Zelf ijsthee maken || suikervrij

Dranken, Recepten  /   - 

Eigenlijk wilde ik wachten met het posten van dit recept op een mooie zomerse dag, met aangename temperatuur en een fijn zonnetje. Maar na een week treurnis en nog meer ernstig meteorologisch leed op komst de komende 2 weken, besloot ik dit ijsthee recept toch vast te delen. Een fris glas ijsthee kan immers altijd, weer of geen weer!

Je kunt zelf gemakkelijk ijsthee maken. Eigenlijk verschilt het niet veel van warme thee bereiden. Mocht je je afvragen waarom je zelf deze ijsthee zou maken? Logisch, deze versie is vrij van geraffineerde suiker, dit in tegenstelling tot de kant en klare versies in de suup. Deze homemade ijsthee kun je zoeten met honing. Daarnaast is deze ijsthee misschien nog wel veel lekkerder én goedkoper dan die in de supermarkt! 🙂

Ingrediënten ‘zelf ijsthee maken’

Voor 1 liter

 • 1 liter water
 • 1 cm gember
 • Schijf citroen
 • Schijf limoen
 • 4 zakjes (munt) thee*
 • 1 el honing (optioneel)

*Ik gebruikte de nieuwe 100% Natuurlijk thee van Pickwick. Om precies te zijn de Munt smaak. Maar kies vooral een smaakje die jij lekker vindt!

Bereiding ijsthee

 1. Breng 1 liter water aan de kook. Laat vervolgens de thee zakjes trekken in het hete water. Zo’n 3 a 4 minuten is voldoende. Hoe langer je het zakje laat hangen, hoe sterker. Doe dit dus naar eigen smaak.
 2. Schil de gember, snijd in plakjes en doe dit ook in de (warme) thee.
 3. Roer ook de honing door thee. Ook hiervoor geldt, hoe meer honig, hoe zoeter. Dus doe vooral wat jij lekker vindt. Ik vond 1 el voldoende.
 4. Doe tot slot citroen en limoenschijfjes bij de thee. Laat afkoelen in de koelkast.
 5. Serveer koud en eventueel met extra ijs en nog een schijfje citroen of limoen.

Nu nog even heel hard hopen op wat zonneschijn! Dan smaakt zo’n koud glas ijsthee vast nóg lekkerder.

zelf ijsthee maken

Ga jij  zelf ook deze ijsthee maken? Of een ander, gezond suikervrij drankje? Ervaringen, tips en recepten zijn altijd welkom! Laat dit vooral weten in de comments hieronder. x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

25 reacties

 1. Is het niet slecht voor de koelkast om er warme dingen in te doen? Volgens mij moet je het buiten de koelkast niet-warm laten worden en daarna pas in de koelkast doen om het echt koud te maken.

 2. Probeer het eens met losse thee en koud water. Dit wel 5 uur laten trekken maar je krijgt hierbij geen ‘bittere’ smaak en extra zoeten is vaak niet nodig! Een ‘warme’ thee af laten koelen geeft vaak een wat bittere smaak. Met koud water kun je dit ook prima maken alleen dien je het dan een aantal uren te laten trekken.

 3. Ik drink tegenwoordig van zonnatura ‘frisse thee’. Het theezakje kan in een koud glas water en in 5 minuten is je kopje ijsthee klaar, ijsblokjes en een schijfje citroen erbij maakt het nog lekkerder. heb jij al weleens de frisse thee geprobeerd?

 4. Mmmm lekker! Ik maak mijn ijsthee tegenwoordig met rooibos thee, heeeeeerlijk!! Gewoon rooibos thee zetten, in een kan doen met wat munt en een paar schijfjes citroen en eventueel wat honing maar de thee is al best zoetig (als je hem niet te lang laat trekken). Ook een heel fijn, simpel, suikervrij drankje!!