Recept: macarons in een gezond jasje!

Zoals je misschien wel hebt gemerkt, vind ik het een sport om van guilty pleasures een gezonde versie te maken. Zo schreef ik eerder al een hele blog over mijn gezonde vervangers van ongezond eten. En ik heb nu weer een topper om toe te voegen aan deze lijst. Namelijk gezonde macarons!

Vorig jaar heb ik voor mijn werk een ‘echte’ macaron workshop bijgewoond en gezien hoe lastig en bewerkelijk het maken van macarons is. Én ik heb gezien hoeveel zoetigheden, kleurstoffen en ander ‘slechts’ erin gaan. Nou is het af en toe snoepen van een normale macaron natuurlijk helemaal niet erg – in het kader van de 80-20 regel. Maar je kunt er ook voor kiezen om zelf gezonde macarons te maken.

Alle credits voor dit recept gaan naar lezeres Bo van foodblog Beaufood. Zij was zo lief dit recept aan mij te geven om te delen met jullie. Bo, bij deze een boodschap van alle health lovers: “Thanks for making this guilty pleasure guilt-free! We zijn je dankbaar!” 😉

Onderstaand recept is voor macarons met een chocolade smaak en een hazelnootvulling…

Ingrediënten gezonde macarons

Voor circa 6 stuks

Voor de macaron ‘koekjes’

  • 75 gram boekweitmeel
  • 50 gram kokosolie (vet)
  • 40 gram palmsuiker of kokosbloesemsuiker
  • 1/2 tl (wijnsteen)bakpoeder
  • 1 ei
  • 1 el (raw) cacao poeder
  • Snufje zeezout

Voor de vulling

  • 3 el naturel kwark
  • 2 el biologische (hazel)notenpasta*

*Je kunt ook voor bijv. amandelpasta kiezen als je dat lekkerder vindt.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Smelt het kokosvet om tot olie in een pannetje op laag vuur.
  3. Meng alle ingrediënten voor de koekjes in een halve minuut met een mixer door elkaar.
  4. Schep daarna met een klein lepeltje bolletjes van het beslag op de bakplaat en strijk ze plat tot rondjes. Probeer de rondjes even groot te maken zodat ze mooi op elkaar passen als ze klaar zijn. Vergeet niet om een even aantal te maken. Je moet ze immers nog op elkaar zetten.
  5. De macarons moeten 10 tot 15 minuten in de oven.
  6. Maak ondertussen de vulling door de kwark met de notenpasta te mengen.
  7. Haal de macarons uit de oven en laat ze 10 minuutjes afkoelen. Ze voelen eerst wat ‘zacht’ aan als ze uit de oven komen maar na 10 minuutjes worden ze hard.
  8. Daarna kun je de vulling aan brengen en de beide helften op elkaar plakken.

gezonde macarons recept, hazelnoot chocolade

Bewaaradvies: Je kunt de gezonde macarons bewaren in de koelkast. Als ze de koelkast überhaupt halen…

Enjoy!

Ik ben heel benieuwd wat je van deze gezonde macarons vindt als je ze ook gemaakt hebt. Dus laat vooral een berichtje hieronder in de comments achter. Vind ik leuk!

Beaufood.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

39 reacties

  1. Hoi hoi,

    Kun je ook kokosmeel gebruiken? Dat heb ik in huis. Ziet er heerlijk uit! Haal veel inspiratie en motivatie uit je blog. Echt leuke en niet te moeilijke recepten en vind ook de eetdagboekjes erg inspirerend!

    1. Hoi Anna,
      Leuk om te horen!
      Ik zou het gewoon eens proberen met kokosmeel. Ze zullen wel anders smaken, maar het lijkt me ook heel lekker!
      Succes!
      groetjes
      Daisy

  2. Lijkt me zeker lekker!! Wordt de kwark niet snel zacht wanneer het tussen de koekjes zit? Ik denk dat het een leuk alternatief is om Monchou kaas te gebruiken? Kun je ook mengen met hazelnootpasta, ik heb deze pas zelf gemaakt…….

  3. Ha! Top, ik ga deze zeker een keer proberen!! 😀

    Tevens, echt leuk dat je niet zelf de credits neemt maar eerlijk daarin bent. Het siert jou en je site!!

    Groetjes

  4. Wauw gezonde macarons, daar had ik nog nooit van gehoord! Ik heb al een groot deel van de ingrediënten in huis, de rest dit weekend even aanvullen en snel een keer uitproberen dus 😉

  5. Oooo-my.. Wat ziet dit er lekker uit! Deze ga ik morgen meteen maken! Laats heb ik je bananenbrood gemaakt, HEERLIJK! Ben zo blij dat ik je blog heb ontdekt! Thanx!

  6. Wow dit lijkt me echt goed! Ben benieuwd, ga ze maken. Heb je toevallig een alternatief voor kwark? Ivm koemelk allergie.. Weet niet of het met soja lekker is!

  7. Wat een origineel recept, lijkt me echt heerlijk als gezonde snack!
    Hoogste tijd om boekweit meel te kopen en lekkere macarons te maken 😀

  8. thanx daisy!

    ik bedoelde eigenlijk echt snackjes die bij de snackbar vandaan komen..welke daarvan het minste schade aanrichten? zo weinig mgelijk suiker

  9. Dit recept ziet er goed uit! Leuk dat eigenlijk alle ‘slechte’ dingen, eigenlijk heel gemakkelijk (en lekker) gezond te maken zijn.

    Zelf mag ik geen ei,noten en chocolade ook niet echt. Dus ik ga eens kijken of ik met wat vervangers aan de slag kan, bijvoorbeeld een lijnzaadei, tahin en carobe.

  10. Ik heb de macarons meteen gemaakt. Ik vind ze lekker, maar ik ben niet zo wild van de vulling.
    Ik ga nog even stoeien met het recept. . Ik denk dat de volgende macarons een slagroomvulling krijgen (is natuurlijk wel vetter), maar vind dit persoonlijk lekkerder denk ik 🙂

    1. ha Sharon, toen ik het recept las, dacht ik ook dat ik de kwark niet zo’n succes zou vinden. Maar wat dacht je van Mon Chou? Dit kan je ook mengen met hazelnootpast (zelf gemaakte).

  11. ik kan me haast niet voorstellen dat je de macarons zo mooi glad krijgt door met een lepeltje er overheen te gaan. Werkt dat echt? Want voor de normale macarons spuiten ze het beslag op de bakplaat. Zou dat ook werken met dit recept? Ik ben in de hemel beland! GEZONDE MACARONS! Wie had dat gedacht.

    1. Hoi Samantha, het is een totaal andere bereidingswijze dan de normale macarons. Dus dit werkt inderdaad zo. Succes!! Laat maar weten wat je ervan vindt! groetjes, Daisy

  12. Deze ga ik echt maken! mega lekker!
    een ander vraagje…ik wil morgenavond weer ‘eens’ mee-snacken met mijn collega’s (heb al aantal week niet meegedaan(! Wat zou jij in zo’n geval nemen om toch zo weinig mogelijk schade aan te richten? ben benieuwd =)

    1. Hi Janine,
      Ik zou mijn blog over gezonde vervangers van ‘slecht’ eten eens lezen. Boven aan deze blog vind je een link. Ik denk dat daar wel wat lekkers bij zit!
      geniet ervan 😉
      groetjes,
      Daisy

  13. Hoi,

    Dit recept klinkt heerlijk! Het enige probleem is dat ik geen kokossuiker/palmsuiker mag. Weet jij een ander (suikervrij) product dat ik als vervanging kan gebruiken?

    Groetjes, Caroline

    1. Hoi! Je kunt ook normaal meel gebruiken. Maar dit is minder gezond dan boekweitmeel. Dus die afweging moet je voor jezelf maken.
      Succes! Groetjes,
      DAisy