5 x quinoa recept || van ontbijt tot risotto

Diner, Food, Lunch, Ontbijt, Recepten  /   - 

Kien-wah, kie-no-ja… who cares om de uitspraak… 2013 was immers hét jaar van quinoa (uitgeroepen door de Voedsel- en Landbouw Organisatie van de VN – dus ik roep niet zo maar wat!). Er verschenen dan ook niet voor niets veel lekkere quinoa receptjes op I Love Health.

Quinoa is zoals je wellicht al weet een hele gezonde vervanger van bijvoorbeeld aardappelen, rijst en pasta. Maar wist je dat je het ook voor je ontbijt, lunch en diner kunt gebruiken? Naast de quinoa zaden, is er ook quinoa meel, vlokken en pops verkrijgbaar.

Quinoa is overigens zo gezond omdat het heel veel energie geeft, maar je bloedsuikerspiegel wel stabiel houdt. Ook zit het boordevol eiwitten en vezels. En het is niet te vergeten glutenvrij. Hier lees je meer over quinoa.

In deze blog 5 gezonde quinoa recepten!

Quinoa recept 1: quinoa met peer ontbijt

quinoa recept ontbijt met peer

Ingrediënten: 50 gram quinoa, 1 peer, 1 el chia zaad, rozijnen, snuf kaneel, honing, cacao nibs en walnoten.

Bereiding: kook de quinoa volgens de gebruiksaanwijzing. Als de quinoa bijna klaar is voeg je de stukjes peer, rozijnen en het chia zaad toe. Verwarm dit zodat de peer lekker zacht wordt. Voeg in het schaaltje waaruit je eet pas de kaneel, honing, cacao nibs en walnoten toe. Uiteraard kun je variëren met de toppings. En een appel i.p.v. een peer is ook erg lekker.

Quinoa recept 2: quinoa pannenkoek

quinoa recept, pannenkoek

Deze quinoa pannenkoekjes zijn glutenvrij, want gemaakt van quinoa meel, water en een ei. Simpel, snel en erg lekker! Kies toppings die jij lekker vindt – denk aan fruit, noten en superfoods – om je quinoa pannenkoek mee te stylen.

Bereiding: Mix ½ koffiekopje meel en ½ koffie kopje water met 1 ei in een kom met een garde goed door elkaar. Verwarm een koekenpan goed met daarin (kokos)olie. Maak met het beslag 1 pannenkoek. Halverwege omkeren. Volledig recept vind je hier.

Quinoa recept 3: quinoa risotto

quinoa Recept Quinoa risotto - kerstmenu

Quinoa leent zich uitermate goed als vervanger van risotto rijst, maar is vele malen gezonder. Maar wel minstens net zo lekker! Dus waarom niet voor quinoa kiezen, toch? Eerder plaatste ik een recept voor quinoa risotto met champignons. Je vindt het recept hier.

Quinoa recept 4: quinoa fritatta met aubergine, courgette en parmezaan

quinoa recept, fritatta

Dit quinoa fritatta recept was ontzettend populair en kreeg vele positieve reacties. Daarom deel ik ‘m graag nog een keer met je! Een fritatta is een soort dikke groente omelet met kaas. Yummm. Dit recept is glutenvrij. Klik hier voor het recept.

Quinoa recept 5: quinoa salade

Quinoa salade met zalm van NatureCrops

Ik lunch vaak met een salade en om het dan net wat meer bite te geven, vullender te maken en van goede koolhydraten te voorzien, voeg ik graag een paar eetlepels quinoa toe. Dit kun je natuurlijk met elke salade doen. Mocht je inspiratie willen voor een heerlijke quinoa salade met zalm… klik dan hier!

Ik gebruik vrijwel altijd de quinoa van het merk Nature Crops. Leuk van dit merk is dat ze naast zaden ook meel (voor de pannenkoeken), pops (in je yoghurt) en vlokken (als havermout) in het assortiment hebben. Check hun webshop maar eens als je hiernaar op zoek bent.

Ken jij nog lekkere quinoa recepten? Deel het dan vooral hieronder in de comments. Thnxxxx 🙂

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

22 reacties

  1. Ik ga morgenochtend recept 1 (quinoa met peer) proberen!
    Ik heb net 50 gram quinoa gekookt en na het koken is dit ongeveer 120 gram quinoa geworden.
    Mijn vraag is of je de 50gram quinoa voor of na het koken bedoeld?

  2. Als je een grotere hoeveelheid maakt om de rest van de week makkelijk wat quinoa te kunnen pakken, hoe bewaar je het dan en warm je het dan ook weer op?

  3. Ik vind quinoa als ontbijt juist het lekkerste! Ik laat het koken in zelgemaakte amandelmelk, als het klaar is wat vers geroosterde noten toevoegen (amandelen en pecannoten zijn mijn favoriet), blauwe bessen of frambozen en wat agavesiroop om het wat zoeter te maken…echt overheerlijk!!

  4. Tip voor meer smaak: voeg een groente-bouillonblokje toe wanneer je de quinoa gaat koken! Zelf maak ik het soms voor het diner met gehakt (spinazie en tomatenpuree aan het gehakt toevoegen), ook heel lekker!

  5. De paddestoelenrisotto van quinoa staat hier wekelijks op het menu, verders trekt het me eerlijk gezegd niet zo, maar dat is meer het idee denk ik..

  6. Ik heb het nu 3x geprobeerd, maar vindt het heel vreemd smaken. De textuur en de smaak. Heb je enig idee hoe ik het kan ‘leren’ eten of meer smaak toe kan voegen aan een salade van quinoa.
    Het risotto recept heb ik uitgeprobeerd, een paar happen gingen goed, maar daarna kreeg ik het niet goed meer weg. Heb je misschien wat tips?

    1. Ik heb wel een tip voor je. Ik weet niet of je die al wist, maar er zit om de quinoa heen een laagje wat een bittere smaak geeft. Voordat je quinoa kookt even omspoelen onder stromend water. Ik hoop dat je er iets aan hebt.

  7. Het eerste receptje met quinoa met peer lijkt me erg lekker. Als je de quinoa gaat koken, neemt de quinoa dan het water op of moet je het nog eerst afgieten?

    X

  8. Ziet er allemaal lekker uit! Alleen ik blijf het idee van quinoa als ontbijt een beetje raar vinden. Maar dat is meer het idee! Jammer dat het we zo’n grote hype is geworden dat het zo duur is en niet meer goed verkrijgen is.