Philadelphia Choco Cheesecake || healthy remake

O my o my… ik heb een healthy remake gemaakt van mijn fameuze chocolade cheesecake (ik hoor nu luid applaus op de achtergrond van alle blije mensjes die deze taart ooit hebben mogen proeven – en nee, ik ben niet echt bescheiden als het op deze taart aankomt). Deze heerlijke maar not so healthy taart maakte ik een jaar of 5 geleden voor mijn verjaardag. Ik kan niet anders zeggen dan dat ‘ie errug goed was. Maar met bergen (witte) suiker, 2 rollen koekjes voor de bodem en 2 repen normale chocolade, is dat recept niet echt I Love Health-waardig. Vandaar dat ik een healthy versie heb gemaakt. Eerlijk is eerlijk, ook deze taart zou ik niet in één keer opeten, maar het is een veel gezondere optie dan ‘normale’ cheesecake.

Ik heb zoveel mogelijk ‘slechte’ ingrediënten vervangen voor meer verantwoorde opties. De koekjesbodem met boter is vervangen door dadels, kokosolie en havermout en de vulling heb ik gemaakt van Philadelphia Naturel met kokosbloesemsuiker i.p.v. normale witte basterdsuiker. Philadelphia ken je natuurlijk van de lekkere roomkaasjes die heerlijk smaken als spread op een (spelt)boterhammetje, een rijstwafel of cracker. Maar je kunt Philadelphia ook heel goed gebruiken voor het maken van een cheesecake! En laat ik dat nu net hebben gedaan. Philadelphia Cheesecake

Uiteraard moest er wel chocolade door de choco cheesecake, maar nu heb ik gekozen voor een 92% pure chocolade reep van Vivani die gezoet is met kokosbloesemsuiker.

philadelphia choco cheesecake

De hoeveelheden in dit recept zijn voor een kleine springvorm met een diameter van 15 cm. Als je een grote taart maakt, kun je de hoeveelheden keer 3 doen.

Ingrediënten Philadelphia Choco Cheesecake

Voor de bodem

  • 5 ontpitte (Medjoul) dadels
  • 3 el havermout
  • 1 el kokosolie

Voor de vulling

  • 350 gram Philadelphia naturel
  • 2 eieren
  • 1 tl vanille poeder
  • 2 el kokosbloesemsuiker
  • 100 gram pure chocolade*

*ik heb een reep van Vivani van 92% cacao gebruikt. Hoe puurder hoe beter. En let ook op hoe de reep gezoet is. Die van Vivani is met kokosbloesemsuiker gezoet, wat mijn voorkeur heeft. Gekocht bij Ekoplaza. philadelphia choco cheesecake

Bereiding Philadelphia Choco Cheesecake

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed je/de springvorm met bakpapier.
  2. Start met de bodem. Ontpit de dadels en doe deze in de keukenmachine met de havermout. Vermaal zo fijn mogelijk.
  3. Smelt ondertussen de kokosolie en voeg dit toe aan het dadelmengsel. Meng ook dit goed door met de keukenmachine.
  4. Schep het mengsel in de springvorm en druk goed aan met een lepel. Vergeet de randjes niet!
  5. Zet in de koelkast en laat zo’n 20 minuten opstijven.
  6. Maak ondertussen de vulling. Schep de Philadelphia in een kom en voeg de kokosbloesemsuiker en het vanille poeder toe. Mix goed door met een mixer.
  7. Voeg één voor één de eieren toe en blijf mixen. Schep 2 eetlepels van dit mengsel in een klein bakje en zet op zij.
  8. Smelt ondertussen de chocolade reep au bain-marie.
  9. Spatel de gesmolten chocolade door het Philadelphia mengsel. En schep dit nu in de springvorm op de uitgeharde bodem. Vul tot net aan de rand.
  10. Verdeel er met een lepel druppels van het apart gehouden roomkaasmengsel over. Maak met een satéprikker mooie, sierlijke krullen door het mengsel, zodat er een marmerpatroon ontstaat.
  11. Nu mag de taart in de oven. Bak gedurende 40 minuten op 180 graden af. Als je een grotere springvorm gebruikt, mag de taart circa 1 uur in de oven.
  12. Haal uit de oven en laat goed afkoelen.

Enjoy!

Tip: ook erg lekker met zelfgemaakte vruchtensaus. Neem bijvoorbeeld diepvries frambozen of aardbeitjes en laat dit in een pannetje met wat citroensap warm worden en prak fijn. Even afkoelen en je hebt een suikervrije vruchtensaus. Lekker!

[Advertorial – dit verandert echter niets aan mijn mening of oordeel over een product of merk]
philadelphia choco cheesecake philadelphia choco cheesecake

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

49 reacties

  1. Ziet er goed uit, ga deze proberen te maken.
    Vind het alleen wel jammer dat er niet bijstaat hoeveel calorieën het bevat, misschien een tip??

    Groetjes

  2. Dadels met toebehoren zijn ook heel goed met de handen fijn te knijpen en te mengen. Zeker als je de medjoul gebruikt. Geen geplak en geen keukenmachine nodig!

  3. Ik lees tegenwoordig veel over het gebruik van dadels in lekkere recepten. Maar serieus; hoe doe je dat? Of liever gezegd hoe krijg je ze weer uit en tussen je keukenmachine vandaan?

    1. Hoi Esther,

      Ik dacht altijd hetzelfde, maar je moet het gewoon eens proberen. Het zijn vaak niet alleen de dadels die je mixt maar door een aantal andere ingrediënten wordt het al makkelijker het ‘prutje’ uit je keukenmachine te krijgen. Ik heb een Kitchenaid keukenmachientje en het werkt prima! Ik maak ook vaak bananenbrood met dadels en dat gaat hartstikke goed 😉

      Groetjes je naamgenoot.

  4. Er zitten wat fouten in het recept. Voor de vulling “350 gram naturel” wat?
    Punt 6. “schep de (hier verwacht ik de naturel iets) in een kom..”

    Bij punt 9 ontdek ik nu pas de Philedelphia! 😉

    Pietje precies is weer klaar hoor! hahaha
    Super recept, ga ik zeker een keer maken!

    Dankjewel, ik geniet van deze site en blogs!

    1. Hoi Marijse,
      Thanks voor je oplettendheid!
      Wel gek! Ik zie de link wel gewoon. Zien jullie het nu wel? Ik heb het namelijk zwart gemaakt (ipv blauw).

      1. Ik zie het inderdaad ook niet staan, maar ik heb dan ook tegenwoordig een adblocker. Dus dat zou e.e.a. kunnen verklaren, ook bij andere mensen!

        Morgen maak ik de taart voor moederdag, ben benieuwd 😀

  5. Ziet er goed uit!! Heb direct weer een lastig vraagje…wat kun je gebruiken als je geen koemelk en dus geen Philadelphia mag? Groetjes

    1. Hoi Yoelle,

      Light producten zitten vol extra toevoegingen (vaak E-nummers) die ontzettend ongezond blijken te zijn. Je kunt daarom beter pure producten eten zoals roomboter ipv halvarine, gewone pindakaas ipv de light variant, hetzelfde geldt voor alle frisdranken. Echt, google het maar eens, je schrikt je rot wat voor troep er in ‘light’ producten wordt toegevoegd.

    2. Ik ben geen fan van light producten! Je kunt beter kiezen voor de volle variant omdat dit product doorgaans echter en puurder is, minder bewerkt. Ik kies dan liever voor meer kcal, dan voor slechte geur-, kleur- en smaakstoffen die vaak aan light producten worden toegevoegd.

  6. hmmmm ziet er heerlijk uit! Maar kan het zijn dat er perongeluk een woordje is weg gevallen? ^^ er staat 350g naturel… daar hoort denk ik philadelphia te staan! Ik dacht, ik zeg het maar even 😀 Zeker een recept dat ik eens ga proberen!

    1. Dank voor je berichtje. Echter zie ik wel gewoon het woord Philadelphia staan. Als link. Gek dat jij niets ziet! Ik houd het in de gaten.

      1. Ik zie het woord Philadelphia ook nergens staan! Ik kijk gewoon op internet thuis. Er staat “Schep de in een kom” en “De vulling heb ik gemaakt met Naturel en kokosbloesemsuiker”, ik dacht eerst, waar heb je het over haha.

          1. Nee helaas niet! Het is ook niet dat er op die plek een leegte zit, maar het lijkt meer of er überhaupt geen link/woord tussen staat.
            Bij punt zes staat er nu: Maak ondertussen de vulling. Schep de in een kom