The Happiness Project #14 – Leuke dingen doen, zo pakt Nadja dat aan!

Mind  /   - 

Nadja van Mindful Bali – de allerleukste & -beste mindfulness teacher op Bali, echt! – is een half jaar geleden haar eigen Happiness Project begonnen. Ze werkt een jaar lang aan haar eigen geluk en zelfacceptatie. Lees in deze blog wat haar Project precies inhoudt en in deze blogs het vervolg. Vorige keer vertelde Nadja al over hoe belangrijk het is om leuke dingen te doen, en vooral om daar ook echt de tijd voor te nemen. Lees hier hoe zij dit verder aanpakt. O ja, wist je dat je nu ook een online mindfulness cursus bij Mindful Bali kan doen?! Dus ook als je niet in Bali bent, kun je bij Nadja terecht!

Afgelopen maand ben ik bewust bezig geweest om wat meer tijd en ruimte te maken in mijn leven voor activiteiten waar ik me gelukkig door voel. In plaats van altijd maar serieus te zijn, heb ik ervoor gekozen wat meer speelsheid in m’n leven toe te voegen. Vooral ruimte maken voor dingen die ik vroeger erg leuk vond, maar nu bijna nooit meer doe.

Wat ik het meest heb gemist is dansen. Dit deed ik als kind al heel veel, en later ook toen ik uitging. Ik realiseer me steeds vaker dat ik eigenlijk het dansen altijd het allerleukste vond aan heel het stappen en dat nu mis. Tijd om daar dus verandering in te brengen. Niet dat ik nu gelijk elk weekend ga stappen en feesten hoor, want dat doe ik mezelf niet ieder weekend aan. Maar hoe dan wel?

Gelukkig heb je in Bali, buiten kroegjes en clubs om, genoeg plekken om lekker te dansen.  Vooral in Ubud hebben ze aardig wat ‘hippie’ activiteiten. Een daarvan is de ‘ecstatic dance’ die elke vrijdag en zondag georganiseerd wordt. Hierbij gaan mensen broodnuchter een zaal in en wordt de muziek aangezet om vervolgens met zijn allen te dansen. Er wordt niet gepraat en iedereen danst zoals hij of zij zelf wilt. Er zijn verder ook geen regels. Nu moet ik zeggen dat ik dit idee op zijn zachts gezegd erg ongemakkelijk vond en niet meteen stond te springen om daarheen te gaan. Maar hoe meer ik met mensen sprak die er wél heen gingen hoe enthousiaster ik werd. Uit je comfort zone komen is altijd goed, dus ik nam mijn ongemak maar voor lief en ben op zondagochtend naar Ubud gereden.

Daar stond ik dan, tussen heel veel extreem hippie uitziende mensen, in de rij te wachten om naar binnen te gaan. Alsof het de normaalste zaak van wereld was. In de zaal begon iedereen gelijk te dansen, terwijl ik daar in een hoekje ongemakkelijk in de rondte stond te kijken en een beetje heen en weer bewoog. Toen kwam er weer een stemmetje in mijn hoofd naar boven. Gedachten als ‘ok, dit is heel vreemd. Ik hoor hier niet tussen’ en ‘hoe doe ik dit, kijken andere mensen naar me, val ik buiten de boot?’ en ga zo maar door.

Na een half uurtje in een hoekje te hebben gestaan en rond te hebben gekeken kreeg ik pas door dat niemand aan het oordelen was of het belangrijk vond hoe iemand anders danst. Iedereen deed lekker zijn eigen ding en mensen dansten allemaal uitbundig en zonder schaamte. Pas toen kwam ik op mijn ‘ooh f*ck it’ punt en heb ik mezelf laten gaan. Voordat ik het wist stond ik ergens in het midden en heb ik gedanst alsof mijn leven ervan af hing. Dit was nog veel beter dan dansen tijdens het uitgaan! Je hoeft je op geen enkele manier in te houden. Het maakt echt totaal niet uit dat je zweet, hoe je beweegt of hoe je er überhaupt uitziet.

Ik voelde me zo goed en zoveel lichter tijdens het dansen! Ik besefte toen pas hoe ongelooflijk ik dat gevoel had gemist. Lekker bewegen en er ook echt heel veel lol in te hebben. Na twee uur lang gedanst te hebben voelde ik me letterlijk lichter. Het serieuze en zware gevoel viel van me af. Ik had een grote glimlach op mijn gezicht en blaren onder mijn voeten. Ik kan niet geloven dat ik zolang niet zoiets in mijn leven heb gehad. Ik ben elke week 2 keer per week gegaan en voel me er een heel stuk beter door. Dit is de beste therapie die ik kan bedenken.

Waar wordt jij nu écht gelukkig van? En besteed je daar ook genoeg tijd aan? Laat het ons weten in de comments hieronder.

X Nadja

Nadja’s project ondertussen volgen? Volg haar dan op Instagram en Facebook of bezoek haar website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *