Fermenteren kun je leren // Zelf gefermenteerde groenten maken

Bijgerechten, Diner, Health, Lunch, Recepten  /   - 

Een tijd geleden verscheen er op ILH een blog over fermenteren. Fermentatie is een proces waarbij een hoop goede bacteriën en schimmels aan te pas komen. Dat klinkt misschien vies, maar in feite is het heel gezond en ook nog lekker! Vele producten die dagelijks worden gegeten zijn gefermenteerd zonder dat men het weet. Denk aan brood, wijn, bier, pure chocolade en natuurlijk zuurkool.

Wat is fermenteren?

In een vorige blog over fermenteren kun je uitgebreid teruglezen wát fermenteren is en welke gezondheidsvoordelen er allemaal bij komen kijken. Nog even in het kort: fermentatie is het omzetten of afbreken van de grondstof van een product door micro-organismen, beter bekend als probiotica. Dit zijn goede bacteriën, gisten en schimmels. Dit wordt gedaan door het product te zouten en vervolgens af te sluiten van lucht en licht.

Zuurkool is het perfecte voorbeeld van een gefermenteerd product, dat kennen en lusten we immers (bijna) allemaal. Het wordt gemaakt door witte kool te fermenteren, waardoor het zuur wordt én beter verteerbaar. De witte kool wordt gezout en in een zuurstofarme ruimte opgeslagen. Dan is het een kwestie van wachten tot de bacteriën hun werk hebben gedaan, en ta-da, na een aantal weken fermenteren ontstaat er zuurkool. Heerlijk!

Zelf gefermenteerde groenten maken

De basis van fermenteren ligt dus bij een afgesloten pot, zout en een portie geduld. Is het écht zo simpel? Yes it is! Dat is ook precies de reden waarom we het met z’n allen veel vaker zouden moeten doen. Je kunt eindeloos variëren, denk aan kool (zuurkool), paprika, wortel, rode bieten, ui etc. In dit recept gebruiken wij wortel, paprika en courgette.

Benodigdheden gefermenteerde groenten

  • Glazen weckpot, belangrijk is dat de pot goed afgesloten kan worden
  • Je favoriete groentes
  • 10 gr zeezout per 500 gram groente

How to?

  1. Snijd de groente in dunne reepjes.
  2. Meng de groente in een kom met het zout. Neem minstens 10 gr zout per 500 gram groente.
  3. Alle groenten zitten nu in een kom of schaal en dit ga je met behoorlijk wat kracht met je vuisten ‘aanduwen’ in de kom. Dit mag je echt wel even blijven doen. De groenten slinken en er ontstaat veel vocht en dat is juist de bedoeling.
  4. Doe de groente in de weckpot en duw goed aan. Laat dit geheel een halfuurtje rusten.
  5. Na een half uur stamp je de groente nog een keer goed aan tot het geheel onder eigen vocht komt te staan. Sommige groente, zoals bieten en bloemkool, bevatten minder vocht. Voeg in dat geval een scheutje water toe.
  6. Als de groente drijven, voeg dan een plastic zakje toe met wat zout erin. Door deze op de groente te leggen, zakken deze naar de bodem.
  7. Sluit de pot volledig af en bewaar deze op kamertemperatuur. Niet in de koelkast!!
  8. Open iedere dag eventjes de pot om de druk wat te verlagen.
  9. Na 3-10 dagen zijn jouw gefermenteerde groentes klaar! Hoe langer je de groente laat staan, hoe meer smaak er aan komt.
  10. Nadat je de pot hebt geopend, zijn de gefermenteerde groente nog een week te bewaren in de koelkast.

Je kunt natuurlijk nog allerlei kruiden toevoegen aan de groentes om nog meer smaak toe te voegen. Een goed voorbeeld hiervan is Kimchi! Hierbij voeg je een mengsel van kruiden, zoals chili, gember en knoflook, toe aan kool en wortel en dit geheel laat je fermenteren.

kimchi, gefermenteerde groenten
Gezellig met 2 potten ingemaakte groenten in de auto! Ik moet mijn kindjes natuurlijk wel veilig thuis krijgen 😉

Heb jij wel eens zelf gefermenteerde groenten gemaakt? Ben jij van plan om dit binnenkort een keer te gaan doen?

Liefs,

Dasiy & Lindelotte

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *