Wanneer heb je nieuwe hardloopschoenen nodig?

Fashion, Sport  /   - 

Sommigen doen jaren met hun oude vertrouwde hardloopschoenen. Anderen kopen het liefst wekelijks een nieuw trendy paar. Mijn plank staat er vol me… Maar wanneer heb je nou echt nieuwe hardloopschoenen nodig?

Het is natuurlijk duurzaam om lang met een paar te doen, maar als je te lang doorloopt op schoenen met slechte zool heb je meer kans op nasty blessures. Zou nou net jammer zijn als je traint voor die 10k of zoals ik voor de halve marathon van Disneyland Parijs! Clifton Bradeley, ASICS PRO teamlid vertelt je hoe je kunt checken of je paar aan vervanging toe is.

Trainingslogboek

Clifton: Hoe snel je schoenen slijten ligt aan een aantal factoren. Er zijn drie hoofdvariabelen te bepalen hoe snel je schoenen slijten:

  1. het aantal kilometers dat je erop aflegt,
  2. je lichaamsgewicht
  3. je voettype.

Maar dan ben je er nog niet! Deze variabelen zijn namelijk weer onderhevig aan jouw frequentie loopjes per week en de ondergrond waarop je loopt.

Één tip om het gebruik van je schoenen simpel bij te houden is – misschien een beetje voor de hand liggend – een trainingslogboek bijhouden! Daarnaast motiveert dit ook èn het geeft je inzicht op meer dan alleen je schoenconditie.

A thousand miles

Niet na het nummer, maar na 1000 kilometer moeten je gezoolde vrienden gemiddeld vervangen worden. Maar natuurlijk geldt: hoe vaker je per week loopt, hoe sneller je ze moet vervangen.

Weglopertje?

Op harde wegen lopen, loopt wel makkelijker, maar deze ondergrond zorgt er ook voor dat je schoenen sneller slijten. Traillopers hebben hier minder last van. Misschien dan maar een keertje een rondje bos of strand doen?

Overpronatie

Overpro-wat? Bij overpronatie kantelt je voet overmatig. Hierdoor wordt onder andere veel gewicht naar de binnenkant of mediale kant van de voet verplaatst. Gevolg is extra slijtage aan de binnenkant van de hiel, onder de bal van de voet en vooral bij de grote teen. Helaas overproneerders, jullie moeten dus iets vaker een duit in het zakje doen voor een nieuw paar! Ik heb hier helaas last van. Door een test in een hardloopwinkel ben ik hier achter gekomen.

Final advise

Kortom: de stevige overpronator die elke dag lange afstanden op de weg hardloopt, verslijt zijn schoenen veel sneller dan een lichter, neutraal lopende hardloper die om de dag een stukje hardloopt en af en toe ook voor een bospad kiest. Lijkt me crystal clear!

nieuwe hardloopschoenen

Nieuwe hardloopschoenen nodig? Checklist!

  • Is de buitenzool tot aan de middenzool versleten?
  • Voelt de middenzool te zacht?
  • Kun je deze makkelijk indrukken?
  • Zie je in de middenzool vouwen over de lengte?
  • Steken je tenen steken door de neus?
  • Is de slijtage asymmetrische in vergelijking met de andere schoenzool?
  • Staan je schoenen niet meer recht wanneer je ze op een vlak oppervlak zet?

Antwoord je bijna op alles met ‘ja’? Dan wordt het wel eens tijd voor nieuwe hardloopschoenen!

Veel hardloopplezier!

Xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *