Na quinoa werd ook boekweit dit jaar enorm populair. Al heeft het de quinoa status (nog) niet bereikt hoor. Ik ben er daarentegen wel dol op. Qua prijs is het ten eerste al een stuk aangenamer dan quinoa, maar ook de smaak vind ik top. En je kunt er alle kanten mee op.
Boekweit is een zaad en is glutenvrij. Het bevat veel eiwitten en houdt je bloedsuikerspiegel stabiel. Je hebt boekweit in de vorm van grutten (grote korrels), maar het is ook als meel verkrijgbaar. Met deze twee varianten heb ik al een aantal boekweit recepten gemaakt. Zie hier de 5 populairste boekweit recepten op de site!
Boekweit recepten
1. Courgette boekweit pannenkoekjes
Een verrassend goede mix van courgette en boekweitmeel en je hebt heerlijke pannenkoekjes! Het recept.
2. Lauwwarme boekweit salade
Deze gezonde salade met o.a. avocado, paksoi en spinazie is zowel geschikt als lunch of als diner. Het recept.
3. Boekweit pap met fruit en superfoods
Een leuke en gezonde variatie op je overnight oats: boekweit pap. Maak ‘m af met lekkere toppings als superfoods en fruit naar keus. Het recept.
4. Boekweit pizza met tonijn
De bodem van deze healthy pizza maak je onder andere van boekweit meel. Ik maakte een versie met tonijn en groentes, maar je kunt natuurlijk naar hartenlust variëren met het beleggen van je pizza. Het recept.
5. Boekweitpannenkoeken
Ik ben dol op pannenkoeken! Wie niet eigenlijk?! Dit is een vrij traditioneel pannenkoekenrecept, maar dan op basis van boekweitmeel. Bakken maar die stapel pannenkoeken! Het recept.
Ken jij nog lekkere boekweit recepten? Deel vooral je tips en je lekkere receptjes in de comments hieronder. Vind ik leuk 😉 x Daisy
Maak een coctail met garnalen iets knoflook mayo met weinig cognac citroensap en een paar druppels ketjup bestrooi het af met boekweit korrels smullen hoor gr seno
Mijn favoriet: de tabouleh van boekweit. Alle recepten met couscous etc die je achter je moest laten kunnen dus prima met boekweit! http://food.ndtv.com/recipe-buckwheat-tabbouleh-336640
Hele boekweit kun je ook gewoon kopen bij ons in de Turkse supermarkt. Zelf hou ik niet van pappen en pannenkoeken kan ik niet altijd eten. Ik eet boekweit gewoon als loskorrelig graan, dan heet dat kasha. Hier een oud recept uit de Joodse keuken, dat de nootachtige smaak sterk verhoogd: Meng een klein ei door 2 koppen droge boekweit en rooster dit mengsel op zacht vuur tot het een nootachtige geur heeft. Ondertussen blijven doorroeren, zodat het ei langzaam om elke boekweitkorrel stolt. Voeg iets minder dan de dubbele hoeveelheid water toe en eventueel wat zout. Laat even aan de kook komen en zet op zacht pitje ongeveer 15-20 min met de deksel op de pan tot alle water is opgenomen. Kei lekker met geroosterde zonnepitten of noten als strooisel met als bijgerecht een ovenschotel van bietjes (met kaas) en/of (Italiaanse) salade !
Hmm ga ik zeker binnenkort wat van proberen..
Maar nou vroeg ik me af moet ik gewone boekweit, boekweit vlokken of boekweit grutten hebben? Ben hier niet zo mee bekend..
Zijn deze goed? http://www.bodyenfitshop.nl/superfood/Boekweit/de-nieuwe-band/boekweit/
Met hele boekweit kun je een heerlijke soufle-achtig hoofdgerecht maken: rooster de boekweitkorrels, giet er melk bij. Laat dit koken tot de boekweit gaar is (15 min.). Je hebt dan een dikke pap ( niet te dik maken, dan wordt het gerecht te droog). Splits 1 of 2 eieren, klop het eigeel met geraspte kaas, gember, beetje peper en meng dit door de ‘pap’. Klop de eiwit(ten) stijf en vouw ze door de ‘pap’. Zet het in een warme oven voor ongeveer 20 minuten.
Ik heb eergisteren voor het eerst boekweitbrood gemaak. Heel simpel met bakpoeder, dus geen kneden, rijzen e.d. Binnen een uurtje een lekker brood, heel wat beter dan die glutenvrije (krenten)broden die ik tot nu toe heb geprobeerd. Er zijn verschillende recepten te vinden op internet.
Erg Leuke en heerlijke recepten zeg! Ik heb op #receptenzondersuiker ook nog een lekkere variant staan. Een boekweitwrap met schapenkaas/geitenkaas, rucola, zalm… heerlijk en voedzaam!
Gisteren mijn eigen combi geprobeerd, met wat ideeën uit de recepten hierboven en wat van Pinterest:-)
Ik heb rauwe melk gekozen en daar 30 Gr boekweitvlokken ( of grof gemalen boekweitgrutten) aan toegevoegd. Samen met Ceylon kaneel naar smaak, een theelepeltje rauwe cacao en een theelepel lucumapoeder voor t zoetje.
Dit alles even flink roeren en in de koelkast gezet voor een nachtje. Vanochtend de staafmixer erin gezet om er een shake van te maken. Was best sceptisch over hoe het zou smaken maar ik vind het eigenlijk wel lekker.
Heb ook nog een gedeelte warm gemaakt maar dan wordt het een dikke brij.
Weten jullie wat de voor en nadelen zijn van de min of meer rauwe/geweekte boekweit ten opzichte van gekookte? Hoe dat met de spijsvertering zit?
Mijn man maakt weleens gebakken grutten. Dit maakte zijn moeder vroeger: extra dikke pap van boekweitgrutten maken. Laten afkoelen en een rol van maken in huishoudfolie. Dit een nacht laten opstijven in de koelkast. Snij de rol in plakken van ong 2 cm dik en bak deze in ghee of kokosolie lichtbruin. Vroeger aten we ze met stroop, maar nu met honing en/of rood fruit of bessen.
Blini’s glutenvrij met maanzaadkaviaar en hangop staan op mijn blog samen met andere glutenvrije recepten. Heel lekker.
Jouw recepten zien er mooi verzorgd uit! De boekweitpizza ga ik ook eens proberen, goed idee.
DAnk je wel!
Ik ben dol op boekweitpannenkoekjes. Zelf eet ik ze vaak met gekarameliseerde appeltjes
Super leuke recepten! Ik heb thuis het booek ‘Supergrains’ van Chrissy Freer en daar staat (onder andere) ook een heerlijk recept voor salade met boekweitgrutten, geroosterde bietjes en geitenkaas in:
http://houseandhome.com/food/recipes/roasted-beet-buckwheat-goat-cheese-salad-recipe
Fijne recepten!
thanks!!