Chocolade bananenbrood met goji bessen

Voila! Weer een fijn receptje om toe te voegen aan je lijstje met guilt-free pleasures: chocolade bananenbrood. De laatste maanden was bananenbrood populairder dan ooit. Elke food blogger liet wel zijn of haar versie van een heerlijk (gezond) brood voorbij komen op de blog. Het gezonde bananenbrood recept dat ik eerder postte is één van mijn meest gelezen en gemaakte recepten. En niet voor niks – als ik zo vrij mag zijn om een beetje op te scheppen 😉 Het is ook echt een heerlijk bananenbrood recept! Nu, een paar maanden verder, vond ik het weer eens tijd voor een gezonde variatie erop. Aangezien chocola toch wel echt bovenaan mijn lijst van foods to die for staat, besloot ik een gezond chocolade bananenbrood te maken. Verder nog wat goji bessen en walnoten erdoor en een superfood bananenbrood is geboren! Yummm…

Dit recept is glutenvrij*, zuivelvrij en vrij van geraffineerde suikers. Het bananenbrood krijgt haar zoete smaak door de bananen en dadels. In dit recept gebruik ik zowel havermoutmeel als quinoa meel. Maar hiermee kun je variëren. Andere meelsoorten kunnen ook: kokosmeel, amandelmeel, boekweitmeel, speltmeel (niet glutenvrij), etc. Dus mix & match daar mee zoals jij wilt.

(*Havermout zou in principe glutenvrij moeten zijn, maar dat is helaas vaak niet het geval in Nederland. Let hier dus goed op als je een gluten intolerantie hebt. Het moet op de verpakking vermeld worden.)

Het recept is echt super easy, er kan weinig mis gaan en het zou in zo’n kwartier in je oven kunnen staan. Misschien nog leuk voor deze 2e paasdag!? Ik ga er in elk geval van genieten! chocolade bananenbrood met goji bessen

Ingrediënten chocolade bananenbrood:

  • 3 rijpe bananen
  • 50 gram ontpitte dadels (Medjoul zijn het lekkerst!)
  • 3 eieren
  • 75 gram havermoutmeel (vermaal havermout in je keukenmachine – geen must)
  • 75 gram quinoa meel (ik gebruik die van het merk NatureCrops)
  • 4 el (raw) cacao poeder
  • 3 handjes goji bessen
  • 2 handjes walnoten (klein gemaakt) + wat extra voor op het bananenbrood
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 1 tl kaneel
  • Snuf zout

Bereiding chocolade bananenbrood:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Vermaal indien nodig je havermoutvlokken in de keukenmachine tot meel. Dit kan ook met een staafmixer.
  3. Neem een lege kom en vermaal de bananen en de ontpitte dadels met je keukenmachine tot een gladde massa.
  4. Klop in een andere schaal de eieren luchtig met een snufje zout.
  5. Meng het bananenmengsel met de opgeklopte eieren in een grote kom en voeg het meel, cacao poeder, kaneel en bakpoeder toe. Meng dit goed door elkaar. Bijvoorbeeld met een mixer, maar het kan ook met de hand. Zorg voor een homogeen beslag.
  6. Roer nu de goji bessen en walnoten door het beslag.
  7. Giet het beslag voorzichtig in een cakevorm (vet indien nodig eerst je cakevorm in met kokosolie of iets vergelijkbaars).
  8. Strooi nog wat goji bessen en walnoten bovenop het beslag en zet in de oven.
  9. Bak het bananenbrood gedurende 45 minuten af in de oven. Na zo’n 15 minuten kun je het beste een stuk aluminiumfolie over de cake vorm doen, zodat de bovenkant (en met name de goji besjes) niet verbranden.
  10. Na 45 minuten is je chocolade bananenbrood klaar. Haal uit de oven en laat afkoelen op een rooster.

chocolade bananenbrood met goji bessen

En dan nu…. GENIETEN!

Fijne Pasen allemaal!

Liefs

Daisy

chocolade bananenbrood met goji bessen chocolade bananenbrood met goji bessen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

43 reacties

  1. Heb het brood vandaag gemaakt!! Heerlijk! Heb je een idee van kcal? Koolhydraten?
    En staan deze recepten ook in je boek? Heb m al gereserveerd!

    Groetjes Loes

  2. Heerlijk, ik doe ze in mijn cupcake ijzer. ik heb ze met havermoutmeel en gojibessen en cranberry en 70 % pure chocolade gemaakt. Te lekker.

  3. Heb hem ook gemaakt! heb de quinoa meel vervangen door amandelmeel en nog extra vijgen, vanille extract en een beetje stevia toegevoegd!

  4. Hoi 🙂
    Lekker recept!

    Ik wil graag op mijn verjaardag een chocolade bananenbrood maken en deze door de helft opensnijden en vullen met gezonde slagroom (van kokosmelk) en hier ookde buitenkant een beetje mee glazeren.
    Ik heb daar denkik een beetje een hog brood voor nodig en luchtig. Zou deze geschikt zijn of heb je misschien tips? 🙂
    zou super zijn!

    1. Hoi Geke,

      Ik denk zeker dat dit recept geschikt is. Je kunt evt. de hoeveelheden verdubbelen en een groot bakblik gebruiken zodat je brood ‘hoger’ wordt. Succes!
      groetjes,
      Daisy

  5. Hoi Daisy, dank je wel voor het delen van zoveel lekkers en gezonds. Vanmorgen voor de op de koffiemeisjes dit bananenbrood gebakken. Ik heb de walnoten door pecannoten vervangen omdat ik die in huis had. Gesmuld hebben we.

  6. Ik ga hem lekker vandaag maken voor moederdag. Bedankt voor het recept, ben benieuwd!!
    Hij ziet er bij jou iig heerlijk uit.

  7. Wat een lekker recept!
    Deze week gemaakt met amandel en speltmeel. De blender was kapot en de dadels lieten zich niet fijn maken door de staafmixer.. Voor snijden was ik te lui dus de dadels er in zijn geheel ingekieperd. Ipv walnoten pecannoten. Mijn oudste dochter en jongste zoon vonden het niks maar de middelste twee en ikzelf hebben er al zoveel van gesmuld dat het al bijna op is 🙂

  8. Gisteren het chocolade bananenbrood gemaakt. I.p.v. dadels heb ik kleingesneden abrikozen gebruikt. Om je vingers bij af te likken, zo lekker.

  9. Ik maak er elke week wel een voor mijn dochter en natuurlijk voor mij zelf. je kunt het goed in de diepvries bewaren ik snij het in plakjes verpak het en als ik een plakje wil haal ik het uit diepvries dat doet mijn dochter ook… maar dit lijkt me ook heerlijk, dus ga ik het zeker proberen..Heel even wat anders ik eet elke morgen havermout pap gemaakt van amandelmelk suikervrij daar heb ik dit weekend ook een schepje raw cacao poeder er door gedaan dan een paar verse aardbeien er door echt verrukkelijk.

    1. Dat maak ik af en toe ook! Of met rauwe cacoa en banaan. En ook vaak met havermelk ipv amandelmelk! Allemaal erg lekker en gezond 🙂

  10. Is het niet zonde om met bakken rauwe cacao te gebruiken? Naar wat ik weet verliest dit namelijk zijn gezonde vit en mineralen als je het boven de 50 graden verwarmt, dit is bij gewone cacao en niet rauwe chocolade namelijk ook gedaan deze zijn geroosterd. Dus als je rauwe cacao in een recept gebruikt dat je moet bakken is het niet meer rauw, dus zonde om het te gebruiken lijkt mij.

    1. Klopt, door het te verwarmen is de cacao niet meer rauw. Daarom is het zeker geen must om dit te gebruiken. Ik heb alleen rauwe cacao in huis, dus vandaar dat ik dit in het recept heb gebruikt. Groetjes,
      Daisy

  11. Dit is geen glutenvrije cake er zit namelijk havermout in en in Nederland is namelijk alleen haver te koop dat is gemengd met tarwe of niet zuiver gescheiden is gebleven van glutenbevattende granen.

    Ik heb een glutenallergie en dit zorgt ervoor dat het nog wel eens mis gaat omdat collega’s denken glutenvrij iets gebakken te hebben. Misschien een tip om de glutenvrije tag weg te halen of of er in het recept al heel duidelijk een glutenvrije variatie bij te zetten.

    1. Hoi Mirte,
      Goede toevoeging aan de blog, dank je! Normaal gesproken vermeld ik dit ook altijd in de blog. Havermout zou in principe glutenvrij moeten zijn, maar in NL is dat vaak niet het geval. Mensen met een gluten intolerantie moeten hier dus goed op letten!
      Ik ga het gelijk aanpassen in de blog.
      groetjes!
      Daisy

    2. Ziet er goed uit! Ik ben alleen wel veganistisch en gebruik geen eieren. Zou je deze ook kunnen vervangen met lijnzaad eieren of nog meer bananen?

  12. Voor bananenbrood gebruik ik altijd jouw recept als uitgangspunt, en varieer ik een beetje met de ingredienten die ik in huis heb. De ene keer met kaneel en pecannoten, de andere keer met cranberries en hazelnoten. En laat ik er van de week toevallig gojibessen doorheen gedaan hebben;-) Deze ziet er ook heerlijk uit, em gauw een keer testen!

  13. Ik wou vandaag ‘normaal’ bananenbrood bakken, maar toen ik dit recept zag heb ik meteen deze versie gemaakt. Super lekker! Het smaakt gewoon naar chocoladecake, heel fijn dat dit een gezonde versie is 😉 Helaas waren bij mij wel de gojibessen bovenop helemaal zwart verbrand, terwijl ik de gehele 45 min bakpapier over de cakevorm had. Volgende keer laat ik die achterwege. Oh, en ik heb ook geen keukenmachine, maar ik maak het mengel in de blender, gaat prima.

    1. Hoi marlies!
      jahoor dat werkt prima! heb zelf ook niet zo n duur en hip ding, en stop altijd mn staafmixer in alle mixjes, werkt prima haha 🙂

      Ik heb trouwens geen quinoa meel, kan ik dit ook vervangen door amanedelmeel/meer havermoutmeel/kokosmeel?

      xxxDionne