Een gezonde, lekkere en leuke variatie op je havermout ontbijt: boekweit ontbijt pap! Zelf getest… en ik kan niet anders zeggen… ik lust er wel pap van! Het is namelijk minstens net zo voedzaam als havermout, misschien nog wel lekkerder en erg leuk voor de afwisseling vond ik zelf. Verandering van spijs doet eten, toch?
Wat moet je weten over boekweit?
Boekweit is net als quinoa een zaad (geen graan) en glutenvrij. Ook scoort het laag op de glycemische schaal, wat je bloedsuikerspiegel stabiel houdt. And that’s what we like… Het bevat veel eiwitten (voor herstel en opbouw van o.a. je spieren) en boost je immuunsysteem. De smaak is licht nootachtig, en naar mijn mening erg smakelijk. Genoeg redenen om deze boekweit korrel een kansje te geven!
Je kunt boekweit op diverse manieren gebruiken en zo ook voor je ontbijt. Voor dit recept gebruik je de hele boekweit korrels. Ik kocht mijn zak boekweit bij Ekoplaza.
Ingrediënten boekweit ontbijt pap
- 40 gram boekweit korrels
- Plantaardige melk (soja, amandel, haver, etc. – het kan natuurlijk ook met ‘normale’ melk als je dat wilt)
- 1 banaan
- Kaneel
- Toppings naar keuze: bijv. noten (ongebrand en ongezouten), gepofte quinoa, kokosvlokken, goji bessen, rozijntjes, chia of lijn zaad, etc.)
Bereiding boekweit ontbijt pap
- Doe de boekweit korrels in een kom en giet er melk over. Voldoende, zodat de korrels onder staan.
- Voeg wat kaneel toe en laat een nacht afgedekt in de koelkast staan (net als overnight oats).
- Haal uit de koelkast. De korrels zijn nu zacht(er) geworden. Giet over in je keukenmachine of blender, voeg de banaan toe en mix tot een smeuïg geheel. Dit kan ook met een staafmixer.
- Doe het in een leuk glaasje of kommetje (het oog wil ook wat toch?) en maak af met lekkere, gezonde toppings naar keuze.
- Ik gebruikte voor mijn boekweit ontbijt pap als toppings: klein handje noten, kokos chips, gepofte quinoa en een snufje kaneel. Yummmmie
Eet smakelijk!
Op zoek naar superfoods? Je kunt ze e o.a. in de natuurwinkel kopen, maar ook online.
Ik ben heel benieuwd wat je van dit boekweit recept vindt. Of ken jij nog andere leuke gerechten met boekweit? Laat het vooral weten in de comments onder dit bericht. Leuk!
Super leuk receptje. Zonder al die onzin verhalen. Gewoon kort maar krachtig. Fijn. Ik ga het morgen maken.
boekweitpap lijkt mij wel maar ik wil weten hoe je het moet bereiden ,kan je de boekweit in de melk koken ,want die bijzondere recepten hoef ik niet
hoogachttend J Liemberg
Misschien handig er even bij te vermelden hoeveel (ml) (plantaardige) melk je moet gebruiken voor dit recept? ; )
Rare vraag maar waarom tot moes/pap malen?? Is het anders niet lekker? Qua structuur ofzo.
Vraag me het af
Heb dezelfde vraag (-:
Heb jij het intussen uitgeprobeerd zonder malen?
Groetjes, Klaar
Goh, om boekweit rauw te eten… heb ik nog nooit gedaan. Is het licht verteerbaar ook al is het enkel geweekt?
ik heb 40 gram boekweitgrutten met 250 ml kokosmelk aan de kook gebracht en daarna afgedekt 10 minuten zachtjes laten doorkoken. Banaan er door geroerd en in schaaltje gedaan. Als topping gebruikte ik: handje gehakte amandelen, wat cranberry’s en chocoladenibbs. Zo vond ik het heerlijk. Zonder de banaan en topping zou het saai gesmaakt hebben.
Is er bezwaar tegen boekweitGRUTTEN?
Klinkt goed! Nee hoor, grutten zijn ook prima!
met boekwijtmeel is het zeker niet mogelijk? heb alleen dat in huis..
Heeeerlijk!
Vond mijn 2 jarig zoontje ook 😉
Bedankt..
Nóg lekkerder met yoghurt en geperste sinaasappel!
Super lekker! Bedankt, eindelijk eens een echt lekker recept met boekweit.
Yes!
klinkt goed, ik wil eens wat anders dan havermout of boekweitvlok.
kan het ook met grutten (die zijn erg voordelig)
Hoe maak je het als het warm gegeten wordt als ontbijt en als diner?
En quinoa als ontbijt?
beide met amandelmelk bijv?
Ik mix het met de havermout en maak er warme pap mee; een paar minuten zacht koken in geitenmelk of rijstemelk is voldoende, rozijntjes, gedroogde abrikoos en kaneel erbij. Kids vinden het ook lekker.
Klinkt goed!