7 redenen om vaker groene bladgroenten te eten

Beauty, Blog, Food, Health  /   - 

Dat groene bladgroenten gezond zijn, weet je vast wel. Dat ze zóveel voordelen voor je gezondheid hebben, had je waarschijnlijk niet voor mogelijk gehouden. Zo hebben groene bladgroenten het vermogen om je niet alleen jonger te laten voelen, maar ook je uiterlijk een jeugdige boost te geven. Dit zijn nog meer redenen om vaker groene bladgroenten op het menu te zetten:

1.      Voor een stralende huid

Bètacaroteen is een pigment dat we normaliter in verband brengen met wortels en andere oranje en gele groente- en fruitsoorten. Je vindt deze stof ook in grote hoeveelheden in groene bladgroenten. Deze zit verstopt onder het bladgroen, net als de herfstige kleuren van de bomen. Deze worden pas zichtbaar als het bladgroen is verdwenen.

Bètacaroteen kan je huid laten stralen en zelfs werken als een natuurlijke Uv-beschermingsfactor. Boerenkool is één van de beste bronnen van bètacaroteen, maar je vind deze stof ook in grote hoeveelheden in spinazie, Romeinse sla en raapstelen.

2.    Gaan een opgeblazen gevoel tegen

Groene bladgroenten bevatten niet alleen vezels voor gezonde darmen. Ook leveren ze kalium, dat belangrijk is voor een goede vochtbalans in je lijf. Daarnaast kan kalium behulpzaam zijn bij lucht in de maag of darmen.

Doordat we vaak te veel natrium en te weinig kalium binnenkrijgen, kunnen we te maken krijgen met een opgeblazen gevoel. Door groene bladgroenten te eten kan de balans tussen natrium en kalium herstellen, wat je buik tot rust brengt. Je vindt dit mineraal vooral in postelein en spinazie.

3.    Goed voor je brein

Wist je dat groene bladgroenten, zoals boerenkool en spinazie, goed zijn voor je hersenen? Ze ondersteunen het functioneren van je grijze massa en gaan veroudering van je brein tegen. Dat blijkt ook uit onderzoek onder ouderen.

Mensen die de meeste groene bladgroenten eten, behouden op hogere leeftijd langer hun cognitieve vermogens dan mensen die de minste groene bladgroenten binnenkrijgen. Degenen die het meeste groene bladgroenten eten, hebben een geheugen dat vergelijkbaar is met iemand van 11 jaar jonger.

De onderzoekers vinden een verklaring in het feit dat groene bladgroenten rijk zijn aan folaat (natuurlijk foliumzuur). Deze B-vitamine zorgt samen met andere B-vitamines voor de productie van neurotransmitters. Deze stofjes werken als boodschappers die informatie overbrengen van je hersenen naar de rest van je lichaam.

4.    Voor sterke botten en tanden

Groene bladgroenten zijn een goede bron van calcium, magnesium en vitamine K. Dit zijn allemaal stoffen die belangrijk zijn voor sterke botten en gezonde tanden. Uit onderzoek blijkt dat de groenten kunnen bijdragen aan het voorkomen van botbreuken op hogere leeftijd.

Het positieve effect van groene bladgroenten op de botten schrijven de onderzoekers vooral toe aan de aanwezigheid van grote hoeveelheden vitamine K1 in deze groenten. Vooral boerenkool, snijbiet, tuinkers, spinazie, andijvie en raapstelen bevatten veel vitamine K1.

Vitamine K1 kan in de darmen worden omgezet in vitamine K2, dat een positief effect heeft op de kalkhuishouding in ons lichaam. Van alle groene bladgroenten leveren boerenkool en waterkers het meeste calcium.

Boerenkool bevat ook goede hoeveelheden magnesium, net als spinazie, raapstelen en andijvie. De beste magnesium vind je naast groene bladgroenten in supplementen die dit mineraal in een organisch gebonden vorm bevatten.

5.    Voor gezond ouder worden

Groene bladgroenten zijn niet alleen goed voor ons brein en onze botten als we ouder worden. Ze dragen ook bij aan het behoud van telomeren, de beschermkapjes aan het uiteinde van ons DNA.

Telomeren nemen in lengte af naarmate we ouder worden. Verloopt dit proces langzamer, dan blijven we langer gezond.

6.    Verlichten stress

Een smoothie met groene bladgroenten is perfect voor een ontspannen start van je dag. Groene bladgroenten bevatten namelijk folaat, dat helpt bij de aanmaak van serotonine en dopamine. Deze lichaamseigen stoffen geven ons een ontspannen gevoel.

Vind hier veel smoothie recepten op I Love Health.

7.    Dragen bij aan het natuurlijke ontgiftende vermogen van ons lichaam

Net als algen bevatten groene bladgroenten veel bladgroen ofwel chlorofyl. Dit krachtige stofje staat erom bekend dat ze de ontgiftende processen in ons lichaam ondersteunt. Zo draagt bladgroen bij aan de productie van lichaamseigen ontgifters, zoals glutathion.

Ook bindt bladgroen aan zware metalen en giftstoffen en helpt deze stoffen zo uit ons lichaam te verwijderen. Een lichaam dat vrij is van belastende stoffen is de basis voor een goede gezondheid.

Klinkt goed he?!

Groetjes,

I Love Health

Bronnen

Morris, M.C. et al. (2018). Nutrients and bioactives in green leafy vegetables and cognitive decline: Prospective study. Neurology, 90(3), e214-e222.

Seppälä, J. et al. (2012). Association between folate intake and melancholic depressive symptoms. A Finnish population-based study. Journal of Affective Disorders, 138, 3, 473-478.

Sim, M. et al. (2022). Dietary Vitamin K1 intake is associated with lower long-term fracture-related hospitalization risk: the Perth longitudinal study of ageing women. Food & Function, 20.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *