Bye bye tandplak! Zo doe je dat.

Beauty, Health  /   - 

Wat is tandplak?

Tandplak wil je niet. Het is een laagje op en tussen de tanden en kiezen dat niet goed te zien is. Het bestaat hoofdzakelijk uit bacteriën en producten van bacteriën. Vooral op de overgang van het tandvlees naar de tand of kies is het te vinden. Als je met je tong langs je tanden gaat, kan die ruw aanvoelen. Tandplak ontstaat door eten en drinken. De combinatie van voedselresten, speeksel en bacteriën zorgt ervoor dat zich een dun plakkend laagje op het tandglazuur vormt. De bacteriën in dit laagje zetten voedselresten om in zuren, en deze zuren tasten de glazuurlaag van de tanden aan. Tandglazuur kan oplossen onder invloed van zuren, wat betekent dat tandplak vaak de oorzaak is van een gaatje. Daarom deze blog; bye bye plak!

Elektrisch poetsen vs. handmatig poetsen

Ik poets al vrij lang elektrisch. Eigenlijk ben ik daar mee gestart toen ik vaak last had van pijnlijk tandvlees. Mijn moeder die in een tandartspraktijk werkt, adviseerde me toen om elektrisch te gaan poetsen en met een speciale tandpasta voor gevoelig tandvlees. Sindsdien gaat het veel beter met mijn tandvlees. Ik heb eigenlijk nooit meer last. Fijn. Sinds een aantal weken poets ik met de nieuwste Oral-B elektrische tandenborstel: de Genius (Oral-B 9000)! En inderdaad, wat een genie is dit apparaat. Het is gekoppeld aan een app op je telefoon, die je live poetstips en advies geeft. Zo heb je de juiste poetsduur, de juiste poetsdruk en mis je nooit meer een plekje.

En voor het verwijderen van tandplak is elektrisch poetsen echt vele malen effectiever dan met de hand. Volgens een onafhankelijk onderzoek uit 2005 “verwijderen tandenborstels met een roterende en oscillerende werking tandplak beter en verminderen ze tandvleesproblemen effectiever dan handtandenborstels op korte én langere termijn… Geen enkele andere elektrische tandenborstel overtrof dit…*”

Ik raad je dus echt aan om elektrisch te gaan poetsen!

Hoe ziet mijn poetsroutine eruit?

Ik vind mijn gebit heel belangrijk. Ten eerste qua ‘gezondheid’, maar minstens zo belangrijk vind ik een mooie, stralende smile met witte tanden. Daarom besteed ik er vrij veel aandacht aan. oral-B poetsroutine producten

  • Zoals ik zei, poets ik met de Oral-B Genius elektrische tandenborstel met de app. Dit is niet alleen effectief, maar ook nog eens leuk omdat het bijna een wedstrijdje wordt om je tanden zo goed mogelijk te poetsen. Win-win!
  • Ik gebruik vrijwel altijd de Oral-B Tandpasta Pro-Expert Premium Tandvlees bescherming. Hier vaart mijn tandvlees wel bij en ik vind de smaak lekker. En, ook niet onbelangrijk, het geeft een frisse smaak!
  • Flossen… Dit zou ik dagelijks moeten doen, maar daar kom ik helaas niet aan. Ik probeer het al jaren om het echt dagelijks toe te passen, maar nog zonder succes. Ik kom aan zo’n 3 keer per week. Dus daar valt nog wel wat winst te behalen!
  • Tot slot gebruik ik zo nu en dan mondwater voor een extra frisse smaak! Wel zo lekker als je weet dat je gister misschien te veel knoflook hebt gegeten en zo een intense zoensessie op de planning hebt staan. Kan zo maar gebeuren… en dan wil je geen slechte adem. Daarom is de Oral-B 3D White Luxe Mondwater mijn redder in nood.

Het antiplak bewijs!

Poetsen met de hand poetsen met de hand oral-B

We nemen een tandplakverklikker tabletje tandplakverklikker tandenborstel oral-B

Zie je? Al het roze is tandplak. oral-B Tandplak

En dan nu elektrisch poetsen, gevolgd door wederom een tandplakverklikker tabletje. elektrisch poetsen Oral-B Genius

En? Je ziet: geen roze te bekennen! tandplak oral-B

Bye bye tandplak, hello roze tong! Oral-B tandplak roze tong daisy

* Robinson PG, et al., Manueel versus elektrisch tandenpoetsen, The Cochrane Database of Systematic Reviews 2005; Uitgave 2. Dit onderzoek is niet specifiek verbonden aan Oral-B of Oral-B producten.

[Advertorial – dit verandert echter niets aan mijn mening of oordeel over een product of merk]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *