Sporten na je bevalling: rustig opbouwen of vol gas?

Baby & zo, Life, Sport, Zwanger  /   - 

Sinds een aantal weken volg ik postnatale personal training bij Training for Mamas. Vóór mijn zwangerschap wist ik niets over sporten tijdens je zwangerschap en sporten na je bevalling. Wat natuurlijk hartstikke logisch is, want waarom zou je ook als je niet zwanger bent? Maar inmiddels ben ik aardig op de hoogte. Hoe zit dat nou sporten na je bevalling? Jorn van Training for mamas schreef voor ons een blog. Lees je mee? 

“6 weken geleden ben ik bevallen, ik mag weer sporten!”

En gelijk heb je. Van de artsen en verloskundigen mag je na 6 weken weer sporten. Tenminste, als je geen complicaties hebt gehad. Alleen wat wordt precies verstaan onder sporten? Meedoen aan een triatlon? Knallen tijdens een Crossfit les? Of heel mindful een Yin-yogales volgen?

Tja, dat vertellen ze er niet bij. En dat is het probleem. Als de arts zegt dat je mag sporten, zegt hij/zij er vaak niet bij wat je allemaal kan en mag. Daardoor geeft iedereen haar eigen invulling aan ‘je mag weer sporten’. De een geeft vol gas, de ander is voorzichtig. Wat jij het beste kan doen? Dat weet je aan het einde van deze blog.

Lichaamshouding, aankomen en een kleine krachtpatser

Negen maanden lang is je lijf continu verandert. Er groeide een kindje in jou en dit heeft een flinke impact. Je buik is gegroeid. En dat lieve kindje van je heeft 9 maanden op je bekkenbodem geduwd. De kleine krachtpatser. Niet gek dat zowel je buik als bekkenbodem flink wat te verduren hebben gehad.

Oh, en 9 maanden lang is er steeds (een beetje) gewicht aan de voorkant van je lijf bijgekomen. Je lijf moest hard werken om dit extra gewicht op te vangen. Bepaalde spieren zijn hierdoor harder gaan werken en andere juist minder. En na je bevalling verlies je (een deel) van dat gewicht weer. Dat vind je fijn of niet?

Alleen blijven sommige spieren nog net zo hard werken. Je lichaamshouding is uit balans. Het gevolg? Onderrug klachten, pijnlijke bovenrug, stijve nek en stramme schouders om maar wat te noemen.

De veranderde lichaamshouding heeft ook gevolgen voor je ademhaling. Als je ribbenkast namelijk niet recht boven je heup zit, dan is optimaal ademhalen heel lastig. En wanneer je niet optimaal ademhaalt dan herstelt bijvoorbeeld je diastase of bekkenbodem een stuk minder snel. Hoe jij je optimale lichaamshouding kan vinden, en waarom dat belangrijk is, vertel ik je in dit filmpje.

Dus hoe zit het nou met sporten na je bevalling?

Je wilt duidelijkheid. Ik snap het. Alleen is iedere sport anders. En iedere mama is anders. Je moet rekening houden met veel verschillende factoren om te bepalen of je weer kan sporten:
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
– Hoe actief was je vóór en tijdens je zwangerschap?
– Had je tijdens je zwangerschap last van pijn of incontinentie?
– Ben je vaker bevallen?
– Hoe lang duurde je bevalling?
– Heb je complicaties gehad tijdens je bevalling?
– Hoe is je lichaamshouding?
– Hoe haal je adem?
– Heb je een diastase? Zo ja, wat is de ernst ervan?
– Heb je bekkenbodemklachten? Zo ja, hoeveel last heb je?

Dit lijstje kan ik nog een stuk langer maken. Ga ik niet doen. Dat is saai. En je snapt vast mijn punt. Sommige mama’s zullen snel genezen terwijl andere mama’s een heel jaar nodig hebben om te herstellen vanwege klachten na de bevalling. trainen, mama, zwangerschap, sporten

Genezingsproces en vol gas sporten

Hoe snel genees jij? En welke sport wil jij gaan doen? Die twee vragen zijn cruciaal om te bepalen wanneer jij weer je gewenste sport kan gaan doen. Er is geen overzichtelijk lijstje. Zo van: Hardlopen mag na 8 weken, paardrijden na 6 weken, crossfit na 9 weken, zwemmen na 4 weken..

Jammer hè? Was lekker makkelijk geweest. Helaas. Het hangt af van jouw genezingsproces en hoe intens de sport is die jij wilt gaan doen. Sommige mama’s kunnen een jaar na hun bevalling nog niet gaan hardlopen. Terwijl andere mama’s na een paar maanden veilig kunnen hardlopen. Wil jij een stappenplan voor een veilig herstel en sporten na je bevalling? Lees dan eens deze blog.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Focus op jezelf

Dus in plaats van je te concentreren op een getal, focus je op je genezingsproces en je eigen progressie. Vergelijk jezelf niet met die ene fitmom op Instagram die twee weken na haar bevalling burpees doet. (Dat ze bij elke burpee urine verliest vertelt ze niet in haar post…)

Kijk goed naar jouw specifieke situatie voordat je begint met een sport. Als je niet zeker weet of je ergens klaar voor bent, zoek dan hulp bij een professional. Kijk naar jouw specifieke situatie
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Neem de tijd om te genezen en bouw het altijd rustig op. Succes!

Ennnnn… jij kunt ook trainen met Training for Mamas, want:

Wil jij onder professionele begeleiding veilig herstellen en sporten na je bevalling? Dat kan tijdens de 10-weekse cursus die op 8 april start. Kijk op www.trainingformamas.nl voor de mogelijkheden. Ook vind je veel interessante artikelen over post- & prenataal sporten op Training for Mamas

Groetjes,

Jorn en Daisy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *