Zijn diepvriesproducten gezond? Of is vers altijd beter?

Food, Health  /   - 

Voor bepaalde recepten gebruik ik regelmatig diepvriesproducten. Denk bijvoorbeeld aan het fruit voor een smoothiebowl of shake. Deze haal ik meestal uit een pakje in de diepvries. Zo kan ik het fruit niet alleen langer bewaren, ook is je shake of bowl dan lekker fris en koud. Maar ook vis en groenten haal ik regelmatig in diepvriesvariant. Heel handig allemaal, maar zijn diepvriesproducten gezond, zoals ik denk,  of kun je beter voor vers gaan? Ik zocht het uit. Lees je mee? 

De grote vraag: zijn diepvriesproducten gezond?

Vers versus diepvries

Vlak na het oogsten neemt de kwaliteit van de groente af. Zo gaan de smaak en structuur achteruit, ook gaan er voedingsstoffen verloren. Daarom kun je verse groente niet langer dan twee tot vijf dagen bewaren (dit is afhankelijk van de groentesoort). Toch ligt groente en fruit vaak al enkele dagen opgeslagen voordat wij als consument het nuttigen of zelfs kopen. Dit heeft niet alleen te maken met de weg tussen teler of boer en ons verkooppunt, maar ook met een voorraad die een winkel moet hebben.

Bij diepvries groenten is dit een ander verhaal. Deze groenten worden meteen na de oogst geblancheerd en heel snel ingevroren waardoor veel voedingsstoffen bewaard blijven. Na bereiding bevatten ingevroren groenten net zo veel vitamine C en mineralen als bereid verse groente, namelijk 40% van het oorspronkelijke gehalte. Ingevroren groenten zijn dus net zo gezond als verse groenten.

Er is praktisch gezien dus geen verschil tussen onbewerkte groente en fruit in vergelijking tot groente en fruit uit de diepvries wanneer je let op voedingswaarden. Maar er zijn wel een aantal uitzonderingen.

Toevoegingen in diepvriesproducten

Zodra er aan diepvriesproducten allerlei dingen zijn toegevoegd heeft dat wel effect op de kwaliteit en gezondheid van het product. Denk aan zout, sausjes, kruidenmixen of zoet -en smaakstoffen die zijn toegevoegd. Deze maken het ingevroren product juist minder gezond. Het is dus slim om te kijken in welke mate een product bewerkt is als je het koopt in de supermarkt. En daar is een heel simpel trucje voor: hoe minder ingrediënten er op het lijstje staan, hoe minder het bewerkt is.

Los van het feit dat diepvries en vers wat betreft voedingsstoffen weinig schelen (mits je de verse producten gelijk consumeert) vind ik persoonlijk dat vers toch vaak lekkerder smaakt. De structuur van vers fruit en groente vind ik toch beter dan wanneer ze uit de diepvries komen. Maar goed, smaken verschillen.

Benieuwd of dit bovenstaande ook geldt voor producten uit blik? Dat lees je allemaal in deze blog. 

vegan smoothie bowl, zijn diepvriesproducten gezond
Een heerlijke smoothiebowl gemaakt van diepvries fruit is dus absoluut gezond!

Bronnen: Voedingscentrum, NRC, Gezondheidsnet, FIT, Youtube.

En wat dacht jij? Zijn diepvriesproducten gezond of juist niet?

Liefs Mirte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *