5 x gezonde soep recepten

Diner, Ontbijt, Recepten, Soep  /   - 

Deze herfstdagen zijn uitermate geschikt voor lekkere, gezonde soep. Een dampende kom, veel groentes, dus veel vitamientjes… ik hou er van. Ik maak meestal een grote pan, zodat ik de dagen er na ook nog eens een kommetje kan pakken voor de lunch of als ik ’s avonds weinig tijd heb. Zuurdesem boterhammetje erbij en je hoort me niet meer!

Een handige tip voor als je op je werk (of studie) geen mogelijkheid hebt om je gezonde soep op te warmen: ik verwarm mijn soep ’s ochtends thuis en giet het vervolgens in een (kleine) thermoskan. Als ik het dan rond lunchtijd uit de kan schenk, is het nog hartstikke heet.

Gezonde soep recepten

Pompoen venkel soep Pompoen venkel soep - gezonde soep recepten

Deze gezonde soep heeft mijn zusje pas voor mij gemaakt. En het was heerlijk! Dus alle credits zijn voor haar. Sowieso is pompoen natuurlijk een fantastisch herfst ingrediënt. Dus nu het in de winkels ligt, moeten we het ervan nemen ook!

Ingrediënten: 1 flespompoen, 1 venkel, 1 winterpeen, 1 oranje paprika, 1 zoete aardappel (om te binden).

Bereiding: fruit de knoflook in wat olijfolie (of kokosvet) in de soeppan. Snij ondertussen alle groentes in kleine stukken en doe deze in de pan. Bak gedurende 5-10 minuten (op laag vuur). Breng 1 liter water aan de kook en voeg dit toe aan de pan met 2 (groente)bouillon blokjes. Kook 15-20 minuten. Pureer vervolgens de soep met een staafmixer of blender. Breng op smaak met peper en zout.

Spinaziesoep met munt Recept Spinaziesoep NewFysic - gezonde soep

Deze spinaziesoep met munt is van NewFysic, een afvalprogramma waar ik vorig jaar succesvol mee afgevallen ben. De munt maakt de soep lekker fris. Check hier het recept.

Courgette rucola soep

Courgette is één van mijn favo groenten en ik maak dan ook vaak een courgette soepje. Met de rucola erbij, krijgt de soep een lekkere twist.

Ingrediënten: 2 courgettes, 1 ui (gesnipperd), 2 bouillon blokjes, rucola, 750 ml water, peper en zout.

Bereiding: Fruit de uit in kokosvet of olijfolie in een soeppan. Voeg de in stukjes gesneden courgettes toe en bak 5-10 minuten zachtjes. Kook ondertussen 750 ml water en voeg dit met de 2 (groente) bouillon blokjes toe aan de courgette. Kook circa 15 minuten. Voeg nu 2 flinke handen rucola toe. Doe alles in een blender of pureer met een staafmixer tot een glad geheel. Breng op smaak met zout en peper. Ook lekker met een klein scheutje yoghurt om het wat romiger te maken.

Tomatensoep

Ook voor deze gezonde soep moet ik de credits aan iemand anders geven. F & G uit G…  de soep was heerlijk! En wat heerlijk is, moet gedeeld worden toch?

Ingrediënten: 1 ui, 2 teentjes knoflook, 1 potje tomatenpuree (70ml), 2 bouillon blokjes, 750 gram roma tomaten, aubergine, peper, zout

Bereiding: Fruit de ui en knoflook in een soeppan in olie (of kokosvet). Voeg de tomatenpuree toe. Kook ondertussen in een andere pan 750 ml water en voeg 2 bouillon blokjes toe. Snij de tomaten in partjes en haal het hart eruit. Snij ook de aubergine in stukjes. Voeg de groenten toe in de pan en bak even mee met de ui. Voeg dan de bouillon toe en kook 10-15 minuten tot de tomaten uit elkaar vallen. Voeg peper en zout naar smaak toe. Pureer vervolgens de soep met een staafmixer of met een blender.

Gevulde groentesoep Groentesoep bereiding - gezonde soep recepten

Nog een toppertje om de top 5 af te sluiten: een goed gevulde groentesoep. Gegarandeerd vol en smullen! Het recept vind je hier.

Eet smakelijk!

Wat is jouw favoriete gezonde soep recept voor deze herfst? Laat het vooral weten in de comments. Ik ben er erg benieuwd naar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

24 reacties

  1. Wat jammer dat je bouillonblokjes gebruikt. Dan haal je het ‘gezond’ gelijk weer mee weg. Ook is dat niet echt zelf je eten maken. Bouillon trekken is zo ontzettend makkelijk en je hoeft er zo weinig voor te doen. Ik gooi botten en groente in de pan en dan een tijd trekken, that’s all!

  2. ik wil graag de pompoensoep maken, ik zou liever de eerste keer zakjes gesneden pompoen uit de koeling gebruiken(ik heb nog nooit een pompoen schoongemaakt), hoeveel gram zou ik dan nodig hebben.

  3. Wil ook wel soepen gaan maken, met het idee dat we een gezonde lunch kunnen eten. Ik zie alleen dat er vaak bouillonblokjes in zijn verwerkt, zonder wordt het natuurlijk heel flauw etc. Maar vraag me af… hoe gezond is soep als je aardig wat zout erin hebt zitten?

  4. Tomatensoep heb ik gisteren gemaakt. Voor het eerst vers! En wat was hij lekker zeg! Ik zit nu het restje van gisteren op te eten 🙂 De bouillon heb ik van Zonnatura gebruikt, met knoflook en tuinkruiden. Hij was wel iets aan de dikke kant, maar dat is gewoon een kwestie van wat meer water/bouillon erbij doen. Deze is makkelijk te maken, lekker en nog gezond ook! Volgende keer maak ik ze met runder soepballen 😉

  5. Net de tomatensoep gemaakt, simpel maar erg lekker. Wel mn eigen twist eraan gegeven, namelijk wat gedroogde basilicum erdoor gedaan. Geeft net wat meer pit.
    Tip: als je met de staafmixer soep gaat mixen, gebruik dan de deksel van de pan tegen de spetters. Scheelt weer poetsbeurtje.

  6. Hoi Daisy, inmiddels een jaar later en ik heb je tomatensoep gemaakt. Heerlijk!!! En ik ben echt wel een fijnproever. Super blog, helemaal blij mee. Ga morgen bananenbrood maken, ben benieuwd!!!! Groetjes Therese

  7. Check ook Sophie Dahl’s tomato soup op youtube. Is heerlijk. sophie maakt er gepofte aardappel bij (jacket potatoe), maar het is zonder natuurlijk ook prima ;).