Mijn Texel Tips voor 2 heerlijke dagen op de Wadden

Sport, Travel  /   - 

Vijftien jaar geleden kwam ik voor het eerst en het laatst op Texel. Met 5 vriendinnen onze eerste vakantie ‘zonder ouders’. Nou dan weet je het wel. De camping in de Koog heeft het er nog over… ha! Geen idee waarom het er in de jaren erna niet meer van gekomen is om een bezoekje aan het eerste Waddeneiland te brengen (weet je nog: TV-TAS?). Vorige week mocht ik weer: twee daagjes Texel met mijn vriend! En een ding weet ik zeker. Het gaat dit keer absoluut niet weer zo lang duren voordat ik terug ga naar Texel. We hebben twee heerlijke dagen gehad. Voor herhaling vatbaar, absoluut!

In deze blog neem ik je mee in onze korte trip naar Texel aan de hand van een lijstje Texel tips! Texel Tips duinen

Texel tips!

Met de boot naar Texel

Vanaf Den Helder gaat elk uur een grote ferry naar Texel. De boot doet er zo’n 20 minuten over en een kaartje kost €25. Bij ons was het erg druk in verband met een Duitse feestdag, dus wij moesten een uurtje wachten tot we de boot op konden. Ach, het zonnetje scheen. Ik had een flesje champi bij me omdat Roij jarig was. Dus we vermaakten ons wel 😉

Slapen & eten in Grand Hotel Opduin

In de duinen van het dorpje De Koog ligt Grand Hotel Opduin. De eerste avond sliepen wij hier. We hadden een ruime kamer, met lekker bed, prima badkamer en een fantastisch uitzicht over de duinen van Texel. Mooi! Texel Tips duinen

We aten deze avond ook in het restaurant bij Hotel Opduin. Vonden we wel zo makkelijk! En eerlijk is eerlijk, culinair gezien heeft De Koog niet vooraan gestaan. Het is vooral vrij toeristisch qua eettentjes. En het restaurant van Opduin zag er wel heel goed uit. Dus dat was een makkelijke keus!

Vooraf aten we een proeverijtje van spaanse hammen en iets heerlijks met garnalen en avocado. Als hoofdgerecht een vega tofu gerecht voor mij, die ik niet heel bijzonder vond. Roij ging voor een stukje vlees dat wel erg goed was. Als toetjes een kaasplankje. Een natuurlijk een lekker rood wijntje erbij. Texel Tips restaurant Opduin daisy

Erna maakten we – potverdorie wat romantisch – een wandeling naar het strand. En toen dat lekkere bed in!

Skydiven op Texel

Onze eerste ochtend zouden we gelijk goed beginnen: skydiven op Texel! Roij wist van niks. Dit was een verrassing voor hem. Bij het ontbijt wist ik hem te vertellen dat hij over zo’n 50 minuten uit een vliegtuig zou springen. Hij stikte bijna in zijn croissantje. Maar vond het ook te gek. Helaas bleek het veel te hard te waaien voor het skydiven, dus het werd uitgesteld! De dag erna was het onze beurt. Het nadeel hiervan was nog langer de zenuwen! Maar het grote voordeel was dat het die dag mega lekker weer was. Strak blauw luchtje, zonnetje.. perfect voor een skydive dus. Ik ga je in een aparte blog ALLES vertellen over de skydive. Met video! Alle details krijg je van me. Maar holy s**t wat was dit heftig!!! En eng. En alles. Maar vooral heel vet! Even geduld nog. De Skydive blog met video volgt snel! Alvast een kiekje voor de leuk 🙂 Texel Tips skydiven

Kitesurfen

Als het te hard waait om uit een vliegtuig te springen, betekent dat het wel hard genoeg waait om te kitesurfen. Roij kan een aardig rondje kitesurfen. Ik daarentegen zink vooral nog als een baksteen of wordt met 278 km per uur richting Schotland getrokken door mijn kite. Een paar lesjes zijn geen overbodige luxe voor ondergetekende.

Texel Tips kitesurfen
Roij, not me, maar dat lijkt me duidelijk 😉

Ik had een kitesurf les geboekt bij Kitesurf Texel, vlakbij Paal 17 op het strand bij De Koog. Leraar Sil stond voor me klaar. Ik heb al eerder wat lessen gehad, maar dit was altijd in het buitenland. Mijn leraren waren dus ook niet Nederlands. En dan was dit wel een behoorlijk verschil. Sil gaf me super goed les. Voor het eerst begreep ik daadwerkelijk wat ik moest doen, deed ik het ook gewoon best wel goed en had ik het gevoel dat ik die kite onder controle had. In tegenstelling tot al mijn vorige sessies in Fuerteventura, Zanzibar en Zeeland, waar ik kitete als een natte krant. Conclusie; ik ben onwijs getalenteerd, Sil heeft dat talent aangewakkerd en ik kite nu de sterren van de hemel. Ha! Nee, dat is ietwat overdreven. Maar de les ging echt goed en ik heb mega veel zin om nu door te pakken. Nog 1 of 2 goede lessen in Nederland (bij voorkeur op Texel bij Sil!) en ik denk dat ik gewoon zelf een beetje heen en weer kan varen! Althans, dat hoop ik. Hoop je mee?!

Maar ik kan deze sport iedereen aanraden. Het is niet heel gemakkelijk om te leren, maar even door zetten, een goede leraar zoeken en je kan het! Texel Tips kitesurfen Texel Tips kitesurfen daisy

Eten & slapen Bij Jef

Hoewel het skydiven het letterlijke hoogtepunt van Texel was. Was Bij Jef met zekerheid het culinaire hoogtepunt. Holy moly wat hebben we lekker gegeten. Nu ga ik even mega decadent doen, maar dat ben ik helemaal niet, dus dan mag het, toch? Bij Jef is een prachtig hotel en restaurant met 1 Michelinster in Den Hoorn, Texel. Roij en ik hebben beiden nog nooit in een sterrenzaak gegeten, maar wilden dat stiekem wel een keer doen. Vriendlief was jarig, dus dit leek mij wel een gepast cadeau: dineren en slapen Bij Jef. En inderdaad… wat een feestje was dit. Het kost een paar duiten – zeg gerust een heleboel paar – maar ik vond het meer dan waard. Want als je denkt dat je na 3 amuses en 7 gangen bij het diner en een heerlijke nacht slapen klaar bent, dan heb je het mis. In de ochtend mag je weer op sterren niveau ontbijten Bij Jef. Weer 5 gangen. En champi. Nou dan heb je mij hoor. Ik begrijp dat de meeste mensen, net als ik, even moeten sparen voor zo’n culinaire uitspatting, maar zoals ik al zei, je wordt niet teleurgesteld. Texel Tips hotel restaurant Bij Jef Texel Tips hotel restaurant Bij Jef

Naar het strand op Texel

When in Texel…. precies, dan ga je naar het strand! Of om lekker uit te waaien…

Texel Tips strand wind Daisy paal 17

Of om lekker van de zon te genieten! Het strand rond Paal 17 was bij ons favoriet, want daar vind je het gelijknamige strandpaviljoen en Kitesurfschool Texel.

Texel Tips paal 17 strand

Op de tandem!

Zaterdag was onze laatste dag op Texel. Een vriend van ons moest het WK windsurfen varen op Texel, dus een hele groep vrienden was ook op Texel. Daar haakten we gezellig bij aan bij Strandpaviljoen Paal 17, waar we lekker lunchten. Inmiddels brak het zonnetje weer door. Tijd voor de tandem. Die huurden we in De Koog voor zo’n 15 euro per dag. We maakten mega burgerlijk, maar hartstikke gezellig, een klein rondje over het eiland met een flinke groep tandems. Her en der een stop voor een terrasje. Prima dagje zo!

Texel Tips tandem fiets
Koos & Toos op de tandem… HAHAHA!

Shoppen

Keihard shoppen hebben we niet gedaan. Maar toen we in Den Burg waren, zag ik wel een paar leuke winkels! Volgens mij is dit dé spot van het eiland voor een shopsessie. Ook was leuke restaurantjes zag ik in dit dorpje. Als ik het zo even moet vergelijken met De Koog, vond ik Den Burg een stuk sfeervoller als het op winkels en leuke restaurants aan kwam.

Jij hebt vast ook nog leuke Texel tips! In dat geval: sharing is caring! Deel ze in de comments hieronder… gaan ze op de lijst voor mijn volgende Texel trip.

Liefs

Daisy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 reacties

  1. Hoi Daisy, wat fijn dat je zo hebt genoten op Texel. De volgende keer zou je een bezoekje kunnen brengen aan natuurgebied de Slufter, een absolute must is eten bij De Luwte (lekker en echt Texels). En een electrische fiets, mountainbike of racefiets huren om een rondje eiland te gaan fietsen. De kleine dorpjes zijn leuk, Oosterend en eten in Oudeschild bij het pakhuis of in de jachthaven. Paal 12 kan ook aardig zijn. En als het flink waait is het altijd fijn om een rondje te lopen bij de vuurtoren.

  2. De veerboot kost gelukkig geen € 25. Dat zou nogal prijzig zijn voor een overtocht van 20 minuten. Voor een voetganger kost een retourtje €2,50.