Zwangerschapscursus met een vleugje hypnobirthing en dit vond ik er van!

Health, Zwanger  /   - 

De één wil er niets van weten, de ander wil elk detail weten: de bevalling. Ik zit er tussen in, maar neig wel meer naar ‘meer weten’. Want laten we wel wezen: na de schrik en blijdschap van die positieve zwangerschapstest, kwam al gauw de angst voor de grande finale om de hoek kijken. Inderdaad, de bevalling. Bij mij was (is?!) dat er in elk geval wel. Inderdaad, je hebt 9 maanden (of in mijn geval ongeveer 8) om eraan te wennen, maar alsnog blijft het een retespannende gebeurtenis.

Ik kletste in al vrij snel in mijn zwangerschap met een goede vriendin over haar bevalling. En zij vertelde mij dat ze super veel aan een cursus hypnobirthing heeft gehad. Dit wekte mijn interesse, waardoor ik ook in die hoek ging zoeken, naar informatie over hoe ik mijn bevalling graag zou willen. Nu ga ik je eerlijk toegeven dat het ook wel heel zweverig en abstract klonk, dat hypnobirthen, maar haar enthousiasme won het. Dus ging ik op zoek naar een bevalcursus die ook hypnobirthing elementen mee zou nemen.

Wat ik al snel begreep, is dat de ‘ouderwetse pufcursus’, (je weet wel, waar alle mannen zo’n zin in hebben) tegenwoordig gewoon beval- of zwangerschapscursus heet en dat je daarin dus kunt focussen op die hypnonirthing. In mijn Google zoektocht, kwam ik veel tegen in Amsterdam. Maar heel eerlijk, ik vond veel websites van bedrijven die dit aanboden, best wel zweverig. Dat kan bij je passen, maar dat deed het niet bij mij. Verder zoeken dus.

Uiteindelijk vroeg ik aan mijn verloskundige, of zij ook tijdens de bevalling met hypnobirthing technieken werken (ja!) en of ze tips hebben voor een down to earth cursus waarin hypnobirthing ook aan bod komt. Het antwoord was duidelijk: Mom & Co in Amsterdam. Even googlen en het was gelijk raak. Ik las iets over geen ‘geitenwollensokkenpufcursus‘ en ik was om. Deze zwangerschapscursus wil ik doen. Dit past bij ons.

Wat hebben we geleerd bij Mom & Co?

De cursus van Mom & Co focust zich – ja wel – op een mooie geboorte. Je krijgt daarom echt wel een flink portie theorie en uitleg, zodat je weet wat je ongeveer kan verwachten, van begin tot eind. Van de verschillende fases in je bevalling, tot hoe je kunt bevallen (bed, bad, baarkruk etc), over pijnstilling en meer. Vonden wij fijn, even alles goed doorlopen en uitleggen. De cursus wordt gegeven door verloskundigen, dus je krijgt echt alleen maar verhalen uit de praktijk en de meiden (leuk trouwens!!) weten als geen ander waar ze het over hebben.

Verder is de zwangerschapscursus heel praktisch. Je doet deze dag een hele berg oefeningen met elkaar, die je tijdens de bevalling ook toe zou kunnen passen. Zo doe je een visualisatie oefening en je luistert naar affirmaties (positieve woorden) die je in de aanloop naar en tijdens je bevalling ook kunt beluisteren, zodat je een positieve minset creëert voor tijdens de geboorte. Er wordt veel gefocust op ademhalingstechnieken die je in de verschillende fases van je bevalling kan toepassen en die je ook samen oefenent. En als klap op de voorpijl leer je de befaamde J-perstechniek, volgens de verloskundigen die de cursus geven dé manier om je kindje uiteindelijk naar buiten te persen…

Verder leert manlief hoe hij je kan masseren (fijn dit), wanneer hij mag of moet bellen, wat nog meer prettig kan werken tijdens de geboorte en wat niet en hoe je een geboorteplan op kan stellen.

En hoe kwam die hypnobirthing dan terug?

Er wordt bij Mom & Co gebruik gemaakt van enkele elementen uit de hypnobirthing, zoals positieve conditionering, ademhalingstechnieken, visualisaties en positieve geboorteverhalen- en video’s. En zo wordt er vertrouwen gecreëerd voor een mooie en natuurlijke geboorte.

Top voor de man!

Roij kwam helemaal ready uit de zwangerschapscursus. Hij zei letterlijk: “ik ben er klaar voor, ze mag komen!” Rustaggggg vriend, we moeten nog een paar maandjes. Maar goed, zijn reactie zegt genoeg: de cursus was super praktisch en daar houden mannen van. Hij weet nu echt hoe hij mij kan ondersteunen, i.p.v. machteloos toe te staan kijken, waar toch vele mannen bang voor zijn.

Ik heb Roij gelijk even gebeld en hem nogmaals om zijn eerlijke mening over de zwangerschapscursus gevraagd:

Roij: “Ik had er heel andere verwachtingen van. Ik zag het al voor me: in een kringetje achter mijn vrouw zitten en mee moeten puffen. Maar dat was het totaal niet. Voor mij was het een goede ervaring, er werden goede handvatten gegeven wat je als man tijdens de bevalling kan doen. Ik had voor de zwangerschapscursus geen idee wat me te wachten stond. Er wed duidelijk uitleg gegeven over het proces en wat je kan doen i.p.v. in een hoekje staan en de koffie en thee verzorgen. Duidelijke tools die je kan toepassen om het je vrouw makkelijker te maken. Geen gekke pufdingen, maar ontspanningsoefeningen en dat was ook chill voor mezelf. Ik werd er ook vrij chill van. Ze geven je veel handvatten, de ene wat bruikbaarder dan de ander, maar dat is super persoonlijk. Ik heb er veel aan gehad.”

Thuis aan de slag

Je krijgt na de cursus toegang tot een dropbox map met daarin alle informatie en diverse oefeningen en audiobestanden. Zo kun je thuis diverse visualisaties oefenen en naar de affirmaties luisteren. Omdat je zo went aan de stem en de positieviteit van deze audiobestanden, kan dit enorm helpen tijdens je bevalling om in de zelfde positieve flow te komen of te blijven. Verder vind je in de map een aantal geboortefilms (pak de doos Kleenex er maar bij!!!) en geboorteverhalen. Die ik uiteraard beiden verslonden heb…

Ik heb vooral de affirmaties regelmatig geluisterd thuis. Hoe dichter bij de bevalling ik kom, hoe vaker ik ze luister. Ook de visualties over angsten rondom de bevalling vind ik prettig. Het is wel echt belangrijk om thuis te oefenen. De ademhalingsoefeningen hebben wij een paar keer samen gedaan en die doe ik verder af en toe alleen. En nu we het er toch over hebben, ik ga zo die geboortefilms nog maar eens kijken 😉

Welke zwangerschapscursus?

Wij hebben gekozen voor de ééndaagse Mom & Co czwangerschapscursus, op een zaterdag van 10-16u. Met erna nog een privé sessie thuis, vlak voor de bevalling, om alles weer even op te frissen. De ééndaagse cursus was al redelijk vroeg in de zwangerschap omdat we een maand naar Bali gingen. Even opfrissen van de cursus, vonden we beiden wel fijn.

De beste termijn om te starten met de cursus is tussen week 28 en 33 van de zwangerschap, aldus Mom & Co. Maar als een ander moment beter uitkomt, kan dat natuurlijk ook. Mijn tip: boek op tijd in je zwangerschap een cursus. Toen ik wilde boeken, waren de komende twee maanden al helemaal vol!

Sommige zorgverzekeraars vergoeden een bevalcursus als deze van Mom & Co. Dus check dat vooral even.

En ben ik nu klaar voor die GRANDE FINALE…?

Op het moment van schrijven van deze blog, ben ik nog niet bevallen. Ik kan je dus nog niet aangeven of ik wat gehad heb aan de (beval- en) zwangerschapscursus tijdens de bevalling. Maar ik ga er vanuit van wel. Het heeft mij sowieso al heel veel vertrouwen in de aanloop er naar toe gegeven. Tuurlijk, ik vind het nog steeds onwijs spannend, maar ik voel mij wel een stuk zekerder door wat ik geleerd heb. En alleen dat, minder zenuwen en vertrouwen vooraf, is het al dubbel en dwars waard geweest. Zoals je las, voelt Roij zich door de cursus ook zeker in wat ‘ie kan doen. Dus ja, ik denk dat er wel een soort van klaar voor ben… voor zover je dat kunt zijn!

Ik zal later, na de bevalling, als ik er aan toe ben, hier een stukje toevoegen, hoe deze zwangerschapscursus mij tijdens de geboorte heeft geholpen.

36 weken zwanger daisy, zwangerschapscursus
Ga ik nu nog even genieten van mijn kleine meisje in mijn buik 🙂

Liefs!

Daisy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *