Wat mag je niet meer eten tijdens de zwangerschap? En wat juist wel?

Food, Health, Zwanger  /   - 

Nou lieve mensen. Daar is ‘ie dan: mijn eerste zwangerschapsblog op ILH! Het is ook best vreemd voor mij dat dit ‘zwanger zijn’ ineens een groot deel van mijn wereld is. Ik vind het natuurlijk meer dan heerijk om te kletsen over alles wat met zwanger en baby’s te maken heeft. Maar via Instagram kreeg ik ook heel veel vragen of ik over de zwangerschap i.c.m. sport en voeding ga kletsen op de blog. En ja, dat ga ik! Zowel informatieve blogs als deze over eten tijdens de zwangerschap, maar ook mijn persoonlijke ervaring met deze onderwerpen en zwanger zijn.

Ik kan sowieso uit eigen ervaring putten voor deze blog, maar hey, laten we eerlijk zijn, dit is mijn eerste keer zwanger en ik ben natuurlijk geen expert. Daarom ben ik afgelopen zaterdag naar een masterclass over bewegen en eten tijdens de zwangerschap geweest. Dit heet Sterkher Zwanger en wordt gegeven door Romana, de sport expert, en Valentine, de food expert. Super interessant! Aan de hand hiervan, deel ik wat van de tips en info. Maar als je natuurlijk echt de diepte in wilt gaan en persoonlijk advies, zou ik ook zo’n workshop bij die meiden boeken. Super leerzaam!

Zoals je wellicht weet, eet ik bijna helemaal geen vlees meer. Dit in combinatie met de zwangerschap zorgt er in sommige restaurants, met name in het buitenland, nog wel eens voor dat 98% van de menukaart niet voor mij geschikt is. Ik was in juni veel in Italie, en daar barst het van de rauwe kazen en rauwe vis- en vleesgerechten. The struggle was real… Maar hier zal ik in een volgende meer persoonlijke blog op terug komen.

Wat mag je niet meer eten tijdens de zwangerschap?

Er wordt ontzettend veel geschreven over dit onderwerp. Veel nuttige dingen en ook veel bangmakerij viel me op. Bottom line is zo min mogelijk rauwe producten: geen rauwe vis of vlees en geen rauw-melkse kazen. Onder aan de blog meer info over het waarom je geen rauwe producten mag. En natuurlijk geen alcohol. Maar ik kwam gaandeweg ook nog wat dingen tegen die ik niet wist of waarbij je moet opletten.

Hierbij mijn bevindingen over eten tijdens de zwangerschap!

Vis tijdens je zwangerschap

  • Niet meer eten: rauwe vis en rauwe schaal- en schelpdieren (zoals oesters). Dat betekent dus inderdaad geen sushi van rauwe vis, maar er blijven echt genoeg sushi variaties over om van te genieten tijdens je zwangerschap. Geen voorverpakte kant-en-klare vis uit de koeling zoals gerookte zalm en paling. En geen roofvissen, zoals tonijn en zwaardvis i.v.m. veel kwik in deze vis.
  • Wel eten: Wees niet bang om vis te eten, mits het niet uit bovenstaande no go lijstje komt. Eet 2 keer per week vette vis die niet rauw is, zoals zalm, forel, zeeduivel en makreel.

Note: rauwe vis mág wil, mits je helemaal zeker weet dat het super vers is.

zalm met asperges, i love health boek
Klik op de foto voor dit heerlijke recept met zalm uit de oven en asperges.

Vlees tijdens je zwangerschap

  • Niet meer eten: rauw vlees, zoals tartaar, carpaccio, rode biefstuk, filet americain en lever.
  • Wel eten: wit vlees, zoals kip en kalkoen is oke.

Boter, kaas & eieren tijdens je zwangerschap

  • Niet meer eten: rauw-melkse kaas en rauwe eieren (die vind je o.a. in tiramisu of Italiaanse roomijs). Hierin kan de listeriabacterie zitten die een miskraam kan veroorzaken. Zie onderaan blog meer info.
  • Wel eten: eieren, mits gebakken of hardgekookt. Het is een goede bron van eiwitten. Ook kun je gewoon halvarine, margarine of roomboter op brood smeren. Kwark, Hüttenkäse, smeerkaas en kruidenkaas zijn (in Nederland) gewoon veilig om te eten.

Good to know: bijna alle kazen die in Nederland verkocht worden zijn gemaakt van gepasteuriseerde melk en dus niet rauw. Als dat wel zo is, staat het op de verpakking. Check de ingrediëntenlijst dus. Oké is: ‘gepasteuriseerde melk. Niet oké is: ongepasteuriseerd, rauw of au lait cru.

Groente & fruit

  • Alles eten!!! Maar was groente en fruit wel goed. Aan de buitenkant kan de listeriabacterie zitten en die wil je absoluut vermijden.

En echt lieve mensen: eet lekker groenten en fruit! Ook als je niet zwanger bent. In je ontbijt lekker wat fruit, bij de lunch een salade of flink wat rauwkost op brood, als tussendoortje ook een stuk fruit en/of rauwkost met bijvoorbeeld een hummus dip. En je diner bouw je voortaan op rondom de groenten. Ik bedenk altijd waar ik trek in heb qua groenten en bedenk dan de rest erbij. De helft van je bord is dus groenten!

bloemkool, salade, recept, eten tijdens de zwangerschap
Klik op de foto voor dit fijne recept met geroosterde bloemkool, feta en granaatappelpitjes.

Alcohol en koffie tijdens de zwangerschap

  • Een inkoppertje: geen alcohol. De voedseltoevoer naar je baby wordt tijdelijk gestopt. Lijkt me duidelijk, dat wil je niet.
  • Met mate: koffie. Stop na 1 á 2 koppen per dag. Dat geldt ook voor cola, i.v.m. de cafeïne die erin zit.
  • Wel doen: veel water en groene thee drinken. Dat is ook goed als je veel vocht vasthoudt, dan helpt veel water drinken bij de afvoer van dat vocht. Bye bye dikke enkels 😉

Kiemen tijdens de zwangerschap

Als enthousiast kiemen gebruiker, kwam dit als een verrassing en teleurstelling:

  • Niet meer eten: kiemen, zoals alfalfa, taugé en andere kiemsoorten. Deze zijn namelijk rauw en kunnen het risico verhogen om door voedsel overgedragen ziekten binnen te krijgen.

En verder:

  • Kruiden kun je bij normaal gebruik gewoon blijven eten. Over kaneel wordt nogal eens wat gezegd of geschreven, maar ook hier geldt, ‘normaal gebruik’ kan geen kwaad.
  • Ook pittig eten is geen probleem tijdens je zwangerschap.
  • Let op met drop en zoethout. Dit kan je bloeddruk verhogen en daar ben je als zwangere gevoeliger voor.

Waarom geen rauw voedsel tijdens de zwangerschap?

In rauw vlees en groenten kan de toxoplasme parasiet zitten. Dit is voor volwassenen ongevaarlijk, maar voor het ongeboren kind wel heel gevaarlijk. Het kan een miskraam veroorzaken.

Bij vacuüm verpakte gerookte vis (zoals zalm en paling) kunnen listeriabacteriën in de randjes van de verpakking gaan zitten. Het zit dus niet in de vis zelf, maar in de vacuümverpakking. Als je de vis verhit tot 85 graden, gaat de bacterie dood.

Ook in rauwe kip en vlees en in zachte kazen van rauwe melk kan deze listeriabacterie voorkomen. Voor deze bacterie geldt net als bij de toxoplasme parasiet dat het een miskraam kan veroorzaken als je besmet raakt.

Wat mag je wel eten tijdens de zwangerschap?

Eigenlijk alles wat niet in bovenstaand rijtje thuis hoort. Zorg dat je eetpatroon veel variatie bevat, veel groenten en fruit, peulvruchten, noten, pitten, zaden, een klein beetje (bio) vlees, vis, eieren, je weet wel: all the usual healthy stuff. En natuurlijk af en toe gewoon zondigen! De 80-20 regel geldt wat mij betreft ook – of beter nog: JUIST! – tijdens je zwangerschap.

Zoals ik al zei, volgende week een meer persoonlijke blog over mijn ervaring met voeding rondom de zwangerschap. Struggles, cravings en meer van dat soort gekkigheid. To be continued!

Deze info over eten tijdens de zwangerschap heb ik van lifestyle coach Valentine Dekker, beter bekend als Vitalitien uit de Masterclass Sterkher Zwanger.

Liefs

Daisy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 reacties

  1. Hoi Daisy,
    Leuk overzicht! Ik vroeg me af of jij toevallig betrouwbare informatie hebt over het gebruik van Maca poeder tijdens de zwangerschap? Er staat veel tegenstrijdige informatie op internet…
    Groetjes

  2. Hi Daisy, fijne blog weer van je. Ik ben het met Saar eens over de thee. Ik drink zelf rooibos thee, ook best te doen. Verder kwam ik er een paar weken geleden achter dat op de site van het voedingscentrum staat dat Makreel ook weer niet mag, zucht….. Wordt er soms wel eens moe van hoor, haha, maar verder klaag ik niet, want ik ben erg blij met ons wondertje (bah wat zoetsappig ?) in mijn buik ?

  3. Leuke duidelijke blog!
    Maar veel groene thee? Zit daar niet juist theine in en is dat niet weer een “zusje” van cafeine?
    Ik ben overgestapt op brandnetel thee en andere soorten zonder theine zeker tijdens het 1e en 2e trimester…