5 tips voor beter communiceren

Blog, Life, Mind  /   - 

Communicatie is zowel kunst als wetenschap. Het kunstzinnige aspect ervan houdt in dat je je eigen persoonlijke stijl en persoonlijkheid gebruikt om vorm te geven aan de manier waarop je jezelf uitdrukt. Het gaat ook om de manier waarop je anderen het gevoel kunt geven dat zij zich tegenover je uiten. Het wetenschappelijke aspect van communicatie omvat het begrijpen van de belangrijke componenten die in het hele proces betrokken zijn. Als je effectief wilt communiceren, of je nu met slechts één persoon of met meerdere personen praat, doe je er verstandig aan deze vaardigheden te gebruiken. Wil je effectief communiceren? Deze tips zijn cruciaal om je te verbeteren!

  1. Luisteren

Dit lijkt misschien voor de hand liggend, dus waarom is het zo moeilijk om dit te doen? De waarheid is dat de meesten van ons niet goed luisteren, vooral niet naar iemand met wie we het niet eens zijn. We hebben de neiging om onze geest bezig te houden met het vormen van een reactie, zodat we erin kunnen springen en ons punt kunnen maken. We proberen de discussie op onze manier te sturen, dus luisteren we naar signalen om dat te doen. We hebben misschien het gevoel dat we onszelf moeten verdedigen of voor afleiding moeten zorgen om de mening van de ander te verspreiden.

  1. Erkennen

Erkennen is de ander laten weten dat je hem begrijpt. Als je niet echt luisterde, kun je uiteraard niet erkennen wat je hebt gehoord en de ander er niet van overtuigen dat je zijn standpunt begrijpt. Iedereen wil begrepen en erkend worden. Houd in gedachten dat dit punt, erkenning, cruciaal is, omdat het ook een teken is van respect voor de ander.

  1. Emoties beheersen

Emoties bepalen de manier waarop je kijkt, je gedraagt ​​en reageert. Om beter te kunnen communiceren, moet je in contact staan ​​met je emoties en je tijdens een discussie niet door hen laten beheersen. Het is vaak de manier waarop je je voelt, meer dan de manier waarop je denkt, die bepaalt hoe je communiceert of beslissingen neemt. Dit is dan ook een belangrijk onderdeel van elke training coachend leidinggeven, aangezien leiders in staat moeten zijn om altijd hun emoties te beheersen.

  1. Vragen stellen

Ontdek meer over wat de ander zegt door een vraag (of vragen) te stellen. Ga er niet vanuit dat je al zeker weet wat ze willen overbrengen. Door je emoties onder controle te houden en goed te luisteren, betrek je de ander al. Als je echter duidelijkheid krijgt door een goede indringende vraag te stellen om meer te weten te komen en vervolgens te vragen of je gelijk hebt in wat je hoort, wordt je vaardigheid naar een nog hoger niveau getild.

  1. Niet onderbreken

Vermijd koste wat het kost onderbrekingen. Het laat zien dat je je emoties niet onder controle hebt kunnen houden en dat je weinig respect hebt voor het standpunt van de ander. Het komt terug op het probleem van het niet effectief kunnen luisteren. Waarom zou iemand willen horen wat je te zeggen hebt als je hem of haar niet de kans hebt gegeven om zijn punt duidelijk te maken?

Beter communiceren is al met al niet echt moeilijk, zolang je de bovenstaande tips toepast. Het duurt natuurlijk wel even voordat je dit echt onder de knie hebt, maar zodra je dit gelukt is, merk je dat direct en pluk je er echt de vruchten van.

Groetjes

I Love Health

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *