Vier tips voor een knusse landelijke woonkamer

Blog, Life  /   - 

Een landelijk interieur is warm, gezellig en iedereen voelt zich er snel thuis. Natuurlijke materialen, warme natuurtinten en een zachte look zijn kenmerkend voor deze stijl. Ben jij toe aan een make-over van jouw woonkamer? Kies dan voor de landelijke stijl!

Je woonkamer stylen naar een landelijke inrichting is helemaal niet moeilijk. Omdat de landelijke stijl zich goed laat combineren met andere woonstijlen, kun je waarschijnlijk een deel van je vorige inrichting integreren in de nieuwe inrichting. Hoe jij je woonkamer landelijk stylt? Met deze slimme tips!

Houd de basis licht

De basis van een landelijke woonkamer is een lichte en natuurlijke kleur. Denk daarbij aan beige, taupe, wit en grijs. Grotere oppervlakten zoals de muren en het plafond geef je deze kleur. Ga niet voor drukke prints maar kies voor neutrale vlakken. Heb je een kleinere woonkamer, ga dan overal voor lichte tinten. Deze zorgen er voor dat de ruimte groter lijkt. Heb je een wat grotere woonkamer? Dan kun je grotere oppervlakten ook een wat meer donkere kleur geven, zoals donkerbruin of okergeel, en kiezen voor zwarte of donkergrijze contrast-accenten.

Wil je eenheid houden in het interieur voor een nog rustiger beeld? Kies dan van één kleur verschillende tinten (ton-sur-ton). Kleuraccenten breng je aan in de vorm van accessoires zoals kussentjes, vazen en bijvoorbeeld een spiegel. Koningsblauw, baksteenrood en strogeel zijn accentkleuren die goed binnen een landelijke woonstijl passen.

Kies voor natuurlijke materialen

De natuur speelt een belangrijke rol in een landelijk interieur. Dat zie je terug in aardse kleuren, maar ook in het materiaalgebruik. Een robuuste houten tafel, blankhouten meubelen, een rotan bijzettafeltje en rieten mandjes en lampenkappen doen het uitstekend in de landelijke woonkamer. Ook katoenen kussentjes, linnen gordijnen of, voor een extra luxe landelijke tintje, shutters van hout dragen bij aan de landelijke sfeer. Wil jij een extra zachte uitstraling in de woonkamer? Kies dan voor een paar plaids die je over stoelen of de bank legt, voor een schapenvachtje of een hoogpolig kleedje. Voor een extra natuurlijke look kies je een paar grootbladige planten.

Ga voor vintage

In een landelijk interieur mag je zien dat meubelen geleefd hebben. De verf mag best een beetje verbleekt zijn, er mogen krasjes in het hout zitten of deukjes op de hoeken. Meubelen van de kringloop misstaan dus helemaal niet, of misschien heb je wel een mooie kast of een stoel gevonden op de zolder van je grootouders. Keramiek en aardewerk met een doorleefde look passen hier ook goed bij, net zoals ‘ouderwetse’ accessoires zoals een kolenkit in de hoek van de kamer, of een gietijzeren pan die je gebruikt als bloempot.

Betrek buiten bij binnen

De landelijke stijl geeft je het gevoel buiten te wonen, ook als je in de stad woont. Buiten bij binnen betrekken is dan ook een mooie manier voor een extra landelijke sfeer. Trek de vloer van de woonkamer door naar het (overdekte) terras bijvoorbeeld, maak je tuin landelijk door mooie paadjes aan te leggen, veel bloemen te planten en een kruidentuin te maken. Kies voor planten die het ook binnen goed doen, en zet deze zowel in de tuin als in de woonkamer. Ook mooi is het te kiezen voor tuinmeubelen in dezelfde landelijke stijl als de meubelen in de woonkamer.

Heb je geen tuin maar wel een balkon? Richt je balkon dan in een landelijke sfeer in met kruiden in rieten sierpotjes, een rotan tafeltje en misschien heb je zelfs wel ruimte voor een ouderwetse schommelstoel.

Groetjes!

I Love Health

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *