Gezonde energierepen recept || lactose- en glutenvrij

Recepten, Snack  /   - 

Dit recept voor gezonde energierepen is van healthy food website Foodness.nl en vind ik echt een topper. Dit is namelijk hét antwoord op het probleem dat veel mensen ervaren bij het vinden van gezonde tussendoortjes die je mee kunt nemen. Je komt al gauw uit bij wat de supermarkt aan snacks to-go te bieden heeft, maar negen van de tien keer is dat niet veel soeps. Als je deze gezonde energie repen maakt, heb je gelijk een voorraadje en kun je gemakkelijk een healthy snack mee pakken van thuis.

Voor de energierepen zijn verschillende noten te gebruiken. Dit is een combi van pecannoten, amandelen en walnoten. Als je geen amandelmeel in huis hebt (wat in feite geen meel is maar bestaat uit fijngemalen amandelen) kun je ook extra noten zo fijn malen dat het een kruim wordt; dat zorgt namelijk voor extra stevigheid in de repen. Ook is kokosmeel een optie. Voor een volledig suikervrije en lactosevrije reep kun je het beste ook suikervrije en lactosevrije chocolade gebruiken als topping. De betere supermarkt heeft dat tegenwoordig in het assortiment. Een andere optie is om rauwe cacao nibs als topping over de energiereep te strooien en aan te drukken.

Onderstaand recept is gebaseerd op 10 tot 14 repen, afhankelijk van de grootte waarin je ze snijdt. In de vriezer blijven ze nog zeker een maand goed. De energierepen op de foto zijn meer bite size. Zo kun je er wel 20 maken!

Ingrediënten gezonde energierepen

  • 150 gram gemengde noten, fijngehakt
  • 150 gram dadels
  • 150 gram pindakaas
  • 80 ml agave siroop (honing kan ook)
  • 30 gram amandelmeel
  • 2 el kokosolie
  • 40 gram kokos chips/schaafsel
  • 150 gram pure chocolade

Bereiding

  1. Maak met een keukenmachine of blender eerst een puree van de dadels, door de dadels in kleine stukken te snijden en er 25 ml water aan toe te voegen – niet teveel, dan wordt het deeg te nat! Pureer tot je een puree zonder grote klonten hebt.
  2. Hak de noten zo fijn mogelijk en meng die door het deeg, evenals 1 eetlepel kokosolie, pindakaas, agave siroop en geraspte kokos.
  3. Bekleed een ondiepe bakvorm met bakpapier of vet deze goed in en verdeel het dadel-notenmengsel erover. Verdeel het goed over de hele vorm, zodat de energierepen straks overal even dik zijn. Druk goed aan, bijvoorbeeld met de bolle kant van een lepel.
  4. Laat de repen minimaal 5 uur opstijven in de koelkast.
  5. Maak intussen de chocoladetopping door de chocolade au bain marie te laten smelten, in een hittebestendige kom die je op een pan kokend water zet. Roer 1 eetlepel kokosolie door de chocola en roer tot je een gladde massa hebt.
  6. Haal de repen even uit de koelkast en spreid de chocolade erover. Zet de schaal daarna terug in de koelkast.
  7. Snijd de repen na het opstijven in het gewenste formaat. Een deel bewaren? In de vriezer zijn de repen nog zeker een maand houdbaar.

gezonde energierepen, foodness.nl

Enjoy!


Producten die je voorbij ziet komen in dit recept

Gebruikt voor de foto’s en de blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

43 reacties

  1. Ik heb de chocolade gesmolten en daar 3 fijn geslagen rijstwafels door gedaan. En dit er gewoon op. Hierdoor krijg je echt een geweldige (al zeg ik t zelf;)) bite!

  2. Welke chocola kun je het beste gebruiken? zag wel AH fair trade 72% pure chocola… maar denk dat t nog steeds suikers heeft. hoe wat waar, adviseer je mij???

  3. Heb ze vandaag gemaakt… En bij mij zijn ook te smeuïg. Volgende x maar meer meel en kokosolie erdoorheen.. Maar de smaak is super!

  4. Heb ze vandaag gemaakt. Helaas was het bij mij te smeuïg.
    Had er wel kokosolie door gedaan.
    Vind het nog wel een klus om die dadels goed zacht te krijgen. Had ze gesneden en toen met de staafmixer Maar het bleef te veel in stukjes bestaan.
    Smaak is goed

  5. Gemaakt! Erg lekker maar… is het de bedoeling dat het notenmengsel ‘smeuïg’ blijft? Ik had een harde reep verwacht maar het blijft een soort van gepimpte pindakaas. Heb ik iets fout gedaan?

    1. Hoi Nadine,
      Als je meer amandelmeel toevoegt worden ze wat droger. En ook kokosolie toevoegen maakt ze harder omdat dit stolt. Zorg ervoor dat er zo min mogelijk water in de dadelpuree zit.

      succes! groetjes, Daisy

  6. Ik ga deze zeker uit proberen mmm!
    Nou heb ik net bij de tuinen agavesiroop gehaald en lees ik op google veel horror verhalen dat het niet zo gezond is dan wij denken.
    Aangezien het zo bewerkt is en dus de goede bestanddelen verloren gaan.
    Weet iemand hier meer van?

  7. Mag ik hiervoor gewone pure chocolade (bv van de Liddl) gebruiken? Ik ben nl niet in de gelegenheid op pad te gaan voor bv Vivani, maar wil graag wel deze healthy reepjes maken, zodat ik van de week een gezond tussendoortje op het werk kan nemen.

    1. Hoi Sabine,
      Je kutn het er zeker voor gebruiken hoor. Hoe puurder hoe beter. Maar ik denk niet dat die van de Lidl suikervrij en/of lactose vrij is. Maar als dat je niks uitmaakt, kun je het gewoon doen hoor. Succes!
      gr. DAisy

      1. Bedankt voor je reactie Daisy! Zag later dat je evt ook raw cacao nibs erover kan strooien, die heb ik wel in huis. Bewaar ik die hele slechte chocoladereep voor mijn verjaardags cheese-browniecake. Want ondanks dat ik doordeweekse zoveel mogelijk suikervrij probeer te eten, mag ik dan best een slecht stukje taart;-)

  8. Is de agavesiroop ook gedeeltelijk door een andere plakkerige substantie te vervangen? Ik eet nauwelijks suiker of zoetstoffen en in deze hoeveelheid vind ik de repen vrezelijk zoet worden

  9. Dit klinkt echt heerlijk…ik ga ze maken. Eigenlijk zou ik ze mee willen nemen, als we een paar dagen gaan trail rijden….houdbaarheid schat je in op een maand in de koelkast….maar uit de koelkast…blijven ze dan wel stevig??? En hoe lang blijven ze dan goed??
    Aan de ingrediënten te zien moet het geen probleem zijn……maar die stevigheid…?

    1. Ja hoor! Dat kan zeker. Het gaat erom dat je een ‘meelsoort’ gebruikt. Smaak zal wel iets anders zijn, maar moet lukken daarmee. succes!

  10. Ziet er verrukkelijk uit.mijn dochter had dit recept gezien ik ga het zekere voor haar maken en natuurlijk voor mij zelf..je kunt ook volgens mij de Rauwe Cacao poeder van Lucovitaal gebruiken is 100% Biologisch ..want daar heb ik ook een heerlijk recept van gezien van een chocoladereep die wil ik ook gaan proberen en die poeder is suiker vrij.. zodra ik die gemaakt heb ..laat ik het je wel weten.
    succes allemaal
    vriendelijke groet alda

  11. Goed recept! Voor mijn man kan ik ze maken. Bestaat er ook een recept of ideeën voor gezonde energierepen zonder noten? Ik verdaag geen noten

  12. Wow, dit klinkt echt perfect! Ik ga in het weekend meteen aan de slag. 😀 Weet je misschien of suikervrije chocolade ook bij de AH te verkrijgen is?

  13. Volgens mij kun je ze in de koelkast ook wel een maand bewaren. Ik zie niets dat snel over datum gaat?

    Lekker recept, ok ga het snel eens proberen!