Philadelphia Choco Cheesecake || healthy remake

O my o my… ik heb een healthy remake gemaakt van mijn fameuze chocolade cheesecake (ik hoor nu luid applaus op de achtergrond van alle blije mensjes die deze taart ooit hebben mogen proeven – en nee, ik ben niet echt bescheiden als het op deze taart aankomt). Deze heerlijke maar not so healthy taart maakte ik een jaar of 5 geleden voor mijn verjaardag. Ik kan niet anders zeggen dan dat ‘ie errug goed was. Maar met bergen (witte) suiker, 2 rollen koekjes voor de bodem en 2 repen normale chocolade, is dat recept niet echt I Love Health-waardig. Vandaar dat ik een healthy versie heb gemaakt. Eerlijk is eerlijk, ook deze taart zou ik niet in één keer opeten, maar het is een veel gezondere optie dan ‘normale’ cheesecake.

Ik heb zoveel mogelijk ‘slechte’ ingrediënten vervangen voor meer verantwoorde opties. De koekjesbodem met boter is vervangen door dadels, kokosolie en havermout en de vulling heb ik gemaakt van Philadelphia Naturel met kokosbloesemsuiker i.p.v. normale witte basterdsuiker. Philadelphia ken je natuurlijk van de lekkere roomkaasjes die heerlijk smaken als spread op een (spelt)boterhammetje, een rijstwafel of cracker. Maar je kunt Philadelphia ook heel goed gebruiken voor het maken van een cheesecake! En laat ik dat nu net hebben gedaan. Philadelphia Cheesecake

Uiteraard moest er wel chocolade door de choco cheesecake, maar nu heb ik gekozen voor een 92% pure chocolade reep van Vivani die gezoet is met kokosbloesemsuiker.

philadelphia choco cheesecake

De hoeveelheden in dit recept zijn voor een kleine springvorm met een diameter van 15 cm. Als je een grote taart maakt, kun je de hoeveelheden keer 3 doen.

Ingrediënten Philadelphia Choco Cheesecake

Voor de bodem

  • 5 ontpitte (Medjoul) dadels
  • 3 el havermout
  • 1 el kokosolie

Voor de vulling

  • 350 gram Philadelphia naturel
  • 2 eieren
  • 1 tl vanille poeder
  • 2 el kokosbloesemsuiker
  • 100 gram pure chocolade*

*ik heb een reep van Vivani van 92% cacao gebruikt. Hoe puurder hoe beter. En let ook op hoe de reep gezoet is. Die van Vivani is met kokosbloesemsuiker gezoet, wat mijn voorkeur heeft. Gekocht bij Ekoplaza. philadelphia choco cheesecake

Bereiding Philadelphia Choco Cheesecake

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed je/de springvorm met bakpapier.
  2. Start met de bodem. Ontpit de dadels en doe deze in de keukenmachine met de havermout. Vermaal zo fijn mogelijk.
  3. Smelt ondertussen de kokosolie en voeg dit toe aan het dadelmengsel. Meng ook dit goed door met de keukenmachine.
  4. Schep het mengsel in de springvorm en druk goed aan met een lepel. Vergeet de randjes niet!
  5. Zet in de koelkast en laat zo’n 20 minuten opstijven.
  6. Maak ondertussen de vulling. Schep de Philadelphia in een kom en voeg de kokosbloesemsuiker en het vanille poeder toe. Mix goed door met een mixer.
  7. Voeg één voor één de eieren toe en blijf mixen. Schep 2 eetlepels van dit mengsel in een klein bakje en zet op zij.
  8. Smelt ondertussen de chocolade reep au bain-marie.
  9. Spatel de gesmolten chocolade door het Philadelphia mengsel. En schep dit nu in de springvorm op de uitgeharde bodem. Vul tot net aan de rand.
  10. Verdeel er met een lepel druppels van het apart gehouden roomkaasmengsel over. Maak met een satéprikker mooie, sierlijke krullen door het mengsel, zodat er een marmerpatroon ontstaat.
  11. Nu mag de taart in de oven. Bak gedurende 40 minuten op 180 graden af. Als je een grotere springvorm gebruikt, mag de taart circa 1 uur in de oven.
  12. Haal uit de oven en laat goed afkoelen.

Enjoy!

Tip: ook erg lekker met zelfgemaakte vruchtensaus. Neem bijvoorbeeld diepvries frambozen of aardbeitjes en laat dit in een pannetje met wat citroensap warm worden en prak fijn. Even afkoelen en je hebt een suikervrije vruchtensaus. Lekker!

[Advertorial – dit verandert echter niets aan mijn mening of oordeel over een product of merk]
philadelphia choco cheesecake philadelphia choco cheesecake

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

49 reacties

    1. Hoi Anja,
      Dan zou ik de dadels heel fijn snijden. Of misschien kan je blender of staafmixer het wel aan?
      En even weken in warm water kan ook helpen zodat ze zachter zijn.
      Succes!
      Groetjes,
      Daisy

  1. Gemaakt als paastaart.Aan de ene kant was hij wel oké, (niet geweldig), maar hij was vooral bijzonder machtig. Een grote vorm kon wel in 30 of meer punten gedeeld worden, zo machtig was een kleine punt. Ik heb vandaag dus veel resten (van smalle punten, want ik had al ingeschat dat hij zwaar zou vallen) op de bordjes teruggekregen omdat mijn gasten na een paar hapjes echt vol zaten.
    Misschien waren ze beleefd en vonden ze het niet lekker, maar misschien was hij wel gewoon te machtig om er meer dan een paar hapjes van te eten tegelijk.
    Alles bij elkaar vond ik hem niet zo’n succes!