De gezonde voordelen van wandelen

Geen categorie  /   - 

Sporten hoeft niet tijdrovend of vermoeiend te zijn. Onderzoek wijst namelijk uit dat 2,5 uur matige inspanning per week nog beter voor je is dan af en toe hardlopen. Daarom raden veel gezondheidsexperts aan om dagelijks een half uur tot een uur te wandelen. Maar welke voordelen heb je aan die paar stappen elke dag? We zetten een aantal voordelen voor je op een rij.

De voordelen van wandelen

Gewicht en conditie

Je zou kunnen zeggen dat af en toe wandelen net zo goed, of misschien wel beter, voor je is dan een abonnement op de sportschool. Met een flinke wandeling verbrand je namelijk al snel zo’n 250 kilocalorieën. Ook bouw je aan een betere conditie, waardoor bewegen na verloop van tijd makkelijker gaat. Dus een duur sportschoolabonnement om je doelen te behalen is niet nodig. Het enige wat je moet doen is een regenjas kopen voor de slechtere dagen en er op uit!

Weerstand

Buiten een blokje wandelen is bovendien ook heel goed voor de weerstand. Door te bewegen ontwikkel je een snellere bloedsomloop en dat is goed nieuws voor je immuunsysteem. Hierdoor ben je een stuk minder vatbaar voor de griep of andere besmettelijke ziektes. Zorg er wel voor dat je tijdens de wandeling je kleding goed afstemt op het weer. In de winter een warme trui, in de zomer een korte broek en op regenachtige dagen een gevoerde regenjas voor dames.

Spijsvertering

Door regelmatig te lopen zorg je ervoor dat je lichaam in beweging komt. En dan bedoelen we ook je hele lichaam. Onderzoek wijst uit dat ook je darmen blij worden van deze terugkerende routine. Je darmen activeren als het ware de spijsvertering tijdens een wandeling. Dat is goed voor je stofwisseling en werkt uitstekend tegen verstopping. Bovendien zorgt wandelen voor ontspanning, wat ook weer een positieve werking heeft op je darmflora.

Zonlicht

Blijf je vaak binnen tijdens de herfst en wintermaanden? Pas dan op dat je geen vitamine D tekortkomt. Deze zorgt namelijk voor het versterken van de botten en verbetert je immuunsysteem. Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D, maar juist tijdens deze maanden is het niet vanzelfsprekend dat we de zon zien. In de winter staat de zon in Nederland te laag om heel veel extra vitamines aan te maken. Ons lichaam moet dan sowieso al een beroep doen op de reserves die we hebben opgebouwd in de zomerperiode. Maar het is absoluut noodzakelijk dat we ook een beroep doen op die schaarse zonneschijn. Probeer daarom zoveel mogelijk buiten te zijn als de zon schijnt. Dat is bovendien ook nog goed voor je stemming en humeur.

Nachtrust

Een dagelijkse wandeling van een uur kan wonderen doen voor je nachtrust. Het zorgt ervoor dat je langer kan doorslapen en beter uitrust. Even wandelen zorgt er ook voor dat je biologische klok wordt gestimuleerd, waardoor je ook beter in slaap kan komen. Overdag bewegen betekent dat je ’s nachts beter tot rust komt. Dat is enorm belangrijk, omdat aan een goede nachtrust ook weer verschillende gezondheidsvoordelen zitten.

Wat zijn voor jou de voordelen van wandelen?

Groetjes

I Love Health

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *