Foodie must sees! – Biologisch eten in Fryslan

Food, Good Food Spot, Overig, Travel  /   - 

Om eerlijk te zijn ben ik een beetje een duurzaamheid newbie. Niet iets om trots op te zijn. Maar biologisch eten en landbouw… als echte stadschick is dat een beetje abracadabra voor mij. Daar is afgelopen week verandering in gekomen. Ik mocht namelijk mee op Friese Food Tour; een tour door Friesland langs diverse lokale culinaire must sees. Wij mochten overal even achter de schermen kijken en niet geheel onbelangrijk: de gemaakte producten proeven! Wat een straf.

Ik kan alvast verklappen: deze tour was echt een eyeopener voor mij. Niet alleen de rust en de ruimte van Fryslan waren een verademing, ook de liefde waarmee de boeren met hun dieren, gewassen en eten omgaan vond ik inspirerend. Een heel ander gevoel dan wanneer ik een pakkie fabrieksvlees in de supermarkt koop.

Vegatour door Fryslan

Met de vegetarische route gingen we langs vijf verschillende adresjes: Het Ambacht in Heerenveen, Doeties Geiten in Jubbega, Herberg Het Volle Leven in Appelscha, Boerderij Waldbaarch, De Kruidhof en Doarpstún (dorpstuin) Snakkerburen. Alle plekken zijn stuk voor stuk aanraders. Ik kan over alles nog een dag praten, dus ik raad je sowieso aan om even de websites te checken!

Hoewel we op de vegetarische route zaten, had een aantal boeren ook dieren voor de slacht. Dit klinkt cru, maar ik ben blij dat ik hier meer info over heb gekregen. Bij elke plek hadden alle dieren de ruimte en werd er met respect met ze omgegaan. Henk van Boerderij Waldbaarch zei ook: ‘Ik heb tegen mezelf gezegd: of ik doe het zelf op deze manier, of ik word vegetariër’. Hij vertelde dat veel boeren in Friesland sowieso biologisch te werk gaan, maar dat er aan het keurmerk ook andere eisen verbonden zitten. Geen keurmerk betekent dus niet per se niet biologisch!

Friesland Foodie

Maar, het meeste van wat er werd gemaakt op onze route was puur vega. Doetie van Doeties geiten maakt zelf geitenkaas van geitenmelk. Ik mocht één van haar geiten zelf melken en de melk ook proeven. Het smaakte verrassend lekker! Ook heb ik vers geplukte rode biet gegeten. Waldbaarch heeft een speciale proeftuin waar hij speciaal op aanvraag van restaurants bijzondere soorten groente verbouwt. Hij doet dit alles puur op kracht van de natuur, dus zonder gebruik van enge gifstoffen. Slakkengif zorgt er namelijk voor dat slakken creperen van de pijn, vandaar dat Henk dat niet gebruikt. Helaas zaten het weer (te koud) en de slakken niet mee dit jaar, dus was de oogst slecht.

DSCN1029
Verder heb ik zelf kruiden geknipt in botanische tuin De Kruidhof. In het restaurant maken ze gerechten met hun verse kruiden. Daar heb ik ook ontdekt dat er verschillende soorten munt zijn. Ken je bijvoorbeeld chocolademunt (dat smaakt naar – jawel – chocolade)? Of Citroenmunt? Heerlijk om thee mee te zetten. Het absolute culinaire hoogtepunt was de lunch bij Herberg Het Volle Leven, het enige vegetarische restaurant in Friesland. Het eten leek net een kunstwerkje. Bovendien kan je er ook in alle rust overnachten. Een aanradertje!

Friesland foodie

Tripje Friesland!

Er is dus een hele hoop te zien en te beleven in Friesland! Vooral het biologische aspect heeft veel indruk op me gemaakt. Bij alle plekken waar wij langs zijn geweest werken de mensen vanuit een passie. Dat is super mooi om te zien. Een tripje naar Friesland kan ik je zeker aanraden, vooral als je even uit de stadsdrukte wil ontsnappen. Ik weet zeker dat ik er nog eens terug ga komen!

Wil jij nou ook zo’n culinaire tour doen, check dan even de Frieslandsite!

Xx

Tessa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties