Wat is tanderosie en wat kun je ertegen doen?

Beauty, Health  /   - 

De juiste mondverzorging hoort voor mij net zo veel bij een gezonde lifestyle als de juiste verzorging van je lichaam door te sporten en gezond te eten. Al die kleine beetjes ‘gezondheid’ in je lifestyle, zorgen voor een zo gezond mogelijk lijf. Inclusief je giecheltje dus. En er kan heel wat misgaan met die mondverzorging. Het blijft vaak een ondergeschoven kindje. Sporten en gezond eten vinden we allemaal heel normaal, maar poetsen, flossen en de juiste mondverzorgingsproducten gebruiken blijft lastig.

Tanderosie is een van de zaken die ‘mis’ kunnen gaan in je mond. Omdat mijn moeder in een tandartspraktijk werkt, en ik braaf 2 keer per jaar op controle ga, is deze term mij niet geheel onbekend. Ik wist al dat voeding een grote invloed kan hebben op tanderosie. Vandaar mijn interesse vanuit I Love Health voor dit probleem. Maar wat het nu precies is, wist ik ook niet. Ik dook voor jou (en mij) in de wereld van tanderosie en wat je ertegen kunt doen.

Wat is tanderosie?

Tanderosie is slijtage aan je tanden. Ze worden zwakker, dunner, transparanter, geler en doffer. Dit heeft alles te maken met voeding. Met name met de zuren in je dagelijkse voeding. Denk hierbij aan fruit, (light) frisdrank, fruitsap en wijn. Doordat de zuren in contact komen met onze tanden en kiezen wordt het tandglazuur tijdelijk zachter. Tandglazuur is de buitenste witte, mineraalrijke beschermlaag van je tanden. Na het eten en drinken van voedsel of drank heeft je gebit tijd nodig om zich te herstellen. Het tandglazuur moet opnieuw hard worden. Maar omdat we steeds meer eetmomenten op een dag hebben, krijgen de tanden meestal die tijd niet meer. Daardoor krijgt tanderosie een kans.

Wat kun je doen tegen tanderosie?

Met voeding kun je veel doen tegen dit probleem. Daarnaast zijn de juiste mondverzorgingsproducten belangrijk.

  • Eet en/of drink niet vaker dan vier keer per dag. Zo beperk je het aantal eetmomenten en geef je je tandglazuur de tijd om weer hard te worden.
  • Spoel na een eet- of drinkmoment met water of melk. Dat helpt het zuur te neutraliseren.
  • Wacht na eten of drinken minsten 1 uur met het poetsen van je tanden. Ook zo kan het glazuur weer herstellen.
  • Houd zuurhoudende dranken zoals (light) frisdrank, vruchtensap en wijn niet te lang in je mond.
  • Gebruik een rietje zodat je tanden minder in aanraking komen met het zuur. Je leest toch vaak dat je je water met citroensap (voor een betere spijsvertering) het beste met een rietje kan drinken? Snap je nu waarom?
  • Gebruik een zachte tandenborstel en poets niet te krachtig. Een zachte tandenborstel is trouwens ook beter voor je tandvlees.

Zoals ik al aangaf, zijn er ook goede producten op de markt voor (of is het juist tegen?) tanderosie:

  • Gebruik Proglasur tandpasta van Sensodyne. Dagelijks poetsen met Proglasur helpt het gebit te beschermen tegen tanderosie en tandgevoeligheid. sensodyne proglasur

Wat doet Proglasur?

  • Proglasur is een fluoride tandpasta die helpt de sterkte van tandglazuur weer op te bouwen, voor sterke, witte tanden.
  • Proglasur helpt beschermen tegen tanderosie.
  • Het verhardt actief het tandglazuur waardoor het minder kwetsbaar is voor nieuwe zuurmomenten.
  • Proglasur is pH-neutraal en zachtaardig voor het glazuur.
  • De tandpasta beschermt bij tweemaal daags gebruik ook tegen gaatjes. sensodyne proglasur

En? Hoe zit het met jouw tanden? Denk je dat jij ook last hebt van tanderosie? Als je goed in het licht in de spiegel kijkt, zou je het eventueel transparanter worden van je tanden kunnen zien? Zo ja, neem bovenstaande tips dan in acht. Want zo kun je echt wat doen tegen die vervelende tanderosie. Een mooie, witte, stralende lach is uiteindelijk toch het mooist!? Toch?

X Daisy

[Advertorial – dit verandert echter niets aan mijn mening of oordeel over een product of merk]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *