JAMU || Health shot van kurkuma (geelwortel)

Dranken, Health, Recepten  /   - 

Het gebeurt me niet vaak – 4 jaar geleden! – dat ik ziek ben, maar ik heb het flink te pakken. Het begon met een verkoudheid en werd een hele fijne voorhoofdsholte ontsteking. Bah. De omschakeling van 35 graden op Bali naar 0 graden in Nederland én een jetlag, was waarschijnlijk iets te veel van het goede.

Ik zou geen echte health blogger zijn, als ik mezelf niet te goed zou doen met allerlei gezonde hapjes en drankjes die – hopelijk – mijn herstel bevorderen. Zo maak ik de hele dag door Rens’ Feel Good Drink (uit Powerfood) met o.a. citroen, gember en kurkuma, verse soepjes, tarwegras shotjes en meer van dat werk.

Uiteraard ben ik ontzettend geïnspireerd door de Indonesië keuken tijdens mijn reis. Zo dronk ik daar vaak een shotje ‘jamu’ of ‘jamu thee’. Dit is een traditioneel Indonesisch drankje op basis van kurkuma (geelwortel) met sterke geneeskrachtige werking. En dat – geneeskracht – is nou nét wat ik op dit moment kan gebruiken… Daarom maakte ik vandaag een voorraadje voor de komende week.

De weldoener uit dit jamu drankje is kurkuma, of te wel geelwortel. Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat deze wortel enorm veel gezondheids-stimulerende eigenschappen bevat:

 • Helpt griep verminderen
 • Werkt ontstekingsremmend
 • Ontgift de lever
 • Is goed voor de spijsvertering
 • Is een goede remedie tegen maagzuur
 • Helpt wonden en acne genezen
 • Heeft een vet verbrandend effect
 • Geeft verlichting bij een opgeblazen gevoel en kram in de darmen

(Bron: Powerfood – Rens Kroes)

Belangrijk: Het recept voor jamu is super easy! Maar vergeet de zwarte peper en olijfolie niet. Je hebt namelijk vetzuren (olijfolie) en zwarte peper nodig om de werkende stoffen uit kurkuma op te kunnen nemen. Je hoeft de kurkuma niet te schillen, het werkzame, geneeskrachtige stofje zit namelijk  juist onder de schil!  jamu health shot kurkuma geelwortel

Ingrediënten jamu

 • 3 kurkuma wortels
 • 1 groot glas water
 • Sap van een ½ citroen
 • 1 el honing
 • Snuf zwarte peper
 • Scheutje olijfolie

Bereiding jamu

 • Was de kurkuma wortels goed. Voeg alle ingrediënten bij elkaar in de blender en zet aan.
 • Blend tot de kurkuma goed vermalen is. Dit kan even duren. Lekker laten draaien dus.
 • Zeef vervolgens het kurkuma mengsel zodat eventuele grote kurkuma stukjes achterblijven in de zeef.
 • Bewaar in een flesje in de koelkast (max een week).

Dagelijks een shotje en je bent heerlijk gezond bezig volgens de Indonesische kruidenvrouwtjes!

Fingers crossed dat het mij snel helpt weer beter te worden… 🙂 liefs Daisy jamu health shot kurkuma geelwortel jamu health shot kurkuma geelwortel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

27 reacties

 1. A friend of our family is quite trouble because of acne … her entire forehead is covered in pimples. I wonder if you can also use this root externally, for example by rubbing the root itself or a little of the mix (as per your description) over her forehead – where the most pimples are.She just turned 17 and of course very aware of her pimples.If that would work, how often should that be applied? Every day? Once a week?

  1. Hi Willem, i’m sorry, but i have no idea if this works externaly. Maybe you can contact a dermatologist for this?

 2. Hoe lang moeten de wortels zijn , en ik gebruik vaan een vijzel om iets tot pap te malen maar heb ook een sapcentrifuge .
  En mag de citroen ook vervangen worden door limoen ?

 3. Heerlijk! Ik doe er zelf ook nog citroenrasp bij. De kurkuma koop ik altijd bij de toko, is ie niet biologisch nee, maar soms moet je kiezen. Ik doe er dan wel rauwe honing bij 🙂 Mijn ouders dronken het vroeger in Indonesie met kokosmelk. Heb ik nog niet geprobeerd, hou het denk ik maar hier bij haha!

  1. Hi Patrick!
   Goed om te horen dat er ook mannen op ILH te vinden zijn. Wist ik natuurlijk wel, maar ‘jullie’ zijn altijd zo stil! haha
   maar leuk dus 🙂

   Wat betreft poeder vs verse wortel –> Ik zou toch echt voor de verse ‘wortel’ variant gaan in dit recept.
   gr. Daisy

 4. Ahhh wow dan ben je lang niet ziek geweest. Kan me voorstellen dat de omschakeling best heftig is. Ik ben zelf ook al een flinke week ziek, dus als de Toko straks open is ga ik eens op zoek naar kurkuma.

  Beterschap!

 5. Ik denk dat ik dit recept maar uit ga proberen als ik thuiskom van Azie! Kan wel een immuunboost gebruiken dan. Kun je de kurkuma wortels gewoon in de supermarkt krijgen?? Had er nog nooit van gehoord om eerlijk te zijn..

 6. zou dat betekenen dat kurkuma in poedervorm niet veel werkzame stoffen bevat, als deze vooral in de schil zitten? Ik heb dat nog niet eerder gehoord!
  Klinkt wel als een goed Health shotje! Ga het morgen meteen proberen met lekker veel honing 🙂

 7. Ik heb kurkuma als poedervorm in m’n keukenkastje staan, zou dat ook kunnen voor jou recept?
  Ik drink het nu vaak in heet water als thee 🙂

   1. Kijk uit er bestaan veel Kurkuma soorten die gecombineerd met andere “stoffen” reageren. Deze wortels hebben een medicinale werking maar moeten worden opgekookt. Het water kan je dan drinken. Soms kan het anders puur gif zijn. Dus altijd eerst koken. Niet rauw eten.