Vorige week bracht ik vier dagen in het prachtige Sicilie door. Ik ben jaren geleden ook op het Italiaanse eiland geweest. Toen zat ik in het noordwesten, in Trapani. Dit keer ging ik naar het zuidoosten. Sicilie is groot genoeg om er vaker een vakantie door te brengen en toch weer nieuwe dingen te zien. We vlogen op Trapani, in het oosten.
De reden van mijn bezoek aan Sicilie was het proeven van de Siciliaanse keuken en het beleven van die typische Siciliaanse sfeer en authenticiteit. Restaurant 5&33, in het art’otel in Amsterdam, lanceerde afgelopen week haar (goddelijke!) Siciliaanse zomermenu en nam ons mee naar het eiland om zelf te proeven en te zien waar alle inspiratie voor het menu vandaan kwam. Denk aan kaasjes, heerlijke wijnen, arancini, caponata, verse vis en zoete lekkernijen. Bekijk hier het nieuwe Sicilian Summer menu van 5&33.
In vier dagen tijd hebben we veel gezien! En zo mogelijk nog meer gegeten… maar oooh wat was het allemaal lekker!
Mijn tips voor absolute must see’s, eats & do’s in Sicilie vind je in deze blog.
Wijnproeverij
Sicilie barst van de wijnhuizen, wijngaarden en dus van de lekkere wijnen. Wij brachten een bezoek aan wijnhuis Azienda Agricola COS. Hoewel ik als preggo niet mag drinken, zag ik de anderen enorm genieten van de heerlijke wijnen en de kaasjes die erbij geserveerd werden. Er ging een doosje wijn mee naar huis, dus dat lijkt me voldoende bewijs van de goede wijn.
Must eat: arancini! Het ziet er uit als een grote, lichte bitterbal. Maar dan beter. Gevuld met een mix van een rijst en Siciliaanse kaas. Lekker!
Ga naar lokale marktjes
Wij bezochten een vismarkt en later nog een bekend groente- & fruitmarktje in Syracuse: Ortigia Street Market. Heel leuk, lekker en super authentiek.
Bezoek het stadje Syracuse
Een prachtige stad aan de oostkust om een bezoekje te brengen en te verdwalen door alle kleine straatjes, is Syracuse.
Must eat: tomaten!! Wauw! Ik ben door deze tomaatjes vanaf nu voor de rest van mijn leven teleurgesteld in niet-Siciliaanse tomaten…
Maak een boottocht langs de kust
Huur een bootje of boek een mooie boottocht langs de rustieke kustlijn van Sicilie.
Chocolade maken in Modica
Op Sicilie maken ze de lekkerste chocolade. Vooral het stadje Modica staat hierom bekend. Er gaat veel suiker in de chocolade, wat je proeft als je er op kauwt. Maar het is echt heel bijzonder en lekker. Wij deden een workshop bij Antica Dolceria Bonajuto, een bekende chocolatier in het stadje.
Tip: neem je hardloopschoenen mee. Je kunt goed hardlopen in Sicilie. En dat heb je wel nodig voor een beetje balans na al die kaasjes en chocolade.
Zelf kaas maken (en opeten!)
Net buiten Modica, op het platteland brachten wij een bezoek aan een boerderij en kaasmakerij. We zagen hoe de kalfjes daar opgroeien, de koeien dagelijks gemolken worden en hoe vervolgens door middel van heel veel handwerk, liefde en vakmanschap echte Siciliaanse kazen worden gemaakt door de boer, zijn dochters en vrouw. Heel bijzonder om te zien. En het zet je wel aan het denken hoe belangrijk het is om lokale producten te kopen die met veel liefde gemaakt zijn, in plaats van grote merken uit grote fabrieken. Een goed voornemen erbij!
Geniet van het strand!
Na drie dagen van het heerlijke eten, de lieve mensen en de Siciliaanse cultuur te hebben genoten, was het op de laatste dag tijd voor een stranddagje! We gingen naar Agua Beach Resort in Reitano. Bedjes, parasolletjes, beentje omhoog, niets meer aan doen.
En last but not least..
Geniet van het lekkerste Italiaanse ijs ooit!
Slaaptip: wij sliepen in een Middeleeuws sprookje, namelijk in het Eremo Della Giubiliana. Wauwwww! Waanzinnig mooi landgoed, fijne tuin, goede kamers en hele goede service. Aanrader voor wie van een klassieke sfeer houdt!
En? Heb ik je overgehaald voor een reisje naar Siclie? Wil je vast in Siciliaanse sferen komen, of in plaats van een trip naar het eiland, wél genieten van de Siciliaanse keuken? Dan is 5&33 dé plek om van het heerlijke Siciliaanse zomermenu te genieten. Doe je dan de groetjes aan chef Nadia van me? We konden ons geen betere gids op het eiland wensen dan deze Siciliaanse chefkok van 5&33.
>>Italie fan? Ik was laatst aan de Amalfi Coast, lees de blog hier!>>
Ciao!
Daisy
[nesletter_form]
Geef een reactie