Eigenlijk is het een schande te noemen dat ik nog niet eerder een recept voor gezonde blueberry muffins op de site heb geplaatst! Ik at dit vroeger zooooo vaak. Weliswaar een niet-healthy variant… maar damn wat waren ze lekker (en wat heb ik er toentertijd veel op… haha). De hoogste tijd dus voor een gezonde variant!
Ik kocht alle ingrediënten bij Albert Heijn en een groot deel zelfs online. Ik ben echt een fan van online shoppen, zelfs van mijn boodschapjes! Ik vind het een uitkomst dat je tegenwoordig niet meer voor alle ‘bijzondere’ gezonde ingrediënten naar natuurwinkels of andere speciaalzaken hoeft. Albert Heijn verkoopt (online) super veel van dit soort gezonde artikelen! Zo heb je voor dit recept amandelmeel nodig. Moest ik voorheen stad en land af zoeken voor een zakje meel, tegenwoordig bestel je het binnen twee tellen op AH.nl. Net als de dadels, pure chocolade, kokosolie, plantaardige melk en de rest van de ingrediënten voor deze mega yummy gezonde blueberry muffins.
Ingrediënten blueberry muffins
Voor circa 9 stuks
- 100 gram amandelmeel
- 1,5 banaan
- 40 gram (ontpitte) dadels
- 2 (kleine) eieren
- 65 ml plantaardige melk
- 90 gram blauwe bessen (diepvries of vers)
- 40 gram pure chocolade (zo puur mogelijk!)
- 2 tl bakpoeder
- 20 ml kokosolie (kleine eetlepel, gesmolten)
- Snuf zout
Bereiding blueberry muffins
- Verwarm de oven voor op 180 graden en vul een ovenbestendige muffinvorm met de losse (papieren) muffinvormpjes.
- Maal de banaan met de ontpitte dadels fijn met de staafmixer fijn.
- Klop er nu (met de hand of met een mixer) 2 eieren door. Doe hetzelfde met de melk, het meel, het zout en het bakpoeder.
- Laat de kokosolie zachtjes smelten op een laag vuur en meng ook dit met de garde door het beslag.
- Brokkel de pure chocolade in kleine stukjes en roer dit samen met de blauwe bessen ook door het beslag.
- Vul de muffinvormpjes tot net onder het randje met het beslag. Zorg dat de blauwe bessen en chocolade brokjes goed verdeeld zijn. Het heeft namelijk de neiging om naar beneden te zakken in het beslag.
- Zet voor zo’n 30-35 minuten in de oven. Check na een half uur met satéprikkertje of de muffins gaar zijn; komt deze er ‘schoon’ uit, zijn je muffins ready. Anders mogen ze nog een paar minuutjes in de oven. Als ze te donker worden (zoals de van mij eigenlijk zijn), dek dan halverwege af met wat zilverfolie (niet te strak, maar los bovenop). Dit voorkomt dat ze te donker worden.
- Zijn ze klaar? Even laten afkoelen op een rooster en smullen maar!
Je kunt de blueberry muffins in een afgesloten trommel een paar daagjes bewaren. Als je ze langer wilt bewaren, raad ik aan om ze in te vriezen.
Enjoy!
Ik ben héél benieuwd wat je van de blueberry muffins vindt als je ze gemaakt hebt! Dus laat me dat vooral weten in de comments hieronder. x Daisy
[Dit is een advertorial – dit verandert echter niets aan mijn mening over een product of merk. Het moet te allen tijde I Love Health-proof zijn]
Producten die je voorbij ziet komen in dit recept
Let wel op dat in dit recept genoeg suikers zitten uit het fruit. Let dus op met je totaal aantal colorien en eet dit niet als een gezond extraatje maar als vervanger voor bijv je twee stuks fruit. Of eet wat minder smidshaard of savond ter compensatie van de extra calorieën van een tussendoortje.
Kan ik de dadels weglaten of vervangen door iets anders? Ik hou echt niet van dadels.
Online shoppen is echt mega slecht voor het milieu.
Moet je een muffinvorm hebben? Ik heb dus geen muffinvorm maar wel die papiertjes.
Laat maar?
Voor het eerst iets gebakken zonder toegevoegde suiker, wat een succes! Moeten vechten om nog iets te hebben om in te vriezen als tussendoortje, voor op het werk, kijk er al naar uit 🙂
Fijn dat het bevalt!
Vandaag gemaakt en erg lekker!
YES!
Hoi daisy,
Ik heb een glutendieet dus mijn vraag is wat ik er dan in kan doen ipv bakpoeder?
Groetjes Marloes
Hi Marloes,
Heb je deze blog al gelezen? http://www.ilovehealth.nl/food/baking-soda-bakpoeder-en-wijnsteenbakpoeder/
ik moet eerlijk zeggen dat ik niet weet welk product glutenvrij is. Maar dat kun je vast uitzoeken! Want deze 3 producten kun je voor elkaar vervangen.
gr. Daisy
Jullie site is super, ben al 20 jaar glutenvrij vanwege coeliakie.
Ik ben jullie dankbaar voor alle recepten, jullie site vind ik beter dan het boek.
Ga zo door ik ben fan!!! En de muffins en banana bread delicious.
Ben niet zo heel erg fan van pure chocolade en mij lijkt het lekkerder zonder. Voordat ik eraan begin; kan dit gevolgen voor het cakeje? Is de chocolade een essentieel ingrediënt?
Wauw, geweldig recept. Bedankt! Ik geniet erg van je recepten en ben blij met je boek!
Yes!! leuk om te horen!
Wauw wat zijn deze lekker! Ben pas net begonnen met het lezen van je blog maar ben fan!! Vooral van de recepten en de tips over Bali (over 2 maanden daar naar toe!)
Leuk!! Er komen snel nog meer blogs en tips aan!
ze worden alleen een beetje droog en plakken aan het bakpapier vast.. tips om dit te voorkomen?
Ze waren erg lekker.Zoals muffins horen te zijn
Yes!
Ik vind de smaak lekker maar ze zijn bij mij wel erg vloeibaar van binnen en hebben niet die echte cake substantie, ik vind dat toch echt jammer want het is juist lekker als het wat steviger is.
He wat gek! Bij mij zijn het wel echt fluffy cakes…
Als er bakpoeder staat bedoel je dan baking soda?