Chocoladetaartjes met zoete aardappel

Chocoladelovers eat your heart out! Voor deze chocoladetaartjes van Miss Havermout hoef je jouw cheatday niet in te leveren, want ze zijn niet alleen super lekker, maar ook stiekem gezond! Dat dan wel verkapt onder een heerlijke chocoladesmaak. Misschien hebben jullie wel gelezen dat Hanne als havermoutfan af en toe een gastblog zal schrijven. Vorige keer beet ze het spits af met een healthy linzen falafel bowl. Nu is het de beurt aan de zoete smaakpapillen om een feestje te vieren.

Hanne: ik ben gek op chocolade. Tony of Johnny, ik neem ze heel graag mee naar huis na een dag lang werken of een goede work-out. Ook tegen een stuk chocoladetaart op een feestje zeg ik niet snel nee. Soms heb je dat gewoon verdiend, toch?

Als jij een echte chocoholic èn op zoek bent naar een verantwoorde chocolate treat, dan heb ik hier het perfecte recept voor je: chocoladetaartjes gemaakt met zoete aardappel. Het taartje heeft een super krokante, brosse bodem met een zachte vulling van zoete aardappelpuree. Als je hier je tanden in zet zou je bijna vergeten dat het gaat om een gezonde traktatie. En toch is dat het geval.

In deze taartjes zitten geen geraffineerde suikers of repen chocolade. In plaats daarvan zitten er ingrediënten als dadels, havermout, noten, rauwe cacao en zoete aardappel in. Je kunt dus met een gerust hart een tweede taartje pakken. Daarnaast zijn deze taartjes vegan, lactose- en glutenvrij, zodat iedereen kan meegenieten van jouw baksel (als je tenminste bereid bent te delen).

Ingrediënten chocoladetaartjes

(voor 6 kleine taartjes)

Voor de bodem

  • 3 dadels (je hebt ongeveer 25 gram dadels nodig, het gewicht van dadels kan erg variëren, weeg je dadels dus even af. Als je bijvoorbeeld Medjoul dadels gebruikt, heb je waarschijnlijk aan 2 dadels voldoende. En, het hoeft niet op de gram precies hoor)
  • 40 gram havermout
  • 20 gram gemengde noten
  • 10 gram kokosolie

Voor de vulling

  • 150 gram zoete aardappel (dit is 1 middelgrote zoete aardappel)
  • 30 gram banaan (dit is ongeveer 1/3 banaan)
  • 1,5 eetlepel (amandel)melk
  • 2 eetlepels rauwe cacao
  • een snufje zout

Extra: een muffinbakblik en een staafmixer

Bereiding chocoladetaartjes

  1. Verwarm de oven voor op 150 graden.
  2. Verwijder de pitten uit de dadels en scheur ze in kleine stukjes. Doe de dadels samen met de havermout, gemengde noten en kokosolie in een kom en mix deze met de staafmixer tot kruimels. Voeg 1 eetlepel water toe om het geheel iets te binden. Het deeg blijft erg kruimelig, maar wanneer je wat in je handen neemt, moet je er een balletje van kunnen vormen. Voeg, als dit niet lukt, een klein beetje extra kokosolie toe.
  3. Neem het muffinbakblik en verdeel je kruimeldeeg over zes vormpjes. Druk het deeg met je vingers goed aan en vorm een klein opstaand randje door de kruimels vanuit het midden naar de zijkant te duwen. Zorg dat het deeg goed compact in de vormpjes zit.
  4. Zet de taartbodempjes in de voorverwarmde oven en bak ze 10 minuten op 150 graden.
  5. Ondertussen heb je tijd om de vulling te maken. Snijd de zoete aardappel in de lengte doormidden en leg hem met de gesneden kant naar beneden op een bord. Zet dit bord 5-7 minuten op vol vermogen in de magnetron zodat de zoete aardappel van binnen zacht wordt.
  6. Lepel de puree uit de zoete aardappel en prak deze samen met het stukje banaan fijn met een vork. Voeg de melk toe om de puree wat te verdunnen en breng op smaak met het cacao poeder en een snufje zout.
  7. Haal de taartbodempjes voorzichtig uit het muffinbakblik en leg ze op een bord. Schep in ieder taartvormpje een grote lepel van de zoete aardappelpuree. Je kunt de taartjes eventueel nog garneren met een gehalveerde hazelnoot.

Chocoladetaartjes met zoete aardappel

Enjoy!

x Hanne – Miss Havermout, op Instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 reacties

  1. Ooh dit lijkt me zo lekker! Ik maak wel eens vaker taartjes met een soortgelijke bodem, maar een vulling van zoete aardappel heb ik nog niet eerder geprobeerd. Dit recept sla ik even op! ^^