‘Niet gezond meer’ – De documentaire van Jet van Nieuwkerk, vanavond op NPO3!

Health, Mind  /   - 

Vanavond wordt de eerste aflevering van Niet Gezond Meer uitgezonden, de documentaire reeks van Jet van Nieuwkerk over orthorexia. De lijn tussen een gezonde lifestyle en een eetstoornis kan -letterlijk en figuurlijk –  flinterdun zijn. Wat in eerste instantie gezond en verantwoord lijkt, is in sommige gevallen juist ongezond en zorgwekkend. Tegenwoordig is het helemaal lastig om te bepalen aan welke kant van die flinterdunne lijn iemand zich bevindt. Is die aandacht voor zijn of haar gezondheid vanuit een gezond perspectief, of is het obsessief? Sport iemand zoveel omdat ‘ie graag fit wil zijn, of juist omdat ‘ie heel bang is om aan te komen? Is iemand zoveel met gezonde voeding bezig omdat ‘ie dat heel belangrijk vindt vanwege (bijvoorbeeld) een ecologisch of biologisch standpunt, of is het omdat degene precies wil weten hoeveel calorieen hij of zij op een dag binnenkrijgt? Voor de een is het ondenkbaar dat iemand alles op een dag MOET verbranden en dus na ieder calorietje dat binnenkomt, MOET bewegen. Voor de ander is het juist ondenkbaar dat je, zonder na te denken over de voedingsstoffen en gevolgen voor je lichaam, een hele reep chocola kan opeten. Kortom, een interessant onderwerp dat vandaag de dag meer aan de orde is dan ooit. 

Presentatrice en kookboekenschrijfster (en mijn lieve vriendin!) Jet van Nieuwkerk, besloot deze ontwikkeling onder de loep te nemen. Waar komt het vandaan? Is het een verschijnsel van deze tijd? En hoe kunnen we zoiets tegengaan? 

De docu, Niet gezond meer, op NPO 3

In het NTR-programma ‘Niet Gezond Meer’ gaat Jet op onderzoek uit in de wereld van obsessief gezond eten en extreem veel sporten. In deze driedelige documentaire zoekt zij uit waar die lijn zich bevindt. Wanneer ben je echt gezond bezig, en wanneer juist niet? Is het een hype? Of is het een nieuwe eetstoornis?

niet gezond meer, jet van nieuwkerk

Jet spreekt uit ervaring

Jet weet waar ze over praat, want zij heeft er lange tijd zelf mee geworsteld. 10 jaar geleden werd gezond eten en sporten voor Jet een obsessie. Op haar dieptepunt at ze alleen nog groente en fruit. Ze sportte elke dag en durfde niet met haar vriendinnen uit eten. Haar wereld werd steeds kleiner. Met hulp van een therapeut ging Jet het probleem te lijf en na een jarenlange strijd wist ze weer een normaal leef- en eetpatroon te krijgen. Onlangs kwam ze in een artikel de term ‘orthorexia’ tegen; een niet officieel erkende eetstoornis, waarbij er een ziekelijke fixatie is op gezond eten. Ze herkende zich in de omschrijving.

 Ik vraag me af of de gezondheids- en bodycultuur is doorgeslagen. Is uiterlijk nu belangrijker dan ooit? Komt het omdat we ons via sociale media voortdurend met anderen vergelijken? Waarom heb ik ermee geworsteld en een heleboel anderen niet? Is het een hype of een eetstoornis?  Waarom is er zo weinig informatie over, laat staan een goed methode om mensen ermee te helpen? Als ik om me heen kijk, lijkt het steeds meer mensen te overkomen: zó extreem gezond eten en willen sporten dat het je leven overneemt. Daar maar ik me zorgen over”, aldus Jet. 

Op 23 mei, 30 mei en 6 juni, om 21.05 uur, wordt Niet Gezond Meer uitgezonden op NPO 3. Ik ben heel benieuwd, en zit die dagen dan ook zeker voor de buis, jij ook?! O en ik had ik al gezegd dat ik apetrots op Jet ben!? Topper!! xxx

>>Meer lezen over orthorexia? Ik schreef er eerder deze blogs over>>

Liefs Daisy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *