Een gezonde, lekkere en leuke variatie op je havermout ontbijt: boekweit ontbijt pap! Zelf getest… en ik kan niet anders zeggen… ik lust er wel pap van! Het is namelijk minstens net zo voedzaam als havermout, misschien nog wel lekkerder en erg leuk voor de afwisseling vond ik zelf. Verandering van spijs doet eten, toch?
Wat moet je weten over boekweit?
Boekweit is net als quinoa een zaad (geen graan) en glutenvrij. Ook scoort het laag op de glycemische schaal, wat je bloedsuikerspiegel stabiel houdt. And that’s what we like… Het bevat veel eiwitten (voor herstel en opbouw van o.a. je spieren) en boost je immuunsysteem. De smaak is licht nootachtig, en naar mijn mening erg smakelijk. Genoeg redenen om deze boekweit korrel een kansje te geven!
Je kunt boekweit op diverse manieren gebruiken en zo ook voor je ontbijt. Voor dit recept gebruik je de hele boekweit korrels. Ik kocht mijn zak boekweit bij Ekoplaza.
Ingrediënten boekweit ontbijt pap
- 40 gram boekweit korrels
- Plantaardige melk (soja, amandel, haver, etc. – het kan natuurlijk ook met ‘normale’ melk als je dat wilt)
- 1 banaan
- Kaneel
- Toppings naar keuze: bijv. noten (ongebrand en ongezouten), gepofte quinoa, kokosvlokken, goji bessen, rozijntjes, chia of lijn zaad, etc.)
Bereiding boekweit ontbijt pap
- Doe de boekweit korrels in een kom en giet er melk over. Voldoende, zodat de korrels onder staan.
- Voeg wat kaneel toe en laat een nacht afgedekt in de koelkast staan (net als overnight oats).
- Haal uit de koelkast. De korrels zijn nu zacht(er) geworden. Giet over in je keukenmachine of blender, voeg de banaan toe en mix tot een smeuïg geheel. Dit kan ook met een staafmixer.
- Doe het in een leuk glaasje of kommetje (het oog wil ook wat toch?) en maak af met lekkere, gezonde toppings naar keuze.
- Ik gebruikte voor mijn boekweit ontbijt pap als toppings: klein handje noten, kokos chips, gepofte quinoa en een snufje kaneel. Yummmmie
Eet smakelijk!
Op zoek naar superfoods? Je kunt ze e o.a. in de natuurwinkel kopen, maar ook online.
Ik ben heel benieuwd wat je van dit boekweit recept vindt. Of ken jij nog andere leuke gerechten met boekweit? Laat het vooral weten in de comments onder dit bericht. Leuk!
ik eet 2 maal per jaar grutten.Maar niet als pap,maar als avondeten.
Op 1 liter melk neem ik dan 220 gram grutten,zodat hij goed dik is.
Dan op een bord een soort bergje maken,en dan in het midden met een
lepel een kuil maken.hierin gebakken blokjes rookspek met een beetje
vet van het uitgebakken spek doen.dan als laatste naar behoefte stroop
bijvoegen in het kuiltje met de spekjes.Veel mensen zullen griezelen
van de combinatie.Maar probeer het maar eens.Het is wel bijzonder voedzaam.
Weet je dat je boekweitkorrels altijd moet weken van te voren? dit ivm enzymremmers!!
Er staat bij mij nu een boekweit grutten pap op. Ben erg benieuwd. Denk dat het erg op havermout lijkt.
Na al deze lekkere recepten trek gekregen…. Boekweitkorrels nachtje in de koelkast gezet.
Had ooit een recept gelezen met tahin( sesampasta) maar wist het helaas niet meer 😉
Nu vind ik zelf de smaak van alleen boekweit niet lekker genoeg als pap ( gebruik de korrels wel als ‘ rijst of couscous)
De melk en boekweit/ halve banaan/ kokosrasp/ dadels/ gijazaad /tahinpasta / cacoa nibs mixen en al zeg ik het zelf een heerlijk en volgens mij best gezond ontbijt mmmhh
Lekker hoor! Geniet ervan 🙂
Boekweit pancakes!
Heerlijk als ontbijt of tussendoortje, en makkelijk in grotere hoeveelheden te maken voor een voorraadje.
– 250 gram boekweitmeel
– 500 ml rijstmelk
– 3 eieren
– 1 afgestreken eetlepel kaneel
Het geheel mixen met de staafmixer. Tijdens het bakken doe ik in elke pancake een handje rozijnen. Te lekker!
Sounds gooooood 🙂
Jee lekker recept zeg!! maar ik heb momenteel alleen boekweit meel kan dat daar ook mee ?
Zit in Spanje en hier kan ik helemaal nergens boekweit of boekweit korrels kopen.
Ik hoor het van je alvast bedankt voor dit lekkere recept!
Groetjes leonie
Hallo! Heb je om het echt tot een papje te maken persé een staafmixer nodig? Of zijn er ook andere manieren om het te bereiden… heb namelijk geen staafmixer ofzo! Groetjes Monique
Blender of keukenmachine kan ook. Heb je dat wel?
Hi Monique. Zelf maak ik iedere ochtend boekweitpap, zonder mixer! Je krijgt dan een beetje een structuur van griesmeel, dat mix je toch ook niet?
Het is heerlijk! Bedankt voor het recept 🙂
geen dank!
Vanmorgen de boekweit pap gemaakt. Smaakt goed en is voedzaam.
Ik heb er wat raw cacaopoeder door heen gedaan.
Leuke site en lekkere recepten.
Klinkt goed met de rauwe cacao. Extra lekker en goed voor de energie!
Klinkt erg lekker die boekweitkorrels. Ik heb al verscheidende keren geprobeerd om pap te maken met havermout en ook quinoa, maar het is echt niet mijn ding. Denk je dat het ook lekker zal zijn om het overnight te maken maar dan met griekse yoghurt?
Het is echt super lekker en vooral makkelijk om te maken! Bedankt voor het recept 🙂
Hallo allemaal
Een heel ouderwetse manier om boekweit ‘grutten” op een smakelijke manier te gebruiken.
Kook de boekweit met karnemelk, neem dan beduidend meer boekweit dan wanneer je er pap van zou maken.
Na het koken giet je de brei in een schaal en laat je het gehaal afkoelen en opstijven.
Liefst de volgende dag gebruiken, dit doe je door plakken te snijden want de geheel opgesteven massa. Bak de plakken in een koekenpan zodat ze lichtbruin gebakken zijn, serveer de plakken met stroop of stroopsaus.
Wij smullen er altijd weer opnieuw van 🙂
Dat klinkt lekker!
Ik ontbijt wel met grutten, gekookt in water en daarmee kan je niet zoveel afwisselen als met havermout.
Ik kook het ook wel de avond van te voren en eet het dan koud met fruit; aardbeien, blauwebessen etc.
Lekker ook hoor!
Ik vind dit echt een heerlijk ontbijt, ziet er een beetje “brijïg” uit, maar verrassend lekker. Dankjewel hiervoor!
Boekweit is ook erg lekker als graan bij de warme maaltijd. De beste manier van klaarmaken is 8 minuten koken in ruim water met een snuf zout en een laurierblaadje. (de boekweit pas toevoegen als het water kookt). Dan afgieten en een bodempje water in de pan laten. Halfuurtje laten nagaren op een vlamverdeler. (of lekker ingepakt in je dekbed)
Boekweitgrutten gekookt in karnemelk (op een laag vuurtje aan de kook laten komen) met rozijnen en kaneel is een heerlijk nagerecht, lekker in combinatie met ahornsiroop.
Dat klinkt heerlijk!! Dank je wel voor de tips!
Vraagje ik heb per ongeluk boekweitmeel gekocht ipv korrels.
kan het daar ook mee?
misschien dat de verhoudingen dan anders zijn…
Hoi Danielle,
Is het echt meel? Of meer vlokken zoals havermout? Met die vlokken kan het ook soweiso. Meel zou je eens moeten proberen.
Groetjes,
Daisy
Wat is dit ontbijtje lekker zeg! Wetende dat dit op je staat te wachten s ochtends, maakt het opstaan wat makkelijker. Ter variatie heb ik gisteravond sojamelk en sojayoghurt door elkaar geroerd met de boekweitvlokken. Aardbeitjes uit de vriezer laten ontdooien en deze met de staafmixer vanmorgen door het boekweitmengsel gemengd. Als topping cacao nibs, geraspte kokos, hazelnootjes en wat gepofte quinoa…….smullen!
Jammie!!! Die ga ik ook snel een keer maken, met de aardbeitjes erdoor. Thanks!
Lijkt me lekker!!!! Is boekweit niet veel zwaarder dan een ontbijt met havermout? Ik dacht ook dat boekweit meer vet is, of zie ik dat verkeerd?
Groetjes Julie
Bedankt voor de link!
Raar dat het dan zo op de verpakking staat die ik heb gekocht..?!
Ik heb na de pap in ieder geval nog genoeg over voor andere lekkere recepten! 🙂
Ik ben van plan vast wat voorbereidingen te treffen zodat de boekweit pap een nachtje de koelkast in kan. En dan hopelijk morgenvroeg lekker smullen, ben benieuwd 🙂
Jij noemt het een zaad, ik zie op mijn verpakking: ‘Ekoland wil je kennis laten maken met een wereld aan granen’. Ook kan het sporen van o.a. gluten bevatten lees ik..
Ik heb geen allergie oid dus het maakt me niet zoveel uit, maar ik snap nu niet goed of het een zaad of graan is? Of dat ik iets verkeerds gekocht heb haha 😉
Hoi Lott,
Boekweit wordt vaak als graan gezien, maar is eigenlijke en zaad. Lees maar: http://nl.wikipedia.org/wiki/Boekweit
Groetjes,
Daisy
Hallo!
ja hoor vlokken kunnen ook. Die zijn ook ideaal om iets te binden, soep of saus ouzo. Tof zijn de boekweitvlokken van Pure&Free, die zijn dadelijke klaar: mengen met warme vloeistof, toppings en fruit toevoegen en smullen!
superlocht en lekker!
liefs Kristien
Lijkt me een heerlijk ontbijt of lunch!!! ga het morgen meteen maken!! dankje wel 🙂
kan je ook gewoon boekweitvlokken gebruiken?
Wellicht ook mogelijk om het net zo klaar t maken als havermout met amandelmslk en de korrels opwarmen in n steelpannetje??
Op YouTube is er een show die Raw, Vegan, Not Gross heet en daar hebben ze een recept voor een ontbijtje met boekweit. Ze laten de boekweit korrels een nacht weken in water en bakken ze daarna in de oven. Je kunt het dan daarna eten als cereal met een beetje melk. Dit lijkt mij erg lekker. Misschien is dat een leuk recept om naar te kijken? (Op youtube gewoon intypen: raw vegan not gross buckwheat en dan vind je het filmpje)
Thanks voor de tip Sanne. Ik ga er naar kijken!
Yum, ziet er weer lekker uit! Heb inderdaad ook al heel lang een zak boekweitkorrels liggen, maar weet nu wat ik er mee ga doen! Nog andere tips? 😉
Liefs, Lieke
liekepolak.blogspot.nl
Nog geen andere tips! Ik ben zelf ook nog in de ‘ontdek’ fase. Zodra ik weer een lekker receptje heb, komt het uiteraard online!
Groetjes,
Daisy
Dat lijkt me lekker! Binnenkort maar eens naar de eko plaza 🙂 kun je dit ook warm eten?
Ja hoor, dat kan ook. Dan kun je het papje nadat je het uit de koelkast haalt even opwarmen. Eet smakelijk!