5 Food tips tegen de vette huid

Beauty, Food, Health  /   - 

Smaken verschillen. De ene persoon houdt van vol, de ander van slank. De ene van blond haar en de ander toch weer van bruin. Maar wat vrijwel iedereen mooi en belangrijk vindt is een gezonde stralende huid. Stralend ja, niet vet. Want op een vette huid zit niemand te wachten. Niets vervelender dan wakker worden met een glimmend gezicht of er na een tijdje achter komen dat je make-up letterlijk van je gezicht af aan het glijden is. Ook ik (Daisy) heb van mezelf een wat vette huid. In de loop der jaren is het wel minder geworden, maar nog steeds kan een poedertje op mijn neus en voorhoofd halverwege de dag geen kwaad.

Hoe herken je een vette huid?

Een vette huid glimt en is vettig op de neus, wangen, kin en het voorhoofd. Je hebt met dit huidtype ook meer kans op puistjes en mee-eters. Als je een vette huid hebt produceert je huid meer talg dan een normaal. Door deze hoge talgproductie kan de bacteriegroei in je huid toenemen waardoor je poriën verstopt raken en er ontstekingen kunnen ontstaan. Met onzuiverheden als resultaat.

Wat kun je er aan doen?

Je huid is het grootse orgaan van je lichaam en staat met van alles in verbinding. Door goed op je voeding te letten kun je dus al heel veel voor je huid doen. Vergeet dure cremes en peelings, goede voeding is veel belangrijker! Een vette huid is niet hetzelfde als het hebben van acne, maar vaak gaan deze wel hand in hand. We zullen dan ook tips voor zowel een vettige huid als het verminderen van acne geven. Het gaat voornamelijk over het vermijden van sommige voedingsstoffen en het juist toevoegen van anderen.

Food tips tegen de vette huid

1. Zorg voor voldoende Omega 3 vetten en vermijd slechte vetten

Je kunt de olieproductie van je huid verminderen door ongezonde verzadigde vetten te verminderen en te vervangen door omega 3 vetten. Verzadigde vetten vind je terug in volle melk, rood en vet vlees. Gefrituurd en veelvuldig bewerkt voedsel zoals chips, frietjes en koekjes zitten vol transvetten. Verzadigde en transvetten worden gelinkt aan een verhoogd cholesterol dat invloed heeft op de conditie van je huid en deze kan aantasten. Probeer dan ook het eten van deze slechte vetten te verminderen. Vervang deze slechte vetten door gezonden omega-3 vetten. Omega 3 zorgt, als je last hebt van acne, voor minder roodheid op je huid, en houdt je huid in goede conditie. Voedsel dat rijk is aan omega-3 zijn onder anderen: vette vis, noten, lijnzaad (zeer hoge concentratie omega-3), avocado en soja bonen.

zalmsalade met quinoa, avocado en peultjes - queens vis
Omega 3 bommetje: Zalmsalade met avocado en peultjes, klik op de foto voor het recept.

2.  Zorg voor voldoende zink, vitamine A en vezels

Deze vitaminen en mineralen zijn belangrijk voor een gezonde huid. Zink vind je onder andere in kip, amandelen en druiven. Vitamine A zit in (wederom) vette vis en groentes als wortelen, spinazie en broccoli. Vezels zorgen voor de afvoer van gifstoffen, je vindt ze in volkoren producten en citrus fruit. Vooral grapefruit is een echte superfruit voor de vette huid!

food tips voor een vette huid
Met een handje amandelen door je ontbijt krijg je in 1 keer een heleboel goede voedingsstoffen voor je huid binnen!

3. Eet voedsel met een lage glycemische index

De glycemische index (GI) is en maat die aangeeft hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen. Dit heeft invloed in hoe snel je bloedsuiker spiegel stijgt en dit beïnvloed weer de conditie van je huid en kan zorgen voor een sterkere olieproductie. Koolhydraten met een hoge glycemische index zijn onder anderen “lege meelproducten” als witbrood en cornflakes. Vermijd deze producten dan ook en vul je dieet aan met koolhydraten met een lagere glycemische index zoals volkorenbrood, volkoren pasta, havermout, zoete aardappels en bonen. De GI van een product kan variëren. Het heeft er ook mee te maken hoe je het klaarmaakt. Ook toegevoegde suikers als honing, rietsuiker en maltose hebben een hoge GI. Deze triggeren de hormonen die je bloedsuiker laten stijgen wat kan zorgen voor een overmatige olie productie. In dit artikel van het voedingscentrum vind je meer informatie over de glycemische index.

food tips voor een vette huid 4. Vervang dierlijke zuivel door een plantaardige variant

Zuivelproducten als melk en yoghurt kunnen de productie van mannelijke hormonen verhogen, die de insuline productie in je lichaam laten stijgen. Dit gebeurt op een vergelijkbare manier als voedsel dat je bloedsuikerniveau doet stijgen. Hierdoor kan zuivel acne-gerelateerde klachten verergeren en het verouderingsproces van je huid versnellen. Wees niet bang dat als je zuivel gaat minder je onvoldoende calcium binnen krijgt. Door over te stappen op plantaardige vervangers als soja, rijst en amandel-melk krijg je voldoende voedingstoffen binnen maar met een minder schadelijk effect op je huid.

food tips voor een vette huid
Cashew yoghurt is een goed alternatief voor dierlijke zuivel, klik op de foto voor het recept van Sanne!

 5. Drink veel water

Obvious maar o zo waar. Veel water drinken is goed voor elk type huid. Je huid bestaat voor een groot deel uit water. Het drinken van voldoende water zorgt voor de afvoer van afvalstoffen en het gezond houden van je lichaam. Ook groentes waar veel water inzitten, zoals komkommer, hebben een hydraterend effect en zijn goed voor je huid.

Gezonde fruitwatertjes Heb jij nog tips waar een vette huid baat bij zou hebben? Of hebben we nog iets over het hoofd gezien? Laat het ons vooral weten in de comments!

 xxx

Daisy & Mare

Bron 1Bron 2Bron 3Bron 4.

Bestel het I Love Health boek hier – zonder verzendkosten!

En volg je I Love Health al op Facebook, Instagram, Pinterest en Twitter?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 reacties

  1. My experience is that nofollow links do have a very important place in the SEO game so getting loads of nofollow links via commenting can make a significant difference in ranking especially for new site that has great content. But there is one thing I am not sure of, How much do the comments actually add up to the content of a site ? I mean are the comments included in site content like rest of the article or do the search engines treat it differently and do not include it in the content of the post!

  2. Hi, I love the thought of blazing new trails for Him and moving forward from out mistakes. We can use them as tools to learn from, or we can let guilt keep us in a rut. I choose to blaze forward. Thanks for the inspiration.