Omgaan met overgangsklachten: 3 tips! 

Blog, Health  /   - 

Hopelijk en waarschijnlijk duurt het bij mijn nog even. Maar iedere vrouw krijgt een keer te maken met de overgang. Overgangsklachten zijn dan ook bijna niet te voorkomen. Toch betekent dit niet dat ze je dag bepalen. Er zijn verschillende manieren waarop je beter om kunt gaan met de overgangsklachten en hier minder last van kunt ervaren. In dit artikel geven we hier de nodige handvaten bij.

Overgangsklachten

In de eerste plaats is het belangrijk om goed te begrijpen wat de overgang nou precies is. Dit is de levensfase waarin je eierstokken langzaam stoppen met het aanmaken van vrouwelijke geslachtshormonen. De overgang is de periode waarin je klachten ervaart, maar nog niet officieel van menopauze kunt spreken. Als je een jaar of langer niet ongesteld bent geweest, is de overgang voorbij. De klachten kunnen na de laatste menstruatie, ook wel menopauze genoemd, echter nog wel even aanhouden. De klachten zullen uiteindelijk wel afnemen. In totaal duurt de overgang gemiddeld vijf jaar, maar dit kan ook korter of zelfs langer zijn. Voor veel vrouwen is dit nog niet duidelijk en dat kan voor onbegrip zorgen. Lees je daarom goed in en gebruik speciale websites om hier meer over te weten te komen en waar nodig zelfs hulpmiddelen, denk aan supplementen, aan te schaffen. Seemenopause.com begrijpt de overgang en is een goed voorbeeld van dergelijke sites. Hier vind je niet alleen alles wat je nodig hebt om je lichaam te ondersteunen, maar ook de benodigde informatie om hier zelf meer kennis over op te doen en te begrijpen wat er in je lichaam gebeurt.

  1. Bezoek de huisarts 

Overgangsklachten horen erbij. Toch is het wel belangrijk dat ze niet je leven gaan bepalen. Als je elke dag veel problemen ervaart, gaat dit je geluk in de weg staan. Merk je dat je je alledaagse activiteiten nauwelijks nog kunt doen door de ernst van de klachten? Dan is het belangrijk om zo spoedig mogelijk contact op te nemen met een deskundige. Breng een bezoekje aan de huisarts en onderzoek wat zij voor jou kunnen betekenen. In ernstige gevallen kan ook de gynaecoloog worden ingeschakeld om verder te helpen. Op basis van de klachten wordt er een plan van aanpak gemaakt om het makkelijker te maken hiermee om te gaan.

  1. Werk aan je gezondheid 

Een gezonde vrouw ervaart in de praktijk minder klachten dan een vrouw die al met gezondheidsklachten kampte voor de overgang begon. Daarom is het belangrijk om op iets latere leeftijd ervoor te zorgen dat je zo gezond mogelijk leeft. Denk aan gezonde voeding, het eventuele gebruik van supplementen om je lichaam nog verder te ondersteunen en het focussen op meer lichaamsbeweging. Ook een gezond gewicht is erg belangrijk om je conditie op peil te houden en de klachten te verminderen.

  1. Neem de tijd om te wennen aan de veranderingen 

Vrouwen vragen vaak veel te veel van zichzelf. Ze nemen niet de tijd om echt te wennen aan alle veranderingen. Doordat ze maar door blijven gaan, roept hun lichaam ze uiteindelijk vanzelf weer tot stilstand. Daarom is het belangrijk om dit te voorkomen en bij veel klachten soms ook echt even je lichaam de rust te gunnen. Dit kan al heel klein door elke dag even een momentje van echte ontspanning te creëren. Bijvoorbeeld door lekker een boek te lezen, muziek te luisteren of iets actiefs te gaan doen. Probeer op de moeilijke dagen echt meer je rust te pakken en minder te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *