Ga voor groente en fruit die bij het seizoen horen!

Food, Health  /   - 

Aardbeien midden in de winter? Of boerenkool in augustus? Dat klinkt niet echt als een logische combi, vind je ook niet?! En dat is het eigenlijk ook niet, want de meeste soorten groenten en fruit groeien nu eenmaal niet het hele jaar door. En nu hoor ik je denken: Maar in de winter zijn er ook gewoon verse aardbeien te koop en als ik in de zomer stamppot wil eten, kan dat ook. Klopt, maar die producten komen dan niet van Hollandse bodem. Ze worden dan vanuit een warm land geïmporteerd of verbouwd in een kas. Dit maakt de producten niet alleen duurder, het is ook niet goed voor het milieu. Kies daarom voor seizoensgroenten- en fruit.

Slecht voor het milieu

Om 365 dagen per jaar alle soorten groenten en fruit aan te bieden, moet er heel wat geregeld worden. Want voordat groente en fruit, buiten hun seizoen om, in het schap belanden, is er al een heel proces aan vooraf gegaan. Denk aan de teelt, de verpakking en vooral het vervoer per vliegtuig, boot of vrachtwagen naar Nederland. Sperzieboontjes die in de winter en het voorjaar niet van eigen bodem komen, worden bijvoorbeeld overgevlogen vanuit Marokko. Of aardbeien en frambozen die ook in de winter van eigen bodem komen, maar dan niet mooi rood zijn van de zon, maar van de lampen in een kas. Oftewel productiemethoden die een hoop energie, tijd en geld kosten. Allemaal niet zoals moeder natuur het bedoeld heeft.

Voedingswaarden gaan verloren

Daarnaast is het zo seizoensgroenten- en fruit (in hun seizoen) een betere voedingswaarde hebben. Veel voedselketens en supermarkten voorzien hun groente en fruit, buiten het seizoen om, van chemicaliën om ze er altijd goed uit te laten zien of dat mooie rode kleurtje te geven. Denk je gezond bezig te zijn, zit jouw stuk groente of fruit vol met pesticiden, conserveringsmiddelen en andere niet natuurlijke stoffen. Moet je niet willen!

Lees in deze blog alles over micronutriënten.

Seizoensgebonden = variatie

Doordat bijna alles het hele jaar door te verkrijgen is, loop je de kans om alleen datgene te kiezen wat je lekker vindt en dus eenzijdiger te eten. Door seizoensgroenten- en fruit te eten, eet je meestal veel gevarieerder en wordt je creatiever. Zo zijn radijsjes, bloemkool, tomaten en snijbonen typische groenten die bij de zomer horen.

Steun de lokale boeren, ga voor seizoensgroenten- en fruit

Om bovenstaande punten te mijden, koop ik het liefst bij de lokale groentewinkel bij mij om de hoek. Zij verkopen allerlei soorten (biologische en ecologische) seizoensgroenten- en fruit die door boeren uit de streek zijn verbouwd of gekweekt. Zo weet ik precies waar mijn courgette, broccoli, bakje aardbeien of zakje pruimen vandaan komt en weet ik ook zeker dat het producten zijn die bij het seizoen horen. Daarnaast vind ik deze producten echt veel smaakvoller dan wanneer ik ze in de supermarkt koop. Op deze manier steun je ook de plaatselijke boeren. De boer krijgt een hoger bedrag dan wanneer het via een tussenpersoon – de supermarkt – wordt verkocht. Maar het allerleukste is natuurlijk om zelf bij de boerderij langs te gaan, en als het even kan je eigen appels of aardbeien daar te plukken. Aardbeien, seizoensgroenten- en fruit

Op de site Velt.nu vind je een overzichtelijke groente -en fruitkalender. Zo zie je precies welke soorten je in welke maand het beste kunt eten. Ik vind het overigens altijd leuk om uit te kijken naar bepaalde seizoenen. Zo kan ik in de winter verlangen naar het aspergeseizoen. Of in de zomer juist weer uitkijken naar zo’n kop warme, verse erwtensoep!

Hoofdfoto: Shutterstock

Liefs Mirte

Bron: Voedingscentrum.nl, Kromkommer.nl, Milieucentraal.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *