Het is weer bijna januari, dus veel mensen zullen als goed voornemen gaan stoppen met roken. Maar dat kan natuurlijk ook gewoon nu al, je hoeft niet te wachten tot januari! Stoppen met roken is een grote stap, en erg belangrijk voor je gezondheid. Daarnaast wordt roken steeds duurder: niet fijn voor je portemonnee dus! Wil je graag stoppen, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Geen zorgen, want in dit artikel vertellen we je hoe je je kunt voorbereiden.
- Kies een datum
Het kan erg lastig zijn om de eerste stap te zetten. Als je besloten hebt dat je wil stoppen, is het dus belangrijk dat je een manier vindt om jezelf verantwoordelijk te houden. Het kiezen van een startdatum kan hierbij helpen. Zorg ervoor dat je een datum kiest die niet in een stressvolle periode valt, aangezien het dan nog moeilijker kan zijn om je aan de datum te houden.
- Houd je routine bij
Voor veel rokers wordt de routine het meest gemist. Bijvoorbeeld als je graag een sigaret rookt na het avondeten, of als je ‘s ochtends bij je kopje koffie er altijd een opsteekt. Het kan daarom handig zijn om een dagboekje bij te houden met de momenten waarop je rookt. Ook kun je aangeven wat je reden is voor het roken van de sigaret. Zo leer je meer over je eigen gewoonten en triggers.
Misschien dat je bijvoorbeeld het meest rookt in een sociale setting, of dat het juist door verveling komt. Met deze inzichten zorg je ervoor dat je je triggers beter kunt vermijden of er anders mee om kunt gaan.
- Maak een plan
Er zijn verschillende manieren om te stoppen met roken. Zo kun je proberen om in één keer (cold turkey) te stoppen, of het roken geleidelijk af te bouwen. Ook kan het handig zijn om in dit plan hulpmiddelen op te schrijven die je kunt gebruiken als je een sterke aandrang hebt om te roken, of last hebt van de bijwerkingen. Naast hulpmiddelen is ook steun van vrienden, familie en collega’s belangrijk. Door iedereen te vertellen dat je van plan bent om te stoppen, kunnen ze je helpen met het doorzetten van deze wens.
- Zoek hulp bij een arts of begeleider
Vind je het lastig om zonder hulp te stoppen? Dan kan je een bezoekje brengen aan de huisarts. Een arts kan je doorverwijzen naar de juiste begeleider en hulpmiddelen aanraden. Stoppen met roken wordt over het algemeen vanuit het basispakket van je zorgverzekering vergoed: je hoeft hier vaak dus geen aanvullende kosten voor te bepalen, ook geen eigen risico. Je kunt kosteloos gebruik maken van één hulpprogramma per jaar.
Een gezonde keuze
Stoppen met roken is voor veel mensen erg lastig. Net zoals bij andere ongezonde gewoonten kan het daarom moeilijk zijn om echt door te zetten. Aan de hand van de bovenstaande tips kan je de juiste hulp vinden en manieren vinden om het stoppen makkelijker te maken.
Rook jij? Ben je van plan te stoppen? Of heb je gerookt en ben je al gestopt, deel dan je tips die voor jou goed werkten!
groetjes!
Daisy
Ik ben gestopt met het kleine blauwe boekje van Marcel van Mosselveld, getiteld Stoppen doe je zo. Ik kan echt een ieder aanraden dit te lezen. Stoppen met roken zonder ooit nog behoefte te hebben opnieuw met de ellendige rookverslaving te beginnen. Allemaal veel succes met stoppen!