Yes! Hanne van Miss Havermout heeft weer een heerlijk glutenvrij receptje voor je. Waan je even in Italië met haar pizza bianca. Nog een dessert-idee nodig? Check dan ook even haar chocoladetaartjes. Delizioso! Lees hieronder hoe je de pizza maakt.
Hanne: Ben je gek op pizza? Dan moet je zeker eens een ‘pizza bianca’ (witte pizza) proberen. Dit is een pizza die gemaakt wordt zonder tomatensaus. In plaats daarvan wordt de bodem bestreken met mascarpone, roomkaas of een goede olijfolie. Ik besmeerde mijn bodem met geitenkaasspread. Met de topping van de pizza kun je helemaal losgaan. Van bacon met gorgonzola tot doperwtjes met groene asperges, veel combi’s smaken heerlijk op een bianca. Daarbij kun je het zo gezond of ongezond maken als je zelf wilt.
Zelf koos ik ervoor om een verantwoorde versie te maken. Ik liet de bacon achterwege en koos in plaats daarvan voor een topping met veel veggies: courgettelinten, edamame (sojaboontjes), groene cherrytomaatjes, kastanje champignons en avocado. Bovendien, niet alleen de topping is gezond, maar stiekem is de bodem ook best oké!
Voor de bodem van de pizza gebruikte ik kikkererwtenmeel. Dit is (zoals de naam al zegt) meel gemalen van gedroogde kikkererwten. Tegenwoordig kun je dit in de grotere supermarkten kopen, maar ik raad je aan eens de toko binnen te lopen, daar is het een stuk goedkoper. Mocht je het niet vinden onder de naam ‘kikkererwtenmeel’ zoek dan eens naar gram flour, onder die naam wordt het vaak verkocht. Kikkererwetenmeel staat hoog in mijn lijstje favoriete ingrediënten. Het stoot havermout nog nèt niet van de troon, maar het is een goede runner up.
Waarom? Omdat kikkererwetenmeel gemaakt wordt van kikkererwten bevat het veel eiwitten (zo’n 20 gram per 100 gram, dat is het dubbele van gewone tarwe bloem). Verder is kikkererwtenmeel glutenvrij. Naast deze gezondheidsvoordelen is kikkererwtenmeel ook super gemakkelijk te gebruiken. Het deeg hoef je bijvoorbeeld niet een kwartier te kneden en het hoeft niet te rijzen. Tot slot geeft het je gerecht ook iets meer smaak. Tarwebloem is een beetje smaakloos, terwijl kikkererwtenbloem een beetje een nootachtige smaak heeft. Oh, en met kikkererwtenmeel als hoofdbestanddeel van je pizza is een knapperige bodem gegarandeerd!
Met dit recept maak je 1 kleine pizza van ongeveer 25 à 30 centimeter. Een soepje of salade erbij en je hebt een prima maaltijd. Of snijd hem in punten en deel hem uit als hapje op een feestje.
Ingrediënten pizza bianca
Voor de bodem
- 60 gram kikkererwtenmeel
- 1 theelepel (olijf)olie
- 2 eetlepels water
- 1 theelepel Italiaanse kruiden
- ½ theelepel bakpoeder
Voor de topping
- 1 eetlepel geitenkaasspread
- 1 handje edamame (soja bonen), doperwtjes of tuinbonen (ik gebruikte diepvries edamame van de toko)
- ½ courgette, in linten geschaafd met een kaasschaaf of dunschiller
- ½ avocado, in plakjes
- 3 kastanje champignons, in plakjes
- 4 (groene) cherrytomaatjes, gehalveerd
Extra: een vel bakpapier en een deegroller
Bereiding pizza bianca
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Meng in een kom het kikkererwtenmeel met de Italiaanse kruiden en het bakpoeder. Maak een kuiltje in de droge ingrediënten en giet hierin de olie en het water. Roer dit met een spatel tot er een deeg ontstaat. Doe wat meel op het aanrecht en kneed het deeg tot een samenhangende massa. vorm hier een bal van.
- Leg het deeg op een vel bakpapier en bestuif de bovenkant met wat meel. Rol het deeg met de deegroller uit tot een dunne plak van ongeveer 25 centimeter. Gebruik wat extra meel als het deeg aan je roller blijft plakken.
- Schuif het bakpapier met de pizzabodem op een bakplaat en zet deze in de oven. Bak de pizzabodem ongeveer 5 minuten tot deze hard is.
- Was en snijd in de tussentijd je groentes voor de topping
- Haal de pizzabodem uit de oven en bestrijk een eetlepel geitenkaasspread over de bodem. Beleg deze vervolgens met de courgettelinten, edamame, avocado, champignons en tomaatjes. Voeg eventueel naar smaak wat versgemalen zwarte peper toe.
- Plaats de pizza nog 5 tot 10 minuutjes terug in de oven zodat alle ingrediënten warm kunnen worden.
Buon appetito!
X Hanne – Miss Havermout, op Instagram.
Ziet er heerlijk en gezond uit! Fijn dat er tegenwoordig steeds meer glutenvrije recepten te vinden zijn, dank je wel!
Ohw ohw ohw, lekker zeg! Ben op zoek naar wat nieuwe ideetjes. Dankjewel voor het delen!
En? Al uitgeprobeerd? 😉 X Lindelotte