Mijn Stopover Buddy trip naar IJsland || deel #1

Overig, Travel  /   - 

Mijn doel voor 2016? Meer van de wereld zien, meer reizen! Hoewel ik nu behoorlijk vaak weg ben, was dit tot zo’n 1,5 jaar geleden wel anders. Vakanties (in Europa) deed ik wel hoor, maar 1,5 jaar geleden kwam ik pas voor het eerst buiten Europa. En sindsdien heb ik het reisvirus goed te pakken. Een trip naar IJsland met Icelandair kon ik dus niet aan me voorbij laten gaan! Toevallig is een vriendin van mij 3 weken eerder naar IJsland geweest. Roadtrippen met vriendlief. De foto’s en haar verhalen maakten me nog enthousiaster!

Wat wist ik van IJsland?

  • Björk, die zangeres komt hier vandaan toch?
  • Een irritante aswolk die het vliegverkeer wekenlang heeft gehinderd
  • Vulkaaneiland
  • Iets met geiser en van die warme natuurbronnen.

Of zo. Veel verder kwam ik niet.

Icelandair Stopover Buddy

Maar daar gaat verandering in komen. Ik word tijdens mijn trip naar IJsland namelijk rondgeleid door een local. Icelandair biedt als nieuwe service de Stopover Buddy aan. Dit houdt in dat als je een lange stop hebt op Keflavik, het vliegveld van IJsland, je gekoppeld kan worden aan een local. Je geeft van te voren je interesses aan en hij of zij neemt je mee op sleeptouw! En hoe kun je beter een land of stad verkennen dan met een lokale bewoner?

Ik gaf mijn interesses door: lekker en gezond eten, sport, wellness en de highlights van IJsland zien. Gaan we regelen, was het antwoord!

Ik kreeg vlak voor vertrek te horen dat ik gekoppeld was aan buddy Pall, een 30-jarige steward van Icelandair die in Reykjavik woont. Het enige wat ik wist, is dat hij mij op de eerste avond om 19u op zou pikken in mijn hotel voor het diner. Vet spannend! Het leek wel een blinddate. Geen idee wat je kunt verwachten, en je zit toch een soort van vast aan je buddy voor 1,5 dag. Beter is íe een beetje leuk en gezellig! Haha. Fingers crossed.

Business class baby

Maar eerst even terug naar het vertrek. Ik moest maandagmiddag om 12u op Schiphol zijn. Mijn vlucht met Icelandair ging om 13.20u. Ik was voor de verandering eens ruim op tijd en zat al een half uur voor vertrek in het vliegtuig. Netjes op de aangewezen stoel. Vlak voor het opstijgen kwam de stewardess naar me toe: ‘Mevrouw Oppelaar? Alstublieft, uw nieuwe stoelnummer.’ Stoel 5C? Dat is voorin… hmm. What’s up? Ik loop naar voren en zie daar een dikke vette rij business class stoelen helemaal vrij. Rij nummer 5. OMG. That’s me! I’m upgraded to business class. Yesssss! First upgrade of my life. Ik houd ervan. Beentjes gestrekt, flesjes water, groot tv-scherm. Ik vermaak me wel de komende drie uur. ijsland icelandair stopover buddies

Oké, flashforward naar avond één. Ik ben inmiddels aangekomen in hotel Fron (niet noemenswaardig, hoef je niet heen te gaan. Locatie is wel top, want op de hoofdstraat van Reykjavik). Ik sta klaar voor mijn buddy. Zoals ik al zei: ik vond het best een beetje spannend. Voelde bijna als een tinderdate, hoewel ik die nooit gehad heb. Maar kan me voorstellen dat het zo voelt: geen idee wie of wat je écht kan verwachten. Pall zat in de hal op me te wachten. Hij begroet me heel enthousiast, twee dikke kussen en vraagt of ik mijn bikini bij me heb. Euh, nee. Maar die pak ik wel even! Ik schijn ‘m nodig te hebben vanavond. Ik loop weer naar mijn hotelkamer en ben happy: Pall is leuk! Vet gezellige vent, dat heb ik gelijk door. Dus dat worden leuke dagen.

Healthy food @ Glo

Pall en ik gaan eten bij Glo. Wat een leuk zaakje! Echt de healthy hotspot van Reykjavik. Ze hebben veel vega(n)n en glutenvrije opties. Ik neem de veggie Tikka Massala, met drie verschillende salades erbij. Als toetje bestelt Pall alle raw/vegan taartjes. OMG. Haha. Ik proef ze allemaal. Héérlijk. Glo: aanrader!

glo, reykjavik, ijsland, icelandair stopover buddies
Het concept bij Glo.
glo, reykjavik, ijsland, icelandair stopover buddies
De salades bij Glo.

Hot tubben

Na het eten gaan we naar een lokaal ‘badhuis’.  Geen idee hoe ze dit echt noemen. Maar het is een soort van zwembad/hot tub complex. Buiten. En het sneeuwt. Heel hard. Pall vertelt dat dit een traditie van het land is: hij gaat meerdere keren per week even een uurtje ontspannen in de hot tub. Soms alleen, soms met vrienden. In plaats van ‘een theetje of wijntje doen’ op dinsdagavond met je vrienden, kun je afspreken in de hot tub. Ik zie een beetje op tegen de min 5 graden buiten, de sneeuwstorm en mezelf in bikini. Pall zit in hot tub 2, zo vertelde hij vooraf. Ik sla mijn handdoek om – alle beetjes helpen – en trek mijn slippers aan. Ik ren als een idioot door de vrieskou op zoek naar hot tub 2. F*ck, ik ben de enige met een handdoek. Iedereen loopt hier rustig rond in badkleding alsof het vijfendertig graden op het strand van Ibiza is. Wat voelen zij niet wat ik wel voel!? Pall zwaait en roept me. Hij moet uiteraard lachen om mijn verschijning. Ja die stomme toerist in handdoek en op slippers hoort bij jou. Ik jump in de hot tub. Ahhhhhhhhh dit is lekker!!!! We duiken ook nog even het stoombad in. De warmte is weldadig voor de spierpijn in mijn benen. Helemaal warm en rozig gaan we om 10 uur terug naar het hotel. Ik ben hartstikke moe, dus val als een blok in slaap.

Het vervolg van mijn avontuur in IJsland volgt binnenkort. Stay tuned!!

Lees meer over Icelandair Stopover Buddy.

Liefs

Daisy

skyr ijsland
Tipje als je in IJsland bent. Eet Skyr. Het is een beetje kwark-achtig, maar nog zo veel lekkerder! Het is een soort zuivel en bevat veel eiwitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 reacties

  1. Super leuk om te lezen en om je avonturen te volgen! Ben heel benieuwd naar de rest. Haha geweldig stukje, “Yesssss! First upgrade of my life.” Heerlijk dat je lekker business class mocht vliegen. Geniet ervan! Liefs x