Lesje kiemen #6 || Peulvruchten kiemen

Food  /   - 

Peulvruchten zijn hot! Ik benoem 2015 vast tot het jaar van de peulvrucht. Je ziet op steeds meer blogs recepten met peulvruchten voorbij komen. En ik denk dat dit alleen nog maar meer zal worden. Mark my words! Peulvruchten is de verzamelnaam voor alle vormen van bonen, erwten en linzen. En, een vreemde in het rijtje, wist je dat pinda’s ook peulvruchten zijn? Die had ik ook niet zien aankomen, maar zo leer je nog eens wat.

De kikkererwt is een hele bekende peulvrucht, die we gebruiken voor bijvoorbeeld het maken van hummus. Van linzen kun je o.a. heerlijke soep maken, net als van spliterwten (erwtensoep!). En bonen zijn natuurlijk wat bekender en behoeven denk ik geen uitleg.

Peulvruchten bevatten veel eiwitten, hierdoor wordt het aangeraden om als vegetariër regelmatig peulvruchten te eten omdat zij dit niet uit vis en vlees binnenkrijgen. Daarbij zijn ze erg vezelrijk. Goed voor de stoelgang dus én een lang verzadigd gevoel.

Niet alleen de blogs hebben de peulvrucht geadopteerd. Ook de supermarkten doen mee! Bij Albert Heijn vond ik deze bio peulvruchten kiemen mix. Zoals ik al vaker in mijn ‘lesjes kiemen’ heb uitgelegd, bevatten kiemgroenten nog meer voedingsstoffen dan de volwassen groente. Vandaar dat ik dit vaak toevoeg aan mijn maaltijden. Ik wok de peulvruchten mix even zodat ze gaar worden en vervolgens kun je het toevoegen aan een salade. Ze worden heerlijk crispy. En, deze 100 gram peulvruchten kiemen bevatten nog geen 100kcal. Binnenkort een lekker receptje met deze peulvruchten mix online. peulvruchten kiemen

In deze peulvruchten mix:

  • Groene erwten
  • Adzuki bonen
  • Kikkererwten
  • Linzen
  • Mini taugé

Deze mix zit boordevol vitamines en mineralen. Met name koper is goed vertegenwoordigd in de peulvruchten. Dit is goed voor je weerstand en je energieniveau. Tel daarbij ook een aanzienlijk hoeveelheid magnesium, mangaan, fosfor, kalium en zink bij op. En ik kan niet anders zeggen dan: lekker eten die peulvruchten! peulvruchten kiemen

Wist je dat…

…er in kikkererwten het aminozuur Lysine voorkomt? Dit is belangrijk bij het voorkomen of genezen van een koortslip. Ik als koortslip-patiëntje kan daar wel wat mee 😉

Meer weten over kiemgroenten? Neem dan eens een kijkje op kiemgroenten.nl.

Eerder schreef ik al blogs over prei kiemenkikkererwten kiemenbroccoli kiemenrode bietkiemen en radijskiemen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12 reacties

  1. Ik ben verslaafd aan een wrap met beetje Hüttenkäse , paar plakken gerookte kip, wat koriander en dan heel pak van die kiemen erbij (wordt hij lekker goed gevuld maar heel gezond!) Mexicaanse burrito style maar dan vol met vitamines!! Try it, you won’t regret it 🙂

    1. Lekker roerbakken met andere groentes! Courgette lijkt me er lekker bij. Maar goed, ik vind courgette overal lekker bij 😉 Champignons, paprika, etc. Gewoon wat proberen! Visje of vleesje erbij en klaar 🙂

  2. Ik had laatst gedroogde mung beans (groen). Die moest ik een nachtje weken in water en vervolgens koken. Ik dacht dus dat dit die mini tauge bonen waren (die groene waar op een gegeven moment zo’n wit sprietje uit komt, zoals hier boven) maar ze kiemden helemaal niet… Iemand enig idee wat ik fout deed of wat voor bonen Mungbeans dan zijn…. Thanks!!

  3. Ja deze heb ik laatst meegenomen! Echt superduper lekker! Ik at ze eerst rauw, totdat ik las dat ze gebakken moesten worden…oeps haha. Maar echt lekker joh! Heerlijk knapperig en perfect als salade, soep of brood-topping. Ik had alles in één keer gebakken en de helft bewaart in de koelkast voor de volgende dag. Jammer dat mijn ap ze niet heeft (hele kleine ap helaas) maar de grotere iets verderop wel. Aanrader!