Trillend ooglid? Dit is de oorzaak en dit kun je eraan doen!

Health  /   - 

Je hebt het ongetwijfeld wel eens gehad, een trillend ooglid, een trillende wenkbrauw of een trillende mondhoek. Soms duurt het maar heel even, maar som heb je er wel een dag of zelfs een paar dagen last van. Super irritant, maar waar komt dat vandaan? Is het iets zorgelijks? En kun je er iets tegen doen? 

Het trillen van het ooglid wordt veroorzaakt door een overactieve zevende hersenzenuw (de nervus facialis). Deze zenuw stuurt de spieren van de oogleden, de wangen en de mondhoeken aan. Als spieren rondom en in het ooglid zich heel snel achter elkaar aanspannen en ontspannen krijg je een trillend ooglid. Meestal is een trillend ooglid heel onschuldig. Het trillen houdt normaal gesproken een paar seconden tot minuten aan, maar er zijn ook mensen die dagenlang last blijven houden. Er kan dan sprake zijn van een chronisch trillend ooglid.

Oorzaken van een trillend ooglid

Over het algemeen wordt een trillend ooglid veroorzaakt door vermoeidheid, stress of een combinatie daarvan. Verder zijn droge ogen een oorzaak van trilling in het ooglid. Vermoeidheid en verdroging van de ogen kan bijvoorbeeld optreden na lang tv kijken, achter de computer zitten of lezen.

Oververmoeidheid

Als je oogleden trillen, dan heb je je ogen vaak langdurig of intensief ingespannen. Bijvoorbeeld het geval als je langere tijd achter een computer of ander scherm zit, maar ook als je een lange autorit hebt gemaakt of veel hebt gelezen. Trillende ogen komen voor door gefocuste vormen van kijken die onvoldoende onderbroken worden door perioden van rust. Oftewel je bent te lang en vaak met dezelfde activiteit bezig, wat veel energie kost.

Tekort of overschot aan voedingsstoffen

Ook kan het komen door een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen of juist een overschot. Maar dit is echter niet wetenschappelijk bewezen. Een tekort aan vitamine B12 en magnesium en een te veel aan cafeïne en/of alcohol kan ook leiden tot een trillend plekje in je gezicht. Sommige studies zeggen dat histamine, een stof die het lichaam maakt bij een allergie, trillende oogleden kan veroorzaken.

Zenuwen en stress

Als je zenuwachtig bent, bouw je ook een spanning op in je lichaam. De opgebouwde spanning nestelt zich in je lichaam en dit kan tot een onrustig, gespannen gevoel leiden. Je kunt je energie niet goed kwijt, wat weer tot stress en een verkramptheid kan leiden en jouw trillende wenkbrauwen, oogleden of mondhoeken bezorgd.

Verder zijn droge ogen een oorzaak van trilling in het ooglid. Vermoeidheid en verdroging van de ogen kan bijvoorbeeld optreden na lang tv kijken, achter de computer zitten of lezen.

Wat kun je er tegen doen?

Een trillend ooglid is een signaal van je lichaam dat het overbelast is. Tijd om het dus even rustig aan te doen. Gun je ogen rust van dat scherm, probeer stressvolle situaties tijdelijk te vermijden en geef jezelf de tijd te ontspannen. Heb je bepaalde tekorten aan voedingsstoffen?  Dan is het verstandig om deze aan te vullen met de juiste voeding. Ondanks dat het een onschuldig kwaaltje is, geeft je lichaam wel een signaal af, en dat doet het niet voor niets. Luisteren naar je lichaam is dus in dat geval het beste medicijn.

Heb jij langdurig of heel vaak last van trillingen in het gezicht? Wellicht is een bezoekje aan je huisarts dan een slim idee.

Liefs Mirte

Bronnen: Gezondheidsplein, Stressplein, Oogfonds.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *