Kwarkbrood met peer // skinny & gezond tussendoortje

Bij gezonde tussendoortjes denk je misschien al gauw aan fruit of groenten, maar er is (gelukkig) meer gezonds dan dat. Wat dacht je bijvoorbeeld van dit heerlijke kwarkbrood? Het lijkt een beetje op bananenbrood, maar dan met beduidend minder banaan en dus mét kwark. Een warme kop thee erbij en smullen maar!

Een plak van zo’n 50 gram bevat circa 110 kcal. Twee plakjes vind ik aardig vullend en zijn een prima ontbijtje!

Ingrediënten kwarkbrood

Basis kwarkbrood

  • 150 gram havermoutmeel*
  • 100 gram boekweitmeel**
  • 250 gram magere kwark
  • 1 ei
  • 1 banaan
  • 2 tl kaneel of speculaas-/koekkruiden
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 snuf zout
  • 1 el honing (indien gewenst meer als je van zoet houdt)

Toppings/vulling kwarkbrood***

  • 1 peer (geschild en in blokjes)
  • 30 gram noten (ongezouten, ongebrand)
  • 15 gram rozijnen

*vermaal havermout in je keukenmachine tot fijn meel

**je kunt ook variëren met andere meelsoorten zoals speltmeel, quinoameel en/of amandelmeel

***ook met de toppings kun je lekker variëren; denk aan stukjes appel, blauwe bessen, frambozen, cranberries, goji bessen, kokos flakes, etc. etc. En als je het lekker vindt om je brood goed gevuld te hebben, door er dan gerust wat extra hoeveelheden in! kwarkbrood

Bereiding kwarkbrood

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Meng de banaan, het ei en de kwark in een keukenmachine goed door elkaar. Je kunt het ook met de hand doen. Prak de banaan dan goed met een vork en roer de kwark en het ei er door.
  3. Meng het havermoutmeel, het boekweitmeel, het zout, bakpoeder en de kaneel in een beslagkom.
  4. Voeg het kwarkmengsel hier aan toe en meng dit goed door elkaar. Ik deed dit met een mixer met deeghaken. Het kan ook met een grote spatel en/of met de hand. Het wordt een vrij stevig en taai deeg.
  5. Roer tot slot de toppings (in mijn geval peer, noten en rozijnen) met een lepel of spatel door het deeg.
  6. Vet je bakblik goed in (met kokosolie of roomboter – indien nodig) of bekleed het blik met bakpapier.
  7. Schep het deeg in het bakblik en ‘duw’ het deeg goed aan in het blik.
  8. Zet in de oven en bak gedurende 45 minuten tot een mooie cake.
  9. Altijd even tussendoor kijken of de bovenkant niet te donker wordt. Elke oven is anders. Indien het te donker wordt, kun je het kwarkbrood afdekken met zilverfolie.
  10. Laat afkoelen, snijd in plakjes en genieten maar!

ENJOY!

Leuk als je in de comments laat weten onder dit bericht wat je van het kwarkbrood vindt! Tips en variatie ideetjes zijn ook altijd welkom! x Daisy

>>Dol op broden en cakes als dit? Ik heb ook nog een fijn receptje voor een heerlijk bananenbrood recept én een recept voor een havermout ontbijtkoek voor je.>> kwarkbrood kwarkbrood


Producten die je voorbij ziet komen in dit recept

Gebruikt voor de foto’s en de blog

Geef een reactie

176 reacties

  1. Ik heb hem gewoon gemaakt volgens jouw recept en ik vond hem heerlijk met die peer erin! 180 graden was alleen wel heet genoeg voor mijn oven, heb de temperatuur al snel verlaagd.
    Bedankt voor het delen.
    Groetjes

  2. Hij staat echt net in de oven. Wilde vandaag een bananenbrood bakken en toen toch maar dit nieuwe recept met wat aanpassingen gemaakt. Ik heb ipv boekweitmeel 100 gram walnoten gemalen tot meel. Ik heb zout en honing achterwege gelaten, en toppings zijn rozijnen en appel. De geur van het beslag alleen was al top. Nog iets meer dan 40 minuutjes wachten voor ie uit de oven kan. Hopelijk rond een uur of 6 tijd om te proeven ^^

      1. Ok, mevrouwtje ongeduld kon niet wachten tot ie netjes was afgekoeld, maar echt heel erg lekker! Mag misschien iets meer walnoten meel in zich hebben, nog wat aan de vochtige kant(ligt waarschijnlijk aan de appels die ik heb gebruikt(Pink Lady)) Maar al met al echt geslaagd, dit is een blijvertje!

  3. Ik heb hem net gemaakt. Een variant ervan. Ik heb Amandelmeel (120 gr), 30 gram vegan vanille eiwitpoeder (erwtenbasis), 50 gr. rijstmeel en 50 gr. Boekweitmeel gebruikt. Ik heb het gemixt, omdat ik niet overal genoeg van had en ik wilde hem hoger in eiwitten. Ik heb 250 gr campina milde kwark naturel gebruikt en ipv honing heb ik er 1 el agave en 3/4 el sukrin doorheen gedaan. Verder heb ik er appel, rozijnen en walnoten in gedaan (had geen peer). Ipv ei heb ik een halve banaan extra erin gedaan (ben allergisch voor ei). Hij is zalig en gelukkig proef ik helemaal niks van de banaan. Hij is lekker knapperig en evengoed nog smeuïg. Thanx voor het delen.

  4. Ik heb de cake net gemaakt en hij is heerlijk! Ipv magere kwark, griekse yoghurt gebruikt, want ik had alleen deze in huis. Iets minder gezond misschien maar goed gelukt!
    Bedankt!