4 tips: Goed je tanden poetsen zorgt voor een betere gezondheid

Beauty, Health, Life  /   - 

Het is natuurlijk erg belangrijk om goed je tanden te poetsen, dat weten we allemaal wel. Zo blijven ze er mooi uitzien en voorkom je vervelende kwaaltjes. Maar wist je dit ook? Een schoon gebit draagt ook bij aan je algemene gezondheid, omdat het ziektes tegengaat. Maar je tanden goed poetsen, hoe doe je dat eigenlijk en hoe houdt dit je gezond? 

Gezondheidsklachten door slechte mondreiniging

Niemand heeft zin in gaatjes, ontstoken tandvlees en een slechte adem. Door goed je tanden te poetsen voorkom je dit. Maar je mond niet goed verzorgen kan ook vervelende gevolgen hebben voor je algehele gezondheid. Zo kan het bijvoorbeeld zorgen voor een slechtere weerstand en werking van de darmen. Dit komt doordat achtergebleven bacteriën in je lichaam terecht kunnen komen en zo je spijsverteringkanaal irriteren. Dit kan je weerstand aantasten en zorgen voor nare buikklachten. 

Daarbij kan ontstoken tandvlees zorgen voor pijn bij het eten, waardoor je eetlust vermindert en je uiteindelijk misschien wel gewicht verliest. Genoeg redenen dus om elke ochtend en avond genoeg tijd te besteden aan een goede poetsbeurt! 

Goed poetsen, hoe doe je dat? 

Wat is eigenlijk de beste manier om je tanden te poetsen? Wij geven vier tips! 

  • Tip 1. Reinig je tanden twee keer per dag minimaal twee minuten en zorg ervoor dat je al je tanden en kiezen raakt. Omdat er ook bacteriën op je tong zitten is het handig om deze ook mee te nemen. 
  • Tip 2. Het is verstandig om voor het poetsen een elektrische tandenborstel te gebruiken. Hiermee verwijder je namelijk twee keer zoveel tandplak als met een ‘normale’ tandenborstel. Door de kleine, roterende kop maak je automatisch een goede beweging en kom je makkelijker bij de moeilijker bereikbare plekjes. De meeste elektrische borstels hebben een ingebouwde timer. Zo weet je zeker dat je poetsbeurt twee minuten duurt. Ze hebben vaak ook een zogenoemde poetsdruksensor zodat je niet teveel druk op je tanden uitoefent.
  • Tip 3. Het is aan te raden om je tanden voor het ontbijt te poetsen. Na het ontbijt blijven er namelijk voedselresten in je mond achter waar zuren in zitten. Geef je je tanden dan een poetsbeurt? Dan kunnen deze zuren het glazuur op je tanden aantasten. Wil je wel na het ontbijt poetsen? Wacht dan een halfuur tot drie kwartier. 
  • Tip 4. Gebruik een app die je helpt om je tanden goed te reinigen. Zo’n app vertelt je of je lang genoeg poetst en of je bijvoorbeeld te veel of weinig druk zet op je tanden. Zo weet je zeker dat je je mond op de juiste manier verzorgt. 
  • Tip 5. Witte(re) tanden krijg je door goed poetsen, maar ook voeding speelt in rol. Daar lees je hier meer over!

Een gezonde mond en lichaam 

Het is dus belangrijk om je tanden goed te poetsen! Zo voorkom je vervelende kwaaltjes als gaatjes, ontstoken tandvlees en een slechte adem. 

Hoe vaak poets jij je tanden per dag? En hoe lang poets jij ze? Ik heb een elektrische tandenborstel met timer, maar dat is maar goed ook, anders zou ik niet aan die 2 minuten komen. Dit werkt voor mij het beste! Na twee minuten poetsen krijg ik een smiley op mijn elektrische tandenborstel.

Extra tip: Last van tandplak, daar lees je hier meer over!

Groetjes,

Daisy

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *