Recept // Gezond bananenbrood #nosugar

Mag je je nog wel een foodie noemen als je onlangs geen bananenbrood uit je oven getoverd hebt? Nee… want bananenbrood is hot & happening in bloggerland! Dus ook ik moest er aan geloven (alsof dat een straf was…). En ooooo wat pakte dat goed uit. A new addiction is born… Je kunt bananenbrood in een ongezonde versie met suiker en bloem bakken, maar waarom ongezond doen als het ook gezond én lekker kan? Dit bananenbrood is glutenvrij*, lactosevrij én suikervrij. Gezond bananenbrood: de perfecte treat tijdens de #nosugar challenge**.

Ingrediënten gezond bananenbrood

  • 3 (rijpe) bananen
  • 50 gram ontpitte dadels
  • 3 eieren
  • 100 gram amandelmeel
  • 50 gram havermout*
  • 1 ½ theelepel bakpoeder
  • Handje ongebrande noten (zoals walnoten/amandelen/pecan/hazelnoten, etc.)
  • Zout

bananenbrood

Bereiding

  1. Verwarm je oven voor op 175 graden.
  2. Meng de bananen met de dadels in je keukenmachine tot een glad beslag. Dit kan ook met een staafmixer.
  3. Als je ook havermout gebruikt: ‘verpulver’ dan de havermout in je keukenmachine tot meel.
  4. Klop in een andere kom de eieren luchtig op en voeg wat zout toe. Meng dit met het de bananenpuree.
  5. Voeg het amandel- en havermoutmeel toe aan het beslag en roer het goed door.
  6. Voeg hieraan ook het bakpoeder toe en meng tot een glad beslag.
  7. Roer tot slot de ongebrande noten erdoor.
  8. Giet het mengsel in de cakevorm en zet in de oven. Bak je bananenbrood in 45-50 minuten af.
  9. Als de bovenkant van de cake te donker wordt, dek dit dan af met bakpapier.
  10. Check of je bananenbrood gaar is door er een satéprikker in te prikken. Is deze schoon en droog als je ‘m er uit haalt? Dan is je brood klaar.
  11. Laat de cake afkoelen op een rooster.

Onderaan deze blog vind je alle foto’s van de bereiding.

Voila! Klaar is je gezond bananenbrood. Eet smakelijk!

*Ik heb gekozen voor 100 gram amandelmeel en 50 gram havermoutmeel. Amandelmeel is wel 100% glutenvrij, ,maar havermout kan soms sporen van gluten bevatten. Let daar dus op. Je kunt variëren met meel. Bijv. met boekweit-, havermout-, amandel- en quinoa meel. Be creative!

**Doe je mee met de #nosugar challenge? Voeg dan wel wat noten toe aan je beslag, want deze eiwitten zorgen ervoor de je bloedsuikerspiegel stabiel blijven, ondanks de natuurlijke fruitsuikers.

Tip: ik heb ook een lekker chocolade bananenbrood recept voor je in de aanbieding!

dadels banaan keukenmachine voor bananenbrood
Mix de dadels en bananen in de keukenmachine.
Havermoutmeel maken voor bananenbrood
Havermoutmeel maak je door havermout even in de keukenmachine te doen zodat het verpulvert tot meel.
Eieren voor bananenbrood
Klop de eieren op met een snufje zout.
Meng het eimengsel met de bananenpuree voor gezond bananenbrood
Meng het eimengsel met de bananenpuree.
amandelmeel voor bananenbrood
Meng het amandel- en havermoutmeel met het beslag. Ik kocht het amandelmeel bij Ekoplaza.
Ongebrande noten voor bananenbrood
Crush de noten eventueel in een theedoek met een hamer.
Giet het eimengel in de cakevorm voor gezond bananenbrood
Giet het eimengel in de cakevorm.
Gezond bananenbrood in de oven
Bak het brood gedurende 45-50 minuten af in de oven.

Dit gezond bananenbrood recept is geïnspireerd op het Voedselzandloper Kookboek.

Groetjes!

Daisy

BewarenBewarenBewarenBewaren

Geef een reactie

336 reacties

    1. Hi Nicky, dankjewel voor je reactie. Bakpoeder kan inderdaad gluten bevatten. Bakpoeder van Dr. Oetker is van nature glutenvrij, maar wordt wel verwerkt in een omgeving waar ook gluten verwerkt worden. Baking soda is eventueel een alternatief. Groetjes, Lindelotte

    1. Hi Brigitte, dankjewel voor je reactie. Fijn dat de cake lekker was maar wel vervelend hij uit elkaar viel. In de vorm laten afkoelen of de vorm een beetje invetten kan inderdaad helpen. Een andere handige tip is een siliconen bakvorm gebruiken, daar komen je baksels heel gemakkelijk uit. Groetjes, Lindelotte

  1. Goed recept. Maak em nu voor de 2e keer en je kan er lekker mee varieren! Maar ik vraag me af waarom het brood nauwelijks rijst, ondanks de bakpoeder? groetjes Esther

    1. Wanneer je 12 plakken uit het brood haalt (ik heb geen noten gebruikt) is 1 stuk 126 kcal. heeft 12,5 gram koolhydraten, 6,3 gram vet (waarvan 0,4 gram verzadigd) en 4,4 gram eiwitten. Suiker uit koolhydraten zijn 2,9. 1,3 gram vezels. 1,3 gram natrium 🙂

  2. Wil de gezondheidspret niet bederven maar dadels kan je moeilijk betitelen als #nosugar. Zou het eerder betitelen als ‘gezonde’ cake.