Peanut butter cups (homemade pindakaas)

Kennen jullie de peanut butter cups van Reese? Zo goddelijk lekker. Maar de pindakaas bevat meer suiker dan pinda’s en je aderen slibben al dicht als je er naar kijkt. Toch blijft de combinatie van pinda’s met chocolade geweldig. Goede reden om er een iets verantwoordere versie van te maken! Ik zou er evengoed niet mee ontbijten als ik jou was (en ook niet mee dineren) maar als pre-workout snack zijn ze ideaal. Of gewoon als verwennerijtje. En omdat ze zo machtig zijn is je zoete trek na een van deze peanut butter cups wel gestild.

De pure chocolade is wat bitter, en daarom vond ik het lekker om de pindakaas een iets zoetere en warmere smaak te geven met dadels. Als je een zoetekauw bent kun je wat extra dadels door het pindamengsel mixen.

TIP: Redelijk essentieel voor dit receptje zijn siliconen cup cake cups. Met papieren cups wordt het lastig om de chocolaatjes er op het laatst weer uit te halen. Ik kocht die van mij ooit bij de Xenos, maar volgens mij zijn ze overal wel goed verkrijgbaar.

O, en had ik al gezegd dat deze peanut butter cups echt mega, MEGA lekker zijn? Dan bij deze nog even.

peanut butter cups Ingrediënten peanut butter cups

Voor 6 cups

  • 200 gr pure chocolade*
  • 100 gr ongezouten pinda’s
  • 2 grote dadels (ontpit)
  • Scheutje arachide of kokosolie

*hoe puurder (meer %) hoe beter. En het liefst ongezoet. Vivani heeft goede repen.

Bereiding peanut butter cups

  1. Smelt de chocolade au bain maire of in de magnetron. Als de chocolade gesmolten is schep je in elk van de kuipjes ongeveer 1 eetlepel chocolade. Zet de kuipjes in een schaal of schotel en laat ze in de koelkast stollen.
  2. Mix de pinda’s en dadels in een keukenmachine tot het op korrelige pindakaas begint te lijken. Giet er een klein scheutje olie bij als het er wat droog uitziet. Voor het draaien van de balletjes is het handig als de consistentie iets steviger is dan die van gewone pindakaas.
  3. Schep ongeveer een volle theelepel pindakaas voor elke cup uit het mengsel en draai er zes balletjes van. Haal de kuipjes uit de koelkast en leg de pindakaas balletjes in het midden van de cup en druk een beetje plat.
  4. Verdeel de rest van de gesmolten chocolade over de kuipjes en zet ze één uur in de koelkast om uit te harden. “Plop” ze uit de siliconenvormpjes.
  5. Bewaar ze in een afgesloten container buiten de koelkast. Of in de koelkast, als je je tanden wil breken zoals ik deed.

peanut butter cups Enyoy!

Mare

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

15 reacties

  1. super leuk recept en beter dan de normale!. ik was altijd verslaafd aan het ben&jerrie ijs met die smaak. ik ga het snel proberen te makenn!! ik heb alleen een vraagje zou het ook met cashewnoten kunnen? omdat, pinda’s ook best vet zijn of maakt dat niet uit.

  2. Ze waten hier ook wel erg hard, aangezien we geen geduld hadden om even te wachten nadat ze uit de ijskast kwamen.
    Ik heb ze hierna nog een keer gemaakt maar na het vullen van de vormpjes de overbleven chocola gemengd met wat amandelmelk om erover te gieten.
    Zo is de bovenkant wat zachter en smeuïger. Was heerlijk!

  3. Het is mij prima gelukt met van die papieren muffinvormpjes. Ze werden daarom wel iets kleiner, 4-5 cm, en dus had ik er wat meer (9 stuks). De pindakaassubstantie was echt anders dan ik had verwacht (ook veel donkerder, ik had misschien te veel dadel genomen), iets te korrelig. Bij gebrek aan arachide-olie heb ik wat sesamolie genomen. Ondanks al deze afwijkingen zijn ze heul errug lekker geworden.

  4. Tijdens mijn tour door Amerika was ik echt verslaafd aan Reese’s! Natuurlijk heb ik ze vanwege alle slechte suikers uit mijn leven verbannen, maar dit is geweldig. Ik ga dit zeker proberen. Dankjewel voor het recept!