Bakpoeder, baking soda en wijnsteenbakpoeder, alle drie te gebruiken om gerechten te laten rijzen. Maar het verschil… I don’t know! Ik kom ze alle drie tegen in recepten, maar heb eigenlijk geen idee wanneer ik welke moet gebruiken. Ik doe vaak maar wat! Haha! Herkenbaar voor je? Of is het misschien allemaal wel gewoon hetzelfde? Ik ben er in gedoken en weet het nu eindelijk. Ik vond een hele goede blog op de site Zoetrecepten.nl en heb de informatie gefilterd en puntsgewijs in deze blog vermeld. Dus eigenlijk moet je deze dame bedanken voor het uitzoekwerk.
Laten we voorop stellen dat zowel baking soda, bakpoeder en wijnsteenbakpoeder rijsmiddelen zijn. Bijvoorbeeld om je havermoutpannenkoekjes lekker luchtig te maken. Of je blue berry kokos pancakes… of deze heerlijke muffins…
Baking soda
- Alleen te gebruiken in combinatie met een zuur (bijv. citroensap of yoghurt) anders is de werking minimaal.
- Andere benamingen: baksoda, natriumbicarbonaat, zuiveringszout.
- Eén theelepel baking soda vervang je voor 2,5 theelepel bakpoeder of wijnsteenbakpoeder.
- Te koop bij de apotheek, drogist of toko.
Bakpoeder
- Dit rijsmiddel is al kant-en-klaar. Het is een combi van baking soda, een zuur (citroensap) en een stabilisator.
- Het is minder sterk dan baking soda.
- Eén theelepel bakpoeder vervang je voor 1/3 theelepel baking soda
- Te koop bij de ‘gewone’ suup.
Wijnsteenbakpoeder
- De meest natuurlijke variant van deze rijsmiddelen.
- Een samenstelling van baking soda en wijnsteen.
- Je hoeft geen zuur meer toe te voegen.
- Eén theelepel wijnsteenbakpoeder vervang je voor 1/3 theelepel baking soda of 1/1 voor bakpoeder.
- Te koop in natuurwinkels en toko’s.
Welk rijsmiddel gebruik jij het liefst?
Iers brood maak je met bicarbonaat en karnemelk. Beetje door elkaar roeren maar zo kort mogelijk. Rijzen niet nodig.
Makkelijkste brood om te maken!
Bedankt Joanne!
?super info, THNX
Bedankt Daisy!!!
Dankje voor de uitleg. Ik heb meteen wijnsteen bakpoeder aangeschaft.
Wellicht dat mijn gezonde cake bakken nu beter gaat.
Goed artikel nu weet ik eindelijk de verschillen haha !!!
Ik wist serieus niet dat je baking soda in combinatie met zuur moest gebruiken!
Yes! Heb ik je toch wat bij kunnen brengen 🙂
Weet je toevallig ook of het smaakverschil geeft?
Euh, goede vraag! Ik heb nooit een smaakverschil gemerkt. Bij mijn weten niet! Maar misschien dat iemand anders dit zeker weet..?
Ik gebruik altijd bakpoeder, lekker makkelijk in kleine zakjes te koop! Leuk artikel zeg!
bedankt! Ik vind dit namelijk altijd verwarrend in recepten
Dat verklaart veel. Ik gebruik meestal bakpoeder of baking soda. Maar met baking soda lukt het niet altijd, en idd werkt het wel goed als ik een recept met yoghurt maak 🙂
Precies! Altijd een zuurtje toevoegen bij baking soda.