Raw gado gado bowl met kip en zelfgemaakte pindasaus

Diner, Lunch, Recepten  /   - 

 Zoals je ongetwijfeld wel weet, zijn Dais en ik gek op Bali. Niet alleen vanwege het fijne klimaat, de prachtige natuur en de goede golven, maar vooral ook vanwege het eten. Want echt, dat is op Bali ge-wel-dig. Van smoothiebowls tot salades, alles is vers, gezond en vooral heel lekker. Of wat dacht je van een echte en goede Indonesische hap? Dan zit je op Bali natuurlijk helemaal goed. Lucky me, want ik ben dol op de Indische keuken. Zo ontdekte ik afgelopen maand op Bali een raw en healthy versie van de Gado Gado. Wauw, wat was die lekker! Uiteraard heb ik even genoteerd wat daar allemaal in zat, zodat ik hem zelf ook kon maken. En dat is gelukt! Benieuwd? Probeer hem vooral zelf. Het receptje vind je hieronder!

Ingrediënten raw gado gado bowl

Voor 4 porties

  • 1 krop ijsbergsla (ongeveer 2 grote bladeren per persoon)
  • 200 gram sperziebonen, kort gekookt (kook de bonen ongeveer 8 min.)
  • 2 grote tomaten in partjes gesneden
  • 1 komkommer in dunne plakjes gesneden
  • 8 radijsjes in dunne plakjes gesneden
  • 2 winterpenen geraspt
  • 4 hard gekookte eieren
  • 100 gram taugé
  • 300 gram gebakken kipfilethaasjes (Verhit 1 el olie in de pan en bak de kip in 6-8 min. bruin en gaar).

Voor de pindasaus

  • 1 sjalot
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 cm verse gemberwortel
  • 1 el olijfolie
  • 4 el pindakaas (met stukjes noot)
  • 200 ml kokosmelk
  • 2 el ketjap manis
  • 1 tl gemalen komijn (djinten)
  • 1 el verse koriander
  • 2 tl sambal
  • 1 tl Javaanse bruine suiker
  • 1 limoenblaadje

Bereiding raw gado gado bowl

Voor de saus

  1. Snipper de sjalot en snijd de knoflook fijn. Schil de gember en snijd fijn. Verhit de olie in een steelpannetje met dikke bodem en fruit de sjalot, knoflook en gember ongeveer 2 min.
  2. Voeg de pindakaas, bruine suiker en kokosmelk toe en verwarm het geheel al roerend tot vlak onder het kookpunt. Blijf roeren tot de saus dikker wordt.
  3. Roer dan de ketjap, limoenblaadje, komijn, en sambal erdoor en neem de pan van het vuur. Houd de saus warm op een heel laag vuurtje of boven een theelichtje. Snijd de koriander grof en bestrooi de saus ermee vlak voor het serveren.

Is de saus te dik geworden, voeg dan een klein scheutje water of extra kokosmelk toe.

Gado gado bowl

  1. Haal de bladeren in zijn geheel los van de krop en was ze voorzichtig af.
  2. Verdeel de bladeren vervolgens over vier schaaltjes (grote soepkom kan ook).
  3. Bereid alle ingrediënten, zoals ik in de ingredientenlijst heb beschreven, en doe ze vervolgens in aparte schaaltjes.
  4. Vul de sla bladeren vervolgens met alle ingrediënten en maak ‘m af met een scheut pindasaus.
  5. Het is erg lekker om vervolgens alles te mixen. Zonde van de mooie bowl, maar goed voor de smaak!

Tip: maak de gado gado vegetarisch door de kip te vervangen door gebakken tempeh. Ook heel lekker en meer volgens origineel Indisch recept.

gado gado

Eet smakelijk of zoals ze in Bali zeggen:

Selamat makan!

Liefs Mirte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *