Koekjes zijn niet eens mijn meest favoriete zonde. Maar, toen ik pas een havermout rozijnen koek bij de biologische winkel op de hoek haalde, was ik verkocht. Lekker dat ‘ie was! Daarom ben ik zelf aan de slag gegaan om ook zo’n heerlijk receptje te creëren die ik weer met jullie kan delen. Sharing is caring toch?! Deze havermout koekjes komen in elk geval behoorlijk dicht in de buurt. Ik heb twee variaties gemaakt, namelijk met rozijnen en met cacao nibs. Je kunt dit uiteraard ook mixen in één koekje tot choco rozijn havermoet koeken. Wat jij wilt! De basis ingrediënten voor de koeken zijn bananen, havermout, honing en kaneel. En qua toppings/extra’s kun je dus variëren met bijvoorbeeld rozijnen, cacao nibs, maar ook met kokos vlokken of goji bessen.
Ingrediënten havermout koekjes
Voor 10 stuks
- 2 rijpe bananen
- 100 gram havermout
- 1 el honing of agave stroop
- 30 gram rozijnen
- 10 gram cacao nibs
- Snufje kaneel
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Meng de bananen, havermout, honing en het kaneel in de keukenmachine goed door elkaar. Als je geen keukenmachine hebt, kun je de bananen ook goed prakken en vervolgens de andere ingrediënten er door mengen.
- Lepel de rozijnen en/of de cacao nibs er ook door (niet met de keukenmachine).
- Maak met twee lepels of een ijslepel balletjes van het beslag en leg deze met enige tussenruimte op een bakplaat (bekleed met bakpapier).
- Druk de balletjes vervolgens plat met een natte lepel. Zo plakt het beslag niet aan je lepel.
- Zet de bakplaat 20 minuten in de oven.
- Haal de bakplaat na 20 minuten uit de oven en laat de koekjes afkoelen op een rooster.
- De havermout koekjes zijn krokant van buiten en nog wat zacht van binnen.
Smullen maar!
Benieuwd waar je cacao nibs of andere superfoods kunt kopen? Dat kan bij het Superfood Centre, of via de webshop van I Love Health
kan je deze havermoutkoekjes ook in heteluchtoven maken?
Ja hoor! Ik weet alleen niet op welke stand en hoe lang. Maar dat moet lukken. Succes!
Ziet er allemaal heerlijk uit.
Ik heb alleen één probleem. Ik lust geen bananen.
Waar zou ik de bananen door kunnen vervangen?
super leuk recept! alleen worden ze bij mij niet knapperig..
Ze zien er heel lekker uit dus ik wil ze graag gaan proberen straks! Aangezien ik niet 10 koekjes in 1 keer op eet zou ik graag willen weten hoe ik ze het beste kan bewaren, ik zag dat een aantal mensen geen goede ervaring hadden met luchtdicht verpakken omdat ze dan minder lekker/knapperig worden. Ik hoor het graag 🙂
Ze staan bij mij nu ook in de oven, alleen het bakpapier vergeten. Oops. Ik had gisteren alles in huis voor het bananenbrood (met dadels en gedroogde vijgen) en die was ook heerlijk. Het hele huis rook naar caramel 🙂 Tip: ook lekker met kokosmeel (Amanprana) ipv meel. Dan is ie gluten vrij. Ook het ei vervangen met egg-less en geen gist. Dan blijft ie dus plat, maar vast niet minder lekker!
Hai Maia,
Dat klinkt goed allemaal!! Leuk dat je het deelt met ons.
groetjes, daisy
Wauw! Heb ze net gemaakt en ze zijn heerlijk!
Bij mij wel knapperig geworden. Ik heb ze goed plat geduwd en na het bakken heb ik ze nog eens omgedraaid en opnieuw in de oven gezet, dan worden ze een stuk knapperiger dan na 20 minuten op 1 kant.
Bedankt voor dit heerlijke recept, ik ga meer van deze recepten uitproberen!
Hey caro, hoe lang heb je ze de tweede keer gebakken?
Helaas werden de mijne niet knapperig :(… Heel jammer. Misschien van het weekend nog maar eens proberen…
Heerlijk! Gemaakt met rozijnen, mjomm. Wel een vraag. Ik kan niet altijd goed tegen banaan, waar kan ik de koekjes dan mee maken?
Wow wat ziet dat er heerlijk uit! Ik haal meestal hier mijn inspiratie vandaan 🙂 http://www.instagram.com/havermoutje X
Thanks! Ben het instagram account gelijk gaan volgen 🙂
Aangezien ik zelf ook schrijf over gezond eten, is dat echt een koekje die ik eens moet proberen 🙂
Heel leuk recept!
Bij mij waren ze wel krokant aan de buitenrand maar na een nachtje luchtdicht verpakt was daar niets meer van over 🙂 heel / te zacht geworden en minder lekker.
Heel lekker! Ik heb ze gister gemaakt, dan alleen met cacaonibs en kokos. Bij mij zijn ze alleen niet krokant, iemand daar een tip voor? Ben echt fan van je site!
Heerlijk! Al worden ze wel weer snel zacht…
Iemand al een tip voor het bewaren (ipv te snel achter elkaar opeten… ;))
oh ziet er heerlijk uit. Uitproberen!!
Ze zijn heel erg lekker 🙂 Je moet ze alleen niet luchtdicht bewaren want dan gaat het krokante eraf haha.
Oh dat is misschien een goede tip voor het niet krokant zijn, ik heb ze in een luchtdichte verpakking gedaan!
Ben benieuwd! Ziet er in ieder geval erg smakelijk uit 🙂
Hey….
Super die gaan we proberen…..bak jij in een heteluchtoven?? Nieuwsgierigheid voordat die van mij zwart zijn =)
ah dit klinkt perfect, dankjewel!
Liefs lonneke
Ik lees dit recept net voor aan mijn kids (10 & 4) en ze sprongen gelijk op om te zien of we alles in huis hebben….en ja hoor we gaan gelijk maar aan de slag..we zijn net wakker 9:15 nog niet eens ontbeten maar goed….
We laten weten hoe ze hebben gesmaakt….
Bedankt voor de lekkere tip!!!
Wat een leuke en interessante blog schrijf je, ik ben fan 🙂
Vanavond de koekjes gebakken,heel makkelijk en erg lekker! Mag ik vragen hoe je de koekjes het beste kunt bewaren?
Lekker zeg! Ik heb een paar weken geleden soortgelijke koekjes gemaakt met geraspte kokos, maar ze werden helaas niet krokant! De smaak was heerlijk, maar de structuur daardoor niet top.
Worden deze koekjes wel krokant? 🙂
Dit ga ik zeker proberen! En eens met Anouk, zoveel lekkere receptjes geef je ons!
Ik heb ze nu in de oven staan, ben benieuwd!
aah super! zo simpel maar zo lekker en gezond! vind je blog echt super trouwens, door jou lekkere receptjes is het een stuk gemakkelijker om healthy te eten en gemotiveerd te blijven!