Wijn is fijn! || de voordelen van wijn

Health  /   - 

Wijn op I Love Health? Ja zeker, u leest het goed. Wijn en health gaan prima samen! Ik hoef je natuurlijk niet uit te leggen dat elke dag een fles niet de bedoeling is, maar af en toe een (goed!) glas wijn en daar ontzettend van genieten past helemaal bij de I Love Health-filosofie. Gezond leven is voor mij geen opgave, juist omdat ik mijzelf toe sta om ook te genieten van de wellicht iets minder gezonde dingen. De inmiddels welbekende 80-20-regel. In die 20% drink ik zeker wel eens wijn. Verjaardag, terrasje met vriendinnen, avondje op stap… kom maar door met die wijn!

En wijn is heus niet alleen zondigen, het heeft ook voordelen voor je gezondheid. En ik zal je vertellen waarom. Nu lieg ik trouwens. Joost, een goede vriend en mede-eigenaar van Joost & Joost wijnimport en – verkoop, gaat je precies uitleggen hoe het zit met wijn.

Joost & Joost & Health

Joost: “Tja, als je een bedrijf begint uit passie voor eten en drinken zegt dat wel iets over je… En dat klopt, wij houden van de Bourgondische levensstijl. Maar ook van balans! Kies je momenten. Wij wisselen de groene shakes, boekweitpannenkoeken en recepten van I Love Health af met een lekker glas wijn en een hapje (of we combineren dit). Moet kunnen op zijn tijd! En gelukkig is er heel veel lekker eten dat tevens bijdraagt aan een gezond leef- en eetpatroon. En nog fijner, wijn heeft allerlei gezondheidsvoordelen!”

Joost & Joost
Doen waar je goed in bent en blij van wordt. Eén van de Joosten in actie!

A glass a day keeps the doctor away

“Er zijn talloze onderzoeken die de gezondheidsvoordelen van wijn hebben onderzocht en bewezen. Sommige van deze onderzoeken spreken elkaar tegen. Er zijn onderzoeken die zelfs beweren (WHO) dat wijn pas schadelijk wordt na 13 glazen. Dat is een hele andere invalshoek. Wij kijken liever naar wanneer het voordelen voor de gezondheid oplevert. Alcohol blijft een schadelijke stof en daarom moet je kijken naar de juiste balans. Alcohol op zichzelf biedt in kleine hoeveelheden namelijk ook gezondheidsvoordelen, zoals het reduceren van de mogelijkheid op diabetes type 2.  Door de bank genomen geven de meeste onderzoeken weer dat 1-2 glazen per dag gezondheidsvoordelen kunnen bieden (1 voor een vrouw, 2 voor een man, e.e.a. afhankelijk van lichaamsgewicht en grootte).

De voordelen van wijn vinden veelal zijn oorsprong in de druif. Druiven bevatten in de schil natuurlijke phenolen, polyphenolen en antioxidanten. Deze zijn goed voor o.a. lichaam, huid en hart. Het ‘wonderstofje’ dat dit bewerkstelligt heet resveratrol. De schil van een rode druif bevat meer van deze stoffen en staat daardoor als ‘gezonder’ bekend. Bovendien wordt bij witte wijn de schil vaak niet mee geweekt, deze wordt alleen uitgeperst. Dus minder tijd om de goede stoffen los te laten komen. Maar, ook witte wijn heeft zijn voordelen. Er wordt gezegd dat voor gezondheidsredenen het uiteindelijk niet veel uitmaakt of je een glaasje wit of rood nuttigt. Dit is het lastige van de gezondheidsdiscussie en wijn; er zijn zoveel onderzoeken dat er niet altijd consensus is. Het draait ook allemaal om de hoeveelheden. Om het overzichtelijk te houden de meest bekende voordelen van witte en rode wijn op een rij!”

voordelen van wijn
Genieten op vakantie! Glaasje wijn, olijfjes… happy me 🙂

Voordelen rode wijn

 • Resveratrolrijke wijnen (vooral aanwezig in zware rode wijnen) verlagen cholesterol levels door een beschermende werking van hart en vaten tegen verzadigde vetten. Bron: o.a. Healthreviewcenter
 • Resveratrol helpt tegen het voorkomen van dementie en helpt tegen het voorkomen van hersenbloedingen door een beschermende werking aan de zenuwen.
 • Verlaagde kans op hart- en vaatziekten (door betere doorbloeding en doordat de stof alcohol de bloedvaten verbreed en zorgt voor verdunning).
 • Verlaagt de kans op, met name prostaat- en borstkanker. Onderzoek van Harvard mens’Health (2007) toont aan dat 4-7 glazen per week de kans op prostaatkanker met maar liefst 52% kunnen verlagen.

Voordeel witte wijn

 • Verlaagt de kans op hart- en vaatziekten (door betere doorbloeding en doordat de stof alcohol de bloedvaten verbreed en zorgt voor verdunning). Bron: o.a. Healthreviewcenter

Voordelen wijn, rood & wit

 • Verhoogt goede cholesterol HDL (voornamelijk door de stof alcohol). Bron: o.a. Cardiovascular Research Center at the University of Connecticut.
 • Boost voor je geheugen, scherpt de geest!
 • Antioxidanten dragen bij aan een gezond afweersysteem en remmen verouderingsproces.
 • Gunstig effect op stofwisseling.
 • Gunstig effect op insulinespiegel en hiermee draagt het bij aan het voorkomen van diabetes type 2
 • Wijn erotiseert en leidt zeker bij vrouwen bij max 2 glazen per dag tot een toename van seks! Bron: Ipsos Research France.
 • Genieten heeft overduidelijke gezondheidsvoordelen en reduceert stress en werkt ontspannend!
 • Verbind mensen en zorgt voor goed gesprek en geluk! Bron: Joost & Joost

Joost & Joost kunnen nog veel meer vertellen over wijn en health! En dat gaan ze ook doen in een volgende blog. Hierin zal o.a. naar voren komen welke wijn je het beste kunt kiezen om niet zo veel calorieën binnen te krijgen. En ze beantwoorden vragen als: Wat is nu eigenlijk een verantwoord wijntje? Moet je voor biologisch kiezen? Welke wijn heeft een laag alcohol promillage? Dat soort zaken! So stay tuned…

Wat ik trouwens wel vast met je wil delen… mijn favoriete wijntje du moment! De Villa Dria Colombard Sauvignon Blanc. Uiteraard getipt door Joost & Joost. Ik vind ‘m lekker fris, fruitig… betaalbaar… precies waar ik van houd. Fijn aan deze wijn is dat ‘ie relatief weinig calorieën en alcohol bevat. Enig nadeel… hij smaakt altijd naar meer… haha!

Ben jij een wijnliefhebber? Drink je veel wijn, heel beperkt of helemaal geen alcohol? Ben benieuwd! Let us know in de comments hieronder! x Daisy

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

15 reacties

 1. Ik vind wijn héérlijk.
  Het is echt mijn quilty pleasure.
  Ik vind het wel heel fijn het uit een mooi glas te drinken (zeker geen dure maar wel een mooi slank maatje die ik bv onlangs meenam uit Rome).
  Heerlijk als ik uit mijn drukke avonddienst nog even nageniet en zo de omslag kan maken van adrealine naar slaap. Ook heerlijk om het leven te vieren of juist het verdriet even aandacht te geven .
  Ik kan echt ontzettend genieten van een glas heerlijke wijn.

 2. Ik wil graag een wijn waar geen toegevoegde suiker in zit. Las ooit ergens dat in bijv de Spaanse wijnen geen toegevoegde suiker zit. Dat mag niet bij wet. Super vind ik dat. Ik kan er nl slecht tegen sinds ik zo goed als heen geraffineerde suikers en voorbewerkt voedsel meer eet.
  Er zijn nog een paar landen maar die weet ik niet meer. Wellicht kunnen Joost en Joost wat wijnen zonder toegevoegde suikers aanbevelen??

  1. Hoi Monique, goede vraag zeg! Of er wel of geen suiker aan een wijn mag worden toegevoegd kan per regio en subregio verschillen. Europa’s wijngebieden worden geregeerd door oude regelgeving. De regelgeving is er in principe op gericht om de natuurlijke kwaliteit van wijnen hoog te houden en ook om tradities en herkomst te beschermen. Echter niet elk wijnhuis committeert zichzelf hieraan. Los daarvan mag er ook binnen regio’s gebruik gemaakt worden van suiker toevoeging (chaptalisatie), dit gebeurd vaak in jaren met weinig zon (wat zorgt voor minder natuurlijke suikervorming), om de kwalitiet te compenseren of het alcohol% te verhogen (als suiker vergist wordt het alcohol) Er valt daarom niet zomaar een heel land uit te sluiten, zelfs geen regio. Het beste is om je goed te laten informeren door jouw wijnverkoper, bijvoorbeeld Joost & Joost :). Ook is het verstandig om voor droge wijnen te gaan en wijnen die laag in alcohol zijn, de noodzaak om hier suiker aan toe te voegen is minder groot. Wij hebben bijvoorbeeld een aantal mooie strakdroge wijnen in het assortiment, bijvoorbeeld de Villa Dria Colombard – sauvignon blanc, maar ook de Bamberger #4, deze heft minder dan 3 gr (natuurlijk) restsuiker per liter! Wij blijven erbij dat je laten informeren het beste is, een goede wijnverkoper weet immers wat er in de flessen zit! vragen? je kunt ons altijd even mailen. Succes, en veel wijnplezier!

   p.s. onderstaand de linkjes van de eerder genoemde wijnen:
   http://www.joostenjoost.nl/witte_wijn/Bamberger_4
   http://www.joostenjoost.nl/witte_wijn/colombard_sauvignonblanc

 3. Ik zeg Proost, dat lees je toch graag. Ik drink graag een lekker glaasje wijn, bij voorkeur tijdens het koken. En inderdaad het laatste argument telt. Goede voeding maar op zijn tijd ook genieten 🙂

 4. Ja ik hou van wijn!! Het liefst drink ik rode wijn(merlot) of droge witte wijn. Ik heb onlangs een hele lekkere droge witte wijn ontdekt, olasrizling…in Hongarije en Duitsland te koop