen. Ik rasp van een courgette (een soort van) sliertjes en doe die erbij. Goed husselen. Ik rooster pijnboompitjes en doe die er als laatst doorheen, samen met een blikje tonijn (met verse tonijn nog veel lekkerder). Even opscheppen en klaar. Heerlijk.
Ik neem later op de avond nog stukjes geschilde appel met kaneel.
Woensdag
Oef, vroeg op. Om 7 uur sta ik voor een lesje bootcamp in het Vondelpark. Voordat ik de deur uit ga, heb ik mijn water met citroen op en een halve Rawbite reep. Ik neem een grote fles water mee.
In ontbijt daarna thuis met volle Griekse yoghurt, blauwe bessen, pruimen en een verse vijg. Ik strooi ook nog wat lijnzaadjes er overheen.
Ik heb een zakelijke lunchafspraak in restaurant The Harbour Club. Daar neem ik een Caesar salad met sashimi zalm en tonijn. Ik vraag de dressing apart, zodat ik het zelf kan doseren. Daarbij drink ik spa blauw en een paar glazen muntthee.
Later op de dag eet ik een appel en een mandarijn.
’s Avonds eet ik bij mijn oma. Om de twee weken vaste prik en daar verheug ik me altijd op. Zij kookt, samen met mijn moeder, het allerlekkerste van de wereld. Op het menu staat: een giga grote makreel, gegrilde courgette met geroosterde hazelnootjes, een slaatje van paprika en tomaat en watermeloen met schapenkaas. Allemaal kleine porties.
Donderdag
Citroenen zijn op. Ik maak thee van heet water met verse gember.
Daarna maak ik havermoutpap met amandelmelk, geraspt appeltje, goji bessen, kaneel en kokos flakes.
Later op de ochtend vind ik nog een halve raw bite in m’n tas. Joepie!
Als lunch staat er op het menu: een grote salade met gebakken kip, avocado, tomaatjes en mozzarella.
Tussendoor als snackneem een paar stukken mango met kokosrasp.
Vandaag heb ik op mijn werk een NikeFuel band gekregen. Dat is een bandje om je pols dat bijhoudt hoeveel je op een dag beweegt. Ik begin meteen een wedstrijd met mijn collega Liesbeth. Wie het meest in beweging is die dag. Na werk trek ik meteen mijn ren-outfit aan en jog 6 kilometer.
Ik kom bezweet en hongerig thuis. Ik zou eigenlijk boodschappen moeten doen (maar geen zin en wel trek!), dus ik maak iets van wat ik in huis heb. Ik bak een hele grote omelet (van 1 eigeel en 4 eiwitten) en heel veel groente: spinazie, courgette, peultjes en ui. Ik heb nog home made hummus is de ijskast staan, dus daarvan doe ik een klodder ernaast.
‘s Avonds drink ik choco chili thee van Yogi tea.
Vrijdag
Ik ontbijt weer op mijn fiets met een groene shake van de Vitaminboost.
Ik lunch met drie rijstwafels met avocado en hüttenkase . Ik neem ook een beetje veldsla met tomaat en mozzarella.
Tussendoor snijd ik voor de redactie ananas en strooi er wat kokosrasp overheen.
Ik ga uit eten. We delen alles. Artisjok en charcuterie, daarna ravioli en zalm.
En ik neem een paar happen van zijn sticky toffee cake. Ik drink wijn, heel veel wijn en daarna geloof ik nog een paar lemoncello en heel misschien ook nog wel een gin tonic. Moet ik dit echt allemaal opschrijven?
Wat vind jij van het eetdagboekje van Jet van Nieuwkerk? Kun je je erin vinden of eet je juist heel anders? Laat je reactie gerust hieronder achter! x
Lekker en gevarieerd! 🙂 Jammer dat die zaterdag er niet bij staat. Ik vind het altijd moeilijk om het gezond te houden na een avondje wijntjes drinken en ben wel benieuwd hoe jij dat doet.
Leuk dagboek! Is de 7-minute workout een aanrader? Oftewel werkt het echt goed? En welke versie is het (Er staan meerdere in de appstore)?
Leuk!
Ik heb alleen altijd zoveel honger tussendoor.. Maar misschien ook omdat ik een erg actieve baan heb?
Heb een aantal gerechten opgeschreven!
x
Dit lijkt een beetje op hoe ik eet 🙂 Voornamelijk zo puur mogelijk zonder allerlei toegevoegde rotzooi 🙂
Wat super gezond. Ik ga die courgette pasta eens uitproberen, want dat klinkt echt heerlijk!
Wauw leuk en inspirerend!
Heb genoten van dit eetdagboekje
Liefs lonneke
Wat ik me altijd afvraag..wat doe je met de 3 overgebleven ei-gelen?
Als je ze niet wilt opeten kun je ze aan de kat voeren, die vinden het heerlijk. En ze worden er ook niet ziek van gezien ze een hoog zuurgehalte in de maag hebben en een kort darmstelsel. Bacteriën krijgen dan geen kans.
Hmm die courgettepasta klinkt heerlijk! Staat binnenkort bij mij opt menu! 🙂
Wow, respect dat je zo gezond kunt koken en eten. Ik ga vanavond de omelet maken.
Wauw, lekker gezond! Erg inspirerend weer. Wat leuk dat je oma zo gevarieerd kookt, toch wel anders dan oma’s ‘normaal’ doen.