De 10 voordelen van kokos!

Food, Health  /   - 

Drink met je billen bloot… melk uit een kokosnoot… lalalalala! Het is je vast niet ontgaan: ik zit met mijn gat op Bali! Volop genieten natuurlijk. Eén van die dingen waar ik bijna elke dag wel van geniet, is een kokosnoot! Niet die bruine harige kokosnoten, maar de groene, jonge kokosnoten vol kokoswater. De kokosnoten liggen gekoeld en worden ter plekke opengemaakt (soms in hartjes vorm!), rietje erin en slurpen maar. kokosnoot bali Super lekker en gezond, want ontzettend hydraterend. Wat natuurlijk altijd goed is, maar extra belangrijk als je in de hitte zit, zoals hier in Bali. Eigenlijk is alles van de kokosnoot gezond!

Het Superfood Centre stelde de 10 voordelen van kokos op en dat vond ik gezien mijn huidige situatie (lees: ondergedompeld in Balinese kokosnoten) wel toepasselijk voor een blogje.

Kokosnoten vallen met recht onder de noemer superfoods. Behalve om de heerlijke smaak, worden de kokosnoten ook geroemd om tal van gezonde eigenschappen. Je kunt kokos op diverse manieren tot je nemen, bijvoorbeeld in de vorm van kokosolie, kokosbloesemsuiker, kokoswater, kokos chips, kokosmelk, kokosmeel en kokos rasp. En niet te vergeten stukjes vers kokosvlees! Kokosproducten zijn niet alleen erg gezond, maar zijn ook echte beauty producten!

10 voordelen van kokos

 1. Goed voor de stofwisseling en vetverbranding
  Kokosolie stimuleert en reguleert de stofwisseling en verhoogt de vetbranding.
 2. Ondersteunt het immuunsysteem
  Kokosolie is rijk aan laurinezuur wat zeer krachtig werkt tegen bacteriën, virussen, schimmels en parasieten.
 3. Bevordert een gezond hart
  Kokos heeft een positief effect op een evenwichtig cholesterol. Het verhoogt het goede HDL cholesterol en verlaagt stoffen in de bloedbaan die voor ontstekingen kunnen zorgen.
 4. Geeft je direct energie ondersteunt je sportprestatie
  De vetten uit kokosolie worden gelijk door het lichaam gebruikt als energiebron en hierdoor zal lichaam het niet als vet opslaan. Een echte energie boost!
 5. Verbetert de spijsvertering
  Kokosolie wordt gemakkelijk geabsorbeerd en verteerd door het lichaam in vergelijking tot andere vetten. Ook zorgt het voor een verbeterde opname van essentiële vitaminen, mineralen en aminozuren.
 6. Goed voor huid en haar
  Kokosolie bevat hydraterende en voedende eigenschappen die de elasticiteit van huid, haar en nagels bevorderen en intact houden. Hierdoor heeft kokosolie op de huid een anti-aging effect.
 7. Verhoogt celregeneratie
  Omdat je stofwisseling ook versnelt, worden oude cellen sneller door je lichaam vervangen door nieuwere, gezondere cellen.
 8. Zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel
  Door het verzadigende effect van kokosolie kan het de trek in geraffineerde koolhydraten en verwerkte voedingsmiddelen verminderen. Hierdoor heb je minder pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel.
 9. Stimuleert de aanmaak van spiermassa tijdens (kracht)training
  Kokos bevat weefselopbouwende eigenschappen die belangrijk zijn bij de opbouw van spiermassa. Door de combinatie van krachttraining en het consumeren van kokos kan je je vetpercentage verlagen terwijl je spiermassa vergroot wordt. Hierdoor gaat je rustmetabolisme omhoog en verbrand je meer calorieën!
 10. Ideaal om in te bakken Tijdens verhitting van reguliere oliën zoals olijfolie kunnen er transvetzuren ontstaan of andere vetachtige verbindingen die het lichaam niet of nauwelijks kan verteren en overtollig belast. Door het stabiele karakter van kokosolie ontstaan er geen giftige verbindingen wanneer deze wordt verhit en hierdoor belast je je lichaam dus minder.

kokosnoot, kokos, bali, voordelen van kokos

Vertel eens, ben jij een beetje een kokos(noten) fan? Wat is je favo kokosproduct? En hoe eet of drink je dit het liefste? Ik ben benieuwd! x Daisy

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

14 reacties

 1. Ik eet, gebruik al 20 jaar iedere dag cocosvet.
  En sinds 2 weken cocosrasp iedere dag 1 emmertje griekse yoghurt 10% vet met 3 volle eetlepels cocosrasp erdoor(extra vezels).
  Pak 2 x per dag een kommetje met wat aardbeien.

 2. iedere dag wanneer ik terug kom van de stad dan stop ik bij een kraam met kokos , ze maken er voor mij 1 open en drink hem met plezier leeg , wanneer de kokos leeg is dan maken ze de kokos open en eet het vruchtvlees op , dat is superlekker en gezond

 3. Niet iedere dag !
  Maar coco’s kan heel vlug het lijf weer in balans te krijgen.
  Het gaat om de juiste combinaties en het beste is vers anders is het wel heel goed om er een serieuze studie van te maken en er boeken over op te zoeken die wat meer in de kasten bij opa en oma uit zalk staan >>> bepaalde combinaties en frequenties zijn schadelijk dus dan bestaan er ook goed combinaties en de juiste manier van inname of regekmaat daarvan. Keep calm and do your homework and eat coco !

 4. Leuk verhaal. Vol met niet onderbouwde, ongefundeerde of volstrekt onjuiste beweringen. De schrijfster heeft volstrekt geen idee waar zij het over heeft en men kan alleen maar hopen dat niemand deze onzin leest, laat staan volgt.

 5. Het is in ieder geval wel lekker, maar of het gezond is?? Het voedingscentrum denkt er heel anders over en adviseert alleen bij uitzondering kokosproducten te eten. Wie er gelijk heeft weet ik niet, maar de standpunten van hier en het voedingscentrum staan recht tegenover elkaar. Als het echt slecht is kokosproducten te eten en/of te drinken dan zijn de adviezen op deze site op z’n minst dubieus te noemen.

  1. Dankjewel voor je reactie. Wij schrijven onze blog vanuit onze eigen overtuigingen en waar wij ons goed bij voelen. Soms staat dat tegenover een uiting van bijvoorbeeld het voedingscentrum. Wij zijn van mening dat het eten kokos zeker voordelen bevat, maar natuurlijk met mate. Doe vooral waar jij je goed bij voelt! Groetjes, Lindelotte

 6. Opeens had ik zin in kokos, een sucht, een drang, kokosmelk kokos snippers, de reuk van kokos(die had ik nog in een van de laden,eau de toilette van Yves Rocher) helemaal in de ban van kokos. Gehypnotiseerd door kokos. Nu lees ik hier waar het allemaal goed voor is ! Waauw ! Ik volg mijn instincten. In een van mijn boeken staat dat er ontzettend veel zwavel en silicium inzit;super voor het immuunsysteem dus. Blik kokosmelk(creme achtig) opgedronken(‘ns n keer gekocht bij de Lidl) morgen naar de supermarkt,en inslaan ! Alles wat met kokos te maken heeft. Er is zelfs een kokos creme die mensen als ontbijt gebruiken, i p v yoghurt of iets dergelijks. Zeer vreemd die instincten…maar wel handig. Het klopt altijd.

  1. Hi Melanie,
   Ik heb al veel blogs met healthy tips over bali geschreven. Moet je even zoeken op ‘Bali’ in het zoekbalkje op de site. Er komen nog meer blogs aan komende maand! x

 7. Ik ben een echte echte kokosfan! Ontbijt bijna iedere dag met Alpro coconut, afgetopt met kokosvlokken (en afwisselend fruit, noten etc). Kokosolie gebruik ik ook regelmatig en kokosbloesemsuiker. Ik kan niet wachten tot ik eindelijk ook uit een echte kokosnoot kan drinken!